Κάτι παράξενο και όμορφο συμβαίνει σε ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη και οι επιστήμονες ανησυχούν

Κάτι παράξενο και όμορφο συμβαίνει σε ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη και οι επιστήμονες ανησυχούν Facebook Twitter
Οι μικρές γαλάζιες λίμνες στον αρχαίο παγετώνα Langhovde
0

 

Κάτι παράξενο και όμορφο συμβαίνει σε ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη και οι επιστήμονες ανησυχούν Facebook Twitter
Υπερπαγετωνικές λίμνες στην Ανταρκτική - φωτό.: NASA Earth Observatory

Κάτι παράξενο και συνάμα όμορφο συμβαίνει σε ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη: Μικρές μπλε λίμνες που λάμπουν λουσμένες στο φως του αρκτικού ήλιου, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην κορυφή του παγετώνα Langhovde της Ανατολικής Ανταρκτικής. Όμως αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο - και αυτό είναι που ουσιαστικά ανησυχεί τους επιστήμονες.

Οι υπερπαγετωνικές (supraglacial) λίμνες που δημιουργούνται καθώς ο ζεστός καλοκαιρινός αέρας θερμαίνει την επιφάνεια του πάγου εξαπλώνονταν σε ολόκληρη τη Γροιλανδία για χρόνια. Για τους ερευνητές των παγετώνων, είναι ένα σημάδι της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μια αιτία κατάρρευσης του στρώματος πάγου. Καθώς το θερμό νερό σταδιακά στραγγίζεται δια μέσου του πάγου, τον αποδυναμώνει και προκαλεί την κατάρρευσή του. Αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους που τώρα η Γροιλανδία βλέπει τους παγετώνες της να λιώνουν με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό και έχει χάσει ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου μεταξύ του 2011 και του 2014.

Κάτι παράξενο και όμορφο συμβαίνει σε ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη και οι επιστήμονες ανησυχούν Facebook Twitter
Μια από τις υπερπαγετωνικές λίμνες που είχαν εμφανιστεί στη Γροιλανδία

Τώρα, οι λίμνες έχουν εμφανιστεί στην άλλη άκρη του κόσμου, απειλώντας ένα στρώμα πάγου που μέχρι τώρα απολάμβανε μια σχετική σταθερότητα σε σχέση με την υπερθέρμανση του Βορρά. Μια νέα μελέτη στο Geophysical Research Letters, βασίστηκε σε δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα για μια από τις πρώτες καταγραφές της εξέλιξης των λιμνών στην ανατολική Ανταρκτική. Σύμφωνα με την ανάλυση των συγγραφέων, σχεδόν 8.000 μπλε λίμνες εμφανίστηκε στον παγετώνα Langhovde μεταξύ των ετών 2000 και 2013.

Όπως και στην Γροιλανδία, πολλές από αυτές τις εφήμερες λίμνες φαίνεται να ρέουν και να αποστραγγίζονται προς τα έξω, στον υποκείμενο πάγο. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η συμπεριφορά αποστράγγισης έχει παρατηρηθεί στην ανατολική Ανταρκτική, μια τοποθεσία που ο συν-συγγραφέας της έκθεσης Stewart Jamieson, περιγράφει ως "το μέρος της ηπείρου, όπου οι άνθρωποι πίστευαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ότι είναι σχετικά σταθερό, δεν παρουσίαζε σημαντική μεταβολής και είναι είναι πολύ, πολύ κρύο."

Η παρουσία των λιμνών, όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέεται άμεσα με τη θερμοκρασία, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των λιμνών φαίνεται πως σχηματίστηκαν κατά το ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι του 2012.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, είναι λίγο νωρίς για να ειπωθεί πως το φαινόμενο ανατολικά της Ανταρκτικής πρόκειται μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα. Αλλά η προοπτική του να σχηματιστούν ακόμη περισσότερες ή και μεγαλύτερες λίμνες είναι ανησυχητική καθώς η η Ανταρκτική έχει εγκλωβισμένο πολύ περισσότερο πάγο από τη Γροιλανδία, αρκετό για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αρκετά μέτρα.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μέρη αυτού του παγωμένου τόπου μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητα από όσο πιστεύαμε, εύθραυστα ακόμη και σε μια μικρή αύξηση θερμοκρασίας.

Με πληροφορίες από Gizmodo και Washington Post

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM