[Από την Άλκηστη Γεωργίου]
Ο πιο νόστιμος θεσμός του Δήμου Θεσσαλονίκης υλοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ευελπιστεί να αναδείξει την πόλη ως έναν παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό.
Από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης - Thessaloniki Food Festival 2013 πρωταγωνιστεί και θα πρωταγωνιστεί στους χώρους του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, σε γειτονιές, σε καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, στα μουσεία, ακόμα και στις πλατείες της συμπρωτεύουσας.
Και φέτος ο θεσμός φιλοξενεί ένα σωρό πρωτότυπες και ιδιαίτερες δράσεις:
- Δείπνα για Καλό Σκοπό.
- Η περίπτωση της Νέας Ελληνικής Καντίνας.
- Yummy Museums: ο πολιτισμός στο πιάτο σας.
- Εργαστήρια για παιδιά.
- Cooking masterclasses με γνωστούς chef.
- Δρομολόγια με την πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ (taste the history on the bus).
- Γευστικές διαδρομές στη νεοελληνική, ποντιακή, πολίτικη κι εβραϊκή κουζίνα.
- Ελληνική και διεθνής αγορά για την παρουσίαση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων,
και πολλά άλλα!
=====
Αναλυτικότερα:
Είδαμε ως τώρα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, τη Νέα Ελληνική Καντίνα στην καρδιά της πλατείας Αριστοτέλους.
Μία δράση που διεξήχθη για πρώτη φορά και αποτελεί το αντίθετο της εξεζητημένης γκουρμέ κουζίνας, αφού παρουσιάστηκε η κουλτούρα του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού που διατηρεί συγχρόνως τα στοιχεία της παράδοσης και τηρεί τα ποιοτικά στάνταρ του Φεστιβάλ.
Πολύ πετυχημένες ήταν επίσης και οι εκδηλώσεις Greek και International Agora που διοργανώθηκαν στο φουαγιέ του Δημαρχείου όπου παραγωγοί και επιχειρηματίες απ' όλη την Ελλάδα θα παρουσίασαν τα τοπικά και παραδοσιακά αγαθά τους σε πάγκους, δίνοντας στους πολίτες μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας του πολιτισμού μας.
Yummy Museums: ο πολιτισμός στο πιάτο σας
Επιπλέον, συνεχίζεται το ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων σε μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (πινακοθήκη).
Η εκδήλωση αυτή ονομάζεται Yummy Museums και το θέμα του μενού θα είναι εμπνευσμένο από τους πίνακες των μουσείων, ενώ θα συνοδεύεται από σύντομο φυλλάδιο που θα αναφέρεται στο έκθεμα και τη γευστική πρόταση που το συνοδεύει.
Πιο συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει μία αναπαράσταση του ζωοφόρου ταφικού μνημείου. Τα προϊόντα που εικονίζονται θα προσφέρονται στους επισκέπτες του μουσείου και θα διανέμεται σχετικό έντυπο πληροφοριών.
Στο Βυζαντινό Μουσείο θα προσφέρεται ένα νόστιμο πιάτο με χαλβά, ελιές, παξιμάδια και σταφίδες κ.ο.κ.
Προσφορά φαγητού στο τουριστικό λεωφορείο της πόλης.
Φέτος, για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί η πρωτότυπη ιδέα προσφοράς φαγητού στο τουριστικό λεωφορείο της πόλης.
Στην εκδήλωση Taste the history on the bus θα σερβίρεται finger food από γεύσεις που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2000 χρόνια.
Δοκιμάστε και μάθετε στις Λαϊκές Αγορές της πόλης!
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνονται μαθήματα και με πρωτότυπο τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν ξεχωριστές γεύσεις φαγητών αλλά και κρασιών.
Στα πλαίσια των μαθημάτων συμμετέχουμε σε 6 λαϊκές αγορές, δίνονται συμβουλές για τον τρόπο, αλλά και τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μαγειρέψει ακόμη και ένας αρχάριος. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πικάντικες συνταγές, καθώς και να μάθουν πώς να επιλέγουν τα σωστά υλικά όταν τα αγοράζουν.
Γνωστός chef θα παρέχει συμβουλές και πληροφορίες, καθώς επίσης παραθέτονται διάφορες μαγειρικές ιδέες.
Δείπνα για καλό σκοπό - Top Chef for Top Reason
Γευόμαστε την κουζίνα των εστιατορίων τριών μεγάλων ξενοδοχείων της πόλης για φιλανθρωπικό σκοπό.
Κόστος μενού: 30 ευρώ (περιλ. 10 ευρώ για φιλανθρωπικό σκοπό)
Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Διεθνής Κουζίνα
Στην αγορά διεθνών γεύσεων, κύριος καλεσμένος θα είναι η κινέζικη κουζίνα, όμως επίσης, θα υπάρχουν και γεύσεις που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για εκδηλώσεις που στοχεύουν στη γνωριμία της ελληνικής κουζίνας και των γεύσεων από όλο τον κόσμο.
Kids and Families
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Τα παιδιά στην Κουζίνα, πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά.
Στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Meet the farm" στη Γεωργική Σχολή.
Τα παιδιά μαζί με τους γονείς συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό εργαστήρι όπου μαθαίνουν παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, καθώς και σύγχρονες μεθόδους.
Το τρίτο σαββατοκύριακο (7-8 Δεκεμβρίου), διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά, με διάφορα θέματα, έτσι ώστε να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής, στο δικό τους χώρο, αυτόν του σχολείου.
Οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται για άλλη μία φορά στα παιδιά όλης της πόλης και θα πραγματοποιηθούν μία σε κάθε ενότητα της πόλης, συνολικά 6 εκδηλώσεις.
Τα απογεύματα που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τα παιδιά είναι το Σάββατο 7/12/2013 και την Κυριακή 8/12/2013 και ώρα 17:30-19:30.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού και θα ισχύσει σύστημα κρατήσεων συμμετοχών.
=====
Συνεχίζονται επιπλέον, οι πετυχημένες δράσεις:
Μενού 10 ευρώ
«Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10€» σε πάμπολλα εστιατόρια της πόλης.
Δείτε αναλυτικά ένα προς ένα τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην δράση, εδώ.
Γειτονιές των Γεύσεων
Οι «Γειτονιές των Γεύσεων» διοργανώνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης (Λαδάδικα, Πλατεία Ναυαρίνου και Διαγώνιος), με την συμμετοχή μεζεδοπωλείων, ουζερί μέχρι και gourmet εστιατορίων.
Παραδοσιακά ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται στις περιοχές αυτές παίρνουν επίσης μέρος στην εκδήλωση, με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.
Χριστουγεννιάτικη Αγορά
Τέλος, την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, που είναι και η τελευταία βδομάδα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, διοργανώνεται η Χριστουγεννιάτικη Αγορά, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά, αλλά και ενήλικες.
Αναλυτικά, πληροφορίες για όλες, μα όλες, τις δεκάδες εκδηλώσεις του φετινού Thessaloniki Food Festival, εδώ.
Και του χρόνου!
:)
(μιαμ)
σχόλια