Οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην Πορτογαλία στις αρχές Αυγούστου κατέκαψαν περισσότερα από 950.000 στρέμματα της ηπειρωτικής χώρας, από τα οποία σχεδόν 350.000 στρέμματα ήταν δάση με τα υπόλοιπα να αντιστοιχούν σε θαμνώδεις εκτάσεις, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τα δάση.
Eνδεικτικό γα να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής στην Πορτογαλία είναι πως η έκταση που κάηκε ισοδυναμεί με 100.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Η βόρεια Πορτογαλία καταμετρά από μόνη της σχεδόν 700.000 στρέμματα που αναλώθηκαν από τη φωτιά στο διάστημα 1-15 Αυγούστου, από τα οποία τα 410.000 στην περιοχή Αβέιρο, μακράν την πιο καταστροφική, ανέφερε σε έκθεσή του το πορτογαλικό Ινστιτούτο Διατήρησης της Φύσης και των Δασών (ICNF).
Στο τουριστικό νησί Μαδέρα, όπου από τις φωτιές έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, 54.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Στην αυτόνομη αυτή περιοχή, που βρίσκεται ανοικτά των μαροκινών ακτών, οι πυρκαγιές οδήγησαν στην απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών, έκαναν στάχτη ένα ξενοδοχείο και προκάλεσαν διαφόρων βαθμών ζημιές σε περίπου 300 κατοικίες.
Οι πυρκαγιές δεν προκάλεσαν κανέναν θάνατο στην ηπειρωτική χώρα, ωστόσο πολλά σπίτια κάηκαν ενώ μερικά χωριά και τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο χρειάστηκε να εκκενωθούν.
Οι πορτογαλικές αρχές, που καταγράφουν ακόμη τις ζημιές, υποσχέθηκαν βοήθεια, κυρίως στους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή για την ανοικοδόμηση σπιτιών στη Μαδέρα.
Το 2003, χρονιά όπου οι πυρκαγιές έσπασαν κάθε ρεκόρ στην Πορτογαλία, οι φωτιές κατέκαψαν σχεδόν 4.400.000 στρέμματα. Εκείνη τη χρονιά, περισσότερα από 1.030.000 στρέμματα στην ηπειρωτική χώρα έγιναν στάχτη από την 1η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, που βασίζεται σε δορυφορικές χαρτογραφήσεις, η καμένη επιφάνεια της Πορτογαλίας από τις αρχές του έτους αντιπροσωπεύει το μισό της περιοχής που κάηκε στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια περίοδο.
Στην Πορτογαλία, το 98% των πυρκαγιών των οποίων η αιτία είναι γνωστή οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στο 56% των περιπτώσεων πρόκειται για ατυχήματα, ενώ το 42% οφείλονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με το ICNF. Οι αρχές έχουν συλλάβει από τις αρχές του 2016 περίπου 40 πρόσωπα ως υπόπτους για εμπρησμούς στη χώρα.
σχόλια