Η νεκρολογία της Ντόρις Λέσινγκ στους New York Times

Η νεκρολογία της Ντόρις Λέσινγκ στους New York Times Facebook Twitter
0

H Ντόρις Λέσινγκ, η ανεξάρτητη και ειλικρινής μυθιστοριογράφος που κέρδισε το 2007 το βραβείο Νόμπελ για μια ζωή αφιερωμένη στη συγγραφή που συντρίβει τις συμβάσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, πέθανε την Κυριακή στο σπίτι της στο Λονδίνο. Ήταν 94 ετών.

Η Λέσινγκ έγραψε δεκάδες μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια και ποιήματα, αντλώντας στοιχεία από την παιδική της ηλικία στην Κεντρική Αφρική, τις διδασκαλίες των μυστικιστών της Ανατολής και με τη συμμετοχή της σε κομμουνιστικές ομάδες. Η πορεία της είχε σε συγκλονιστικά και κατά καιρούς, βαρετά λογοτεχνικά πειράματα.

Όμως ήταν το «Χρυσό Σημειωματάριο» το μυθιστόρημα που την έκανε διάσημη, μια δομικά πρωτότυπη και χαλαρά αυτοβιογραφική ιστορία, που εξακολουθεί να είναι το πιο γνωστό έργο της. Το βιβλίο του 1962 ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του για την ειλικρινή εξερεύνηση της εσωτερικής ζωής των γυναικών που, απαλλαγμένες από το γάμο, είναι ελεύθερες να αναθρέψουν παιδιά, ή και όχι, και να εξερευνήσουν τις καριέρες τους και την σεξουαλική τους ζωή όπως επιθυμούν.

Η Λέσσινγκ ως συγγραφέας εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών, τις κοινωνικές ανισότητες και τις φυλετικές διακρίσεις, από την Αφρική των αποικιών μέχρι το σύγχρονο Λονδίνο. Ως γυναίκα, επιδίωξε τα δικά της ενδιαφέροντα και τις δικές της επιθυμίες, σε επαγγελματικό, πολιτικό και σεξουαλικό επίπεδο. Μετά από έναν γάμο και παιδιά, αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογένεια της για να αναζητήσει τα ιδανικά της και τη ζωή μεταξύ φίλων και συνοδοιπόρων. Έφυγε από το οικογενειακό σπίτι για να μετακομίσει σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο, έπιασε δουλειά ως δακτυλογράφος και μάθαινε τα νέα των παιδιών της μέσω ενός συγγενή. Αυτό το δραστικό βήμα δεν καταλαμβάνει περισσότερο από μερικές σελίδες στην αυτοβιογραφία της, και ο λόγος για αυτή την απόφαση δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα στις συνεντεύξεις της.

«Δεν άντεχα αυτή τη ζωή» είπε σε μια συνέντευξη με το Salon. «Είναι όλη αυτή η υπόθεση που πρέπει συνέχεια να δίνεις, μέρα και νύχτα, προσπαθώντας να συμμορφωθείς με κάτι που μισείς».

Η επιτροπή που της έδωσε το Νόμπελ την αποκάλεσε «συγγραφέα της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, θέρμη και όραμα υποβάλλει έναν κερματισμένο πολιτισμό σε έλεγχο».

Οι εν ζωή συγγενείς της Λέσινγκ είναι η κόρη της, Jean Cowen, η οποία ζει στη Νότια Αφρική, και δύο εγγονές. Ο γιος της John Wisdom, αγρότης στη Ζιμπάμπουε, πέθανε το 1992. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου ο γιος της Peter πέθανε πριν από τρεις εβδομάδες.

Μετά από ένα εγκεφαλικό το 1990 η Λέσινγκ δήλωσε ότι θα σταματούσε τα ταξίδια. Επικεντρωμένη στο γεγονός της θνητότητας της, είπε ότι απορροφήθηκε από την προσπάθεια να αποφασίσει τι θα έγραφε στον πολύτιμο χρόνο που της απέμεινε.

Αλλά συζητώντας το γράψιμο το 2008, είπε: «Σταμάτησε. Δεν έχω πια ενέργεια. Αυτό λέω συνέχεια σε όποιον είναι νεότερο από εμένα, μη νομίζεις ότι θα το έχεις για πάντα. Χρησιμοποίησε όσο το έχεις γιατί θα εξαφανιστεί-ξεγλιστράει σα νερό μέσα σε τρύπα.»

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ