Εις μνήμην Μπέντζι (1997 - 2013)

Εις μνήμην Μπέντζι (1997 - 2013) Facebook Twitter
5

Ένα καλοκαιρινό βράδυ του 1998 η Λ. σταμάτησε απότομα το αυτοκίνητο της μπροστά από ένα γκριφόν κανίς που στεκόταν στο πεζοδρόμιο και την κοιτούσε κατάματα. Έμοιαζε εγκαταλειμμένο. Τού άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού. «Έλα μέσα» του φώναξε απαλά. Το σκυλάκι με ένα μικρό σάλτο κάθισε δίπλα της και ώσπου να φτάσουν σπίτι καθόταν ήσυχο σα να απολάμβανε τη διαδρομή.

Στο σπίτι, όμως, η Λ. είχε δύο γατιά και φοβόταν ότι θα ήταν δύσκολη η συμβίωση. Αποφάσισε, λοιπόν, να δώσει το αυτοκίνητο της στον σκύλο ως διαμέρισμα του. 

Τον βάφτισε Μπέντζι και κάθε μέρα τον έβγαζε μεγάλες βόλτες, τον τάιζε και μετά τον γύριζε στο δικό του σπίτι, το αυτοκίνητο της. Ο Μπέντζι είχε αρχίσει να νιώθει πανευτυχής.

Στους τρεις μήνες όταν πλάκωσε ο χειμώνας η Λ. πήρε τον Μπέντζι μέσα στο σπίτι της. Κι αυτός, όχι μόνο δεν φάνηκε εχθρικός ή ζηλιάρης, αλλά από τη δεύτερη μέρα έγινε απαραίτητος φίλος των γατιών. 

Εις μνήμην Μπέντζι (1997 - 2013) Facebook Twitter

Μαζί με τη Λ. και τα γατιά της, τον Μπέντζι λάτρεψε και ο γιος της ο Δ. Τον είχε μάλιστα ονομάσει Top Model των σκυλιών, διότι ήταν και σκύλος κούκλος.

Ο Δ. έπαιζε με τον Μπέντζι, τον φρόντιζε. Έβγαινε έξω τα βράδια και περίμενε πως και πως να γυρίσει σπίτι και να τον δει για να παίξουν.

Ο Δ. έφυγε από τη ζωή σε ηλικία είκοσι κάτι, το 2000. Ο διάολος που 'χε επιλέξει να παλέψει μαζί του δεν σκάμπαζε από αγάπη σε ανθρώπους, πόσο μάλλον σε ζώα.

Η Λ. θρηνούσε απαρηγόρητη τον χαμό του παιδιού της. Κάθε βράδυ ο Μπέντζι που είχε γίνει πια μέλος της οικογένειας, κοιμόταν στα πόδια της. Τη ζέσταινε και την παρηγορούσε.

Γνώρισα τη Λ. και τον Μπέντζι το 2001 με νωπό τον, μέχρι σήμερα αξεπέραστο, θρήνο τους για τον Δ.

Η Λ. δεν τον αποκαλούσε πια Top Model, αλλά Αγγελάκι των Σκύλων, ενδεχομένως στη μνήμη του γιου της και της αγάπης που του είχε. Ήταν και άσπρος-άσπρος, σγουρομάλλης...

Όλα αυτά τα χρόνια έβαλα κι εγώ πολλές φορές τον Μπέντζι μες στην αγκαλιά μου. Του μιλούσα γλυκά στα αυτάκια που τα σήκωνα με τα χέρια μου για να μ' ακούσει καλύτερα και του πρόσφερα μπουκιές απ' το φαΐ μου, καθ' ότι ήταν και πολύ ζήτουλας σαν έβλεπε ανθρώπους να στρογγυλοκάθονται και να τρώνε δίπλα του.

Μόνο τα καλοκαίρια δεν τον πολυέβλεπα, αφού η Λ. με τον Θ., τον σύντροφο της, τον έπαιρναν μαζί τους στην Αίγινα, όπου εκεί το σκυλί περνούσε παραδείσια.

Τον τελευταίο χρόνο ο Μπέντζι δεν άκουγε, δεν έβλεπε, αλλά σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του δεν υπήρχε. Ούτε να μασήσει πια μπορούσε, αφού τα δοντάκια του έπεφταν ένα - ένα σαν γέρος άνθρωπος. Όταν τον είχε βρει η Λ. ήταν ήδη ενός έτους, άρα βάδιζε ολοταχώς για τα 16.

Πριν μία εβδομάδα η Λ. μου είπε ότι είναι τόσο γεράκος πλέον που δε μπορεί να βγει απ' το σπίτι ούτε καν για την καθιερωμένη βόλτα, που κάθε υγιής σκύλος καραγουστάρει. Φοβήθηκα ότι δεν θα αργήσει να συμβεί το μοιραίο. Δεν ήθελα να το σκέφτομαι, γνωρίζοντας πως στην ουσία η Λ. θα ξαναζήσει τον συντριπτικό χαμό του παιδιού της.

Χθες βράδυ η Λ. μου ζήτησε να της πάω μια σύριγγα για να του δώσει φάρμακο που δεν υπήρχε περίπτωση να το δεχτεί αλλιώς. Την έπλυνα καλά τη σύριγγα, με την οποία ταΐζω κι εγώ γάλα όσα γατιά κατά καιρούς παρατάνε στην αυλή μου οι άστοργες γατομάνες, και της την πήγα. Ο Μπέντζι καθόταν στωικός, γαλήνιος, δεν έμοιαζε να υποφέρει. Μας κοιτούσε στα μάτια μόνο σα να αποχαιρετούσε τους ανθρώπους για τα 15 χρόνια ευτυχίας που του πρόσφεραν.

Σήμερα το απόγευμα η Λ. μου τηλεφώνησε και μου σπάραξε την καρδιά: Λίγη ώρα πριν ο Μπέντζι ανασηκώθηκε, την πλησίασε και χώθηκε στην αγκαλιά της. Κι εκείνη την ώρα που τον χάιδευε τον ένιωσε να σπαρταράει. Το ζωντανό έχωσε το κεφάλι του μέσα στο στήθος της και εκεί ξεψύχησε.

Το τηλεφώνημα της Λ. με πέτυχε στο ραδιόφωνο, λίγο πριν μπω για την εκπομπή. Το μόνο που μπορούσα να κάνω, όσο γελοίο κι αν ακούγεται σε κάποιους σοβαρούς ανθρώπους, ήταν να αφιερώσω τη Μελαγχολία της ευτυχίας του Χατζιδάκι στη μνήμη του Μπέντζι. Βούρκωσα κι ανάγκασα τον ηχολήπτη να τρέχει για χαρτομάντιλα...

Κανείς που δεν είχε ποτέ του ζώο δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απώλειας. Λένε πως καλό είναι να μεγαλώνουν με ζώα τα μικρά παιδιά για να εξοικειώνονται με τον θάνατο. Κι αν είναι μεγάλα τα παιδιά; Δεν αγαπούν, δεν πονάνε; Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, σαν τη Λ. που 'χει περάσει προ πολλού τα εξήντα, δεν έχουν δικαίωμα στον προσωπικό θρήνο; Για ένα ζωάκι, μια ψυχή, που έζησε κοντά τους, γυρεύοντας μόνο φαγητό και αγάπη; Όχι, δεν ξεπερνιέται εύκολα ο θάνατος ενός ζώου που έχει μεγαλώσει, ζήσει, και πεθάνει στα χέρια σου.

Εις μνήμην Μπέντζι (1997 - 2013) Facebook Twitter

Έχω κι εγώ μια γάτα στο πατρικό μου, μεγάλη σε ηλικία, πατημένα 16. Δεν τη βλέπω συχνά τα τελευταία δυο χρόνια, μα όταν σκέφτομαι τη δύσκολη στιγμή που θα 'ρθει, πάλι βουρκώνω και προτιμώ να σκέφτομαι άλλα πράγματα.

Πλέον είμαι σίγουρος πως αν ήμουν υπολογιστής ψυχίατρος θα υποστήριζα πόσο ο πόνος της απώλειας ενός ζώου αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα τον φόβο του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο άλλων ανθρώπων, των πιο δικών του ανθρώπων.

Στη μνήμη του Μπέντζι που χάσαμε σήμερα, λοιπόν, αφιερώνω το παρακάτω σπαρακτικό ποίημα του Ερρίκου Μπελιέ. Τίτλος του, Ζωοφιλία. Τουλάχιστον ο Μπέντζι έφυγε σε καλύτερες συνθήκες απ' αυτές που περιγράφει ο ποιητής...

Καθένας που έχουμε κατοικίδιο

πρέπει από τώρα να γνωρίζει

πώς κάποτε ίσως χρειαστεί ευθανασία.

Προκειμένου απίσχνανση και φριχτοί πόνοι

καλύτερα να κλείσει το διάφραγμα

και να μη βγαίνουν πια φωτογραφίες

καλύτερα στον ειδικό τον απαθή

που με κινήσεις αβαρείς θα μπήξει τη βελόνα

το σκληρό υγρό θα διοχετευθεί στάζοντας νύχτα

το σώμα το αιώνιο ζητούμενο θα λύσει

και θα γείρουμε

-ως τελευταία ηδονής αντιφυγάδευση-

ν' αναπαυθούμε στου κατοικίδιου τη σίγουρη αγκαλιά.

Εις μνήμην Μπέντζι (1997 - 2013) Facebook Twitter

Φτωχέ μου Μπέντζι, σε αποχαιρετίσαμε σήμερα με Μάνο Χατζιδάκι και Ερρίκο Μπελιέ, να μην έχεις παράπονο, εσύ που έζησες μια ζωή όλο ποιότητα.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Eλεος σημερα....Σε οποια στη στηλη κ να πεσω κλαιω.Η Ζαζα μου ειναι 6, ουτε πολυ μικρη ουτε πολυ μεγαλη...Ειναι ενα γαλλικο επανιελ που μονο δε μιλαει...Αν μπορουσε θα διηγουνταν την αγαπη που εχουμε στη Μονικα, το ινδικο μας χοιριδιο...που με μεσο ορο ζωης τα 7 χρονια, εχει παει 9!!!Τωρα το χειμωνα την εχω πολυ εντονα στο νου μου και ολο την τσεκαρω...Τετοια εποχη Χριστουγεννα την ειχα παρει απο ενα pet shop, και καταφερε να γλυτωσει πολλες φορες απο κρυωματα που ειναι ευπαθη τα ζωακια αυτα....Φοβαμαι πως καποια μερα θα ανοιξω το καλυμμα που εχω βαλει στο κλουβι και δε θα το αποφυγω....Μεχρι τοτε..όποτε...ας παω να βαλω ενα καροτακι να φαει...
Είμαι 45, και τώρα η γάτα μου στις 2 φεβρουαρίου κλείνη τα 18 της χρόνια γιαγιά πιά, όσο μπορώ έχω προετοιμάσει τα παιδιά μου 5 και 7 ετών για το μοιραίο, πιο πρίν είχα ένα σκύλο που έζησε 13 χρόνια, μπορώ να σε καταλάβω απόλυτα...
Στις 15/12 τα δυο σκυλια μας εκλεισαν τα 11.Ειναι μεγαλοσωμα και ξερουμε πως σε λιγα,ισως πολυ λιγα,χρονια θα τα αποχωριστουμε με πονο ψυχης.Σκεφτομαι πως ειναι πολυ σημαντικο σ'αυτη την ζωη που ερχομαστε,να μπορουμε εμεις και ολα τα εμβια οντα να ζησουμε σε συνθηκες αξιοπρεπειας,σεβασμου και αγαπης.Τουλαχιστον ο Μπεντζι εζησε σ'αυτες τις ιδανικες συνθηκες και οχι μεσα στην φρικη που βλεπουμε καθημερινα στους δρομους να ζουν ζωα και(εσχατως)ανθρωποι.Ελπιζω αυτες οι σκεψεις να βοηθησουν το πενθος σου.
Που στο καλό έβαλα τα χαρτομάντηλα να πάρει η ευχή;;;;;;;Οταν είχα χάσει σε ατύχημα δυστυχώς, τον τετράποδο καλονό Μίλτο μου ,έτσι τον έλεγαν,έκανα καιρό να συνέλθω,μέχρι που βρέθηκε ένα ταλαιπωρημένο αδέσποτο που πράγματι του έμοιαζε πολύ, και φυσικά εγκαταστάθηκε σπίτι.Μία ψυχούλα έφυγε,μία άλλη είχε βρει καταφύγιο και αγάπη....Ο κύκλος της ζωής...