0
NOWNESS

Ακτές

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014 ο Γάλλος καλλιτέχνης JR έγραψε άλλο ένα κεφάλαιο για το πρότζεκτ του Women are Heroes στη πόλη της Χάβρης. Μέσα σε δέκα μέρες ο JR και μία ομάδα εθελοντών ανέλαβαν το τεράστιο έργο της επικόλλησης 2,600 λωρίδων χαρτιού πάνω σε 180 κοντέινερ -το συνολικό μήκος των χαρτιών άγγιζε τα 6,5 χμ- με σκοπό να αναδημιουργήσουν μία εικόνα που θα ταξίδευε διασχίζοντας την υφήλιο στη Μαλαισία με ένα πλοίο μήκους 363 μέτρων. Ο νεαρός Γάλλος σκηνοθέτης Guillaume Cagniard, ένας τακτικός συνοδοιπόρος του JR σε πολλές περιπέτειες του εμβαθύνει στην μονόχρωμη απεικόνιση του έργου του:

 

Μέσα από τα πορτρέτα των λιμενεργατών ήθελα να δείξω το παράδειγμα ενός επαγγέλματος που ενσαρκώνεται από περήφανους και μοναχικούς άντρες. Βαθιά ριζωμένοι στις παραδοσιακές αξίες αψηφούν τα συνεχή πηγαινέλα των πλοίων.

Σκέφτηκα επίσης ότι ήταν σημαντικό να  τιμήσω τους διάφορους εργαζόμενους του λιμανιού χωρίς τους οποίους η δημιουργία ενός έργου σαν και αυτό δεν θα ήταν δυνατή.

Το λιμάνι είναι ένας πολύ απομονωμένος χώρος, κλειστός με μπαριέρες, χωρίς γυναίκες. Κάποιος μπορεί να γίνει αυστηρά μόνο λιμενεργάτης μέσω κληροδοτήματος πατέρα προς γιο, κάτι που απεικόνισα με τις τρεις γενιές των λιμενεργατών που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον , βλέποντας το πλοίο να φεύγει μακριά . Με το πρότζεκτ αυτό δημιουργήσαμε φιλίες που κατέληξαν να συμμετέχουν στην δημιουργία των ματιών μιας γυναίκας: της πρώτης γυναίκας στο λιμάνι.

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ