Τόσο οι απανταχού nerds όσο και όλοι οι υπόλοιποι, όχι και τόσο μαθηματικοί τύποι, αγαπούν και μαγεύονται από τα fractals.
Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργούν άπειρο ενδιαφέρον από απλές μαθηματικές εξισώσεις.
Ίσως πάλι επειδή αποδεικνύουν ότι πολλά φαινόμενα που μοιάζουν να έχουν χαώδης φύση, διέπονται από μια υποκείμενη τάξη.
Μπορεί όμως τελικά η γοητεία των fractals να προέρχεται απλά και μόνο από τη νοσταλγία που προκαλούν, όντας τα πρώτα και πιο δημοφιλή screensavers.
Αυτά που όμως ξεχώρισαν και που αποτέλεσαν τη πρώτη γνωριμία μας με αυτούς τους ψυχεδελικούς μαθηματικούς σχηματισμούς, είναι σίγουρα τα fractals του μαθηματικού Benoit Mandelbrot.
Ο Benoit γεννήθηκε στη Πολωνία στις 20 Νοεμβρίου του 1924 από Εβραίους γονείς.
Από μικρός έδειχνε τη κλίση του στα μαθηματικά.
Μεγαλώνοντας θα έλυνε μια μαθηματική εξίσωση η οποία έμελλε να γεννήσει τον όρο fractal ο οποίος προήλθε από το λατινικό fractus (κατακερματισμένος, σπασμένος) και να συσχετίσει την ακραία πολυπλοκότητα της τραχύτητας και το τρόπο που τα μαθηματικά των fractal μπορούν να εντοπίσουν τάξη σε μοτίβα που φαίνονται πολύπλοκα χωρίς τη δυνατότητα να τα κατανοήσουμε.
H εταιρία IBM, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών ο Mandelbrot, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βίντεο με τη τελευταία συνέντευξη του Mandelbrot, σε σκηνοθεσία Errol Morris.
Τρία χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου Μαθηματικού και ανήμερα της ημέρας των γενεθλίων, το video με τα σχεδόν συγκινητικά λόγια ενός μεγάλου άντρα για το έργο που άλλαξε τη ζωή και απέδωσε ακόμη ένα συσχετισμό εξισώσεων και φύσης, εξακολουθεί να είναι νοσταλγικά γοητευτικό και μεγαλειώδες.
σχόλια