Έκθεση εφαρμοσμένων τεχνών στο Φουγάρο

Έκθεση εφαρμοσμένων τεχνών στο Φουγάρο Facebook Twitter
0

 [Aπό τον Χρήστο Παρίδη]

 

FOUGARO CRAFT FAIR #2

Επιμέλεια: Δημήτρης Ξανθούλης 

 

Σάββατο πρωί στο Φουγάρο του Ναυπλίου. Στον περίβολο του, παρέες και οικογένειες κάθονται στα διάσπαρτα τραπέζια πίνοντας καφέ ενώ αρκετά παιδάκια τρέχουν ανάμεσα στα τραπέζια με τις πολύχρωμες καρέκλες. Αν και ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, η θερμοκρασία είναι καλή. Όλοι χαίρονται τον ανέλπιστα καλό καιρό του φετινού Νοέμβρη. 

Αν και περισσότερο ακούς και παρατηρείς τα παιδιά που παίζουν θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τον χώρο ως «παιδική χαρά» ενηλίκων. Απέναντι και διαγωνίως από το μπαρ βρίσκεται το ολοκαίνουργιο ArtShop, παραδίπλα η δανειστική βιβλιοθήκη με εξαιρετικά βιβλία τέχνης, τα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και στο βάθος, ένας άλλος πραγματικός παιδότοπος με τραπέζια «κατασκήνωσης» αλλά και μια καντίνα που προσομοιάζει νυχτερινό «βρώμικο», γαστρονομική πανδαισία όχι μόνο για τους μικρούς. Ακριβώς εκεί ορθώνεται το παλιό φουγάρο, απ’ όπου πήρε και το όνομα του ο χώρος, της παλιάς βιομηχανίας τοματοπολτού «Ανθός» πριν η Φλωρίκα Κυριακοπούλου το μετατρέψει σ’ αυτό το κέντρο δημιουργικότητας και αναψυχής.

 

 

Στη μέσα ακριβώς της αυλής, βρίσκεται και ο εκθεσιακός χώρος. Εκεί που την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε η φετινή έκθεση εφαρμοσμένων τεχνών, με την επιμέλεια του Δημήτρη Ξανθούλη. Μια έκθεση για την οποία  χρειάστηκε επί ένα χρόνο, να τρέξει, να ανακαλύψει, και να συγκεντρώσει 54 ταλαντούχους χειρώνακτες καλλιτέχνες που συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση επαγγελμάτων όπως ξυλουργοί, κεραμίστες, υφαντές, χρυσοχόους και κάθε λογής δημιουργικούς ανθρώπους που χαίρονται να σκαρφίζονται χρηστικά αντικείμενα, στον αντίποδα της μαζικής βιομηχανοποιημένης και τυποποιημένης παραγωγής.

Έθεσε έξι θεματικές για να μπορεί η έκθεση να έχει μια ολοκληρωμένη και σαφή δομή: χαρτί, κεραμικά, μέταλλο, κόσμημα και ανακύκλωση. Η ογδονταεπτάχρονη κυρία Σοφία Αργυροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ελληνική παράδοση «εικονογραφώντας» τα κεραμικά της, ενώ η εικοσιεξάχρονη Έλενα Κουγιανού κλείνει το μάτι στην παράδοση, δημιουργώντας κοσμήματα μεταμοντέρνας αισθητικής εμπνευσμένα από τις Ελληνικές δαντέλες. Ο συνταξιούχος Μεχμέτ Ντελί από τη Θράκη, πρώην φαναρτζής, δημιουργεί έναν μικρό κόσμο από ζώα και λουλούδια από επιζωγραφισμένη λαμαρίνα. Οι Salty Bag από την Κέρκυρα σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ταξιδιωτικούς σάκους και τσάντες από ανακυκλωμένα πανιά ιστιοφόρων, που κουβαλάν όλες τις μνήμες των ταξιδιών.

Ξεχώρισα τα μαξιλαράκια-ζωάκια, τις κούκλες και τις καρδιές  με μηνύματα αγάπης που έφτιαξαν ανώνυμες κρατούμενες των φυλακών Θήβας, Ελληνίδες, τσιγγάνες, μετανάστριες από την ανατολική Ευρώπη και από την Αφρική, με την επίβλεψη της καλλιτέχνιδας Εύας Χειλαδάκη και γέμισαν τους πάγκους της έκθεσης. Την κολεκτίβα FATCUT επίσης, που ανακυκλώνει υλικά από τα σκουπίδια και δημιουργεί τα πιο funky αντικείμενα, ενεργοποιώντας ομάδες από το περιθώριο της «επίσημης» παραγωγής (άνεργους, μετανάστες κλπ).

 

Η thegreekbag, δημιούργησε ειδικά για την έκθεση, μία τσάντα-ταγάρι με αποτυπωμένο τον χάρτη του Ναυπλίου ενώ ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας  εκθέτει μεταμοντέρνα λαμαρινένια τοτέμ από επιζωγραφισμένα χρηστικά αντικείμενα και φωτιστικά. Η σκηνογράφος Ολυμπία Σιδερίδου χάρτινες κατασκευές – φωτιστικά σε σχήματα ζώων και η σχεδιάστρια κοσμημάτων PaulaLakah πανέμορφα δαχτυλίδια από plexiglass. Και φυσικά δεν είναι μόνο όλα αυτά που εδώ ενδεικτικά παραθέτω. Ο εκθεσιακός χώρος είναι γεμάτος από ευφάνταστα και πολύχρωμα αντικείμενα κάθε λογής. Όλα σε τιμές απολύτως εναρμονισμένες με τη δύσκολη εποχή μας.

 

Σε ξεχωριστή θέση οι εκδόσεις «Διάττων» εκθέτει εξαιρετικές εκδόσεις με αριστοτεχνική βιβλιοδεσία, όπως μια υπερμεγέθης έκδοση φιλοτεχνημένη από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη που αποτελείται από 27 ξυλογραφίες πορτραίτα ηρώων της ελληνικής επανάστασης. Σε απόλυτο εναρμονισμό με την πόλη του Ναυπλίου, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας με τις μνήμες καταγραμμένες στα μοναδικά της αρχοντικά και εκκλησίες.  

 

Αν κάτι δεν παίρνεις τα μάτια σου από πάνω του, δεν είναι άλλος από ένα τεράστιο πλεγμένο με μαλλί γάτο με φτερά, κατασκευή της Έυας Χειλαδάκη  που αιωρείται στον αέρα.

 

Έξω στον περίβολο κόσμος πολύς πήγαινε κι ερχόταν, όσο περνούσε η ώρα και η θερμοκρασία κάπως έπεφτε, πολλοί κουκουλώνονταν στις μικρές κουβέρτες που παρείχε το μπαρ, ενώ αρκετοί ξεκινούσαν το μεσημεριανό τους φαγητό από τα χέρια του Ελβετού σεφ Marcus Walser.

FOUGARO CRAFT FAIR #2

ΦΟΥΓΑΡΟ, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 με 15.00 και 17.00 με 21.00

Σάββατο, Κυριακή 11.00 με 21.00

www.fougaro.gr

https://www.facebook.com/events/670520272966814/

https://www.facebook.com/To.Fougaro

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ