Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του δεύτερου κινεζικού ερευνητικού διαστημοπλοίου Τιανγκόνγκ-2, στόχος του οποίου είναι να ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή, εντός των επόμενων έξι ετών, ενός κατοικήσιμου διαστημικού σταθμού.
Όπως μετέδωσαν πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ο πύραυλος Long March-2F T2, που μεταφέρει το "διαστημικό εργαστήριο", απογειώθηκε επιτυχώς γύρω στις 17.04 (ώρα Ελλάδας) από τη βάση του Τζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι.
Στις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV διακρίνονται οι μηχανές του πυραύλου να ανάβουν και να υψώνεται αργά προς τον ουρανό, αφήνοντας πίσω του ένα "καφέ νέφος καπνού".
Ο Τιανγκόνγκ-2 (που σημαίνει "Ουράνιο Σκάφος") ζυγίζει 8,6 τόνους και θα τεθεί αρχικά σε τροχιά σε ύψος 380 χιλιομέτρων από τη Γη, για να φτάσει κατόπιν στα 393 χιλιόμετρα. Στην τροχιά αυτή το διαστημόπλοιο Shenzhou-11 θα μπορεί να μεταφέρει δύο αστροναύτες στο ερευνητικό σκάφος. Οι δύο αστροναύτες θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στον σταθμό αυτό για 30 ημέρες το πολύ, προκειμένου να κάνουν πειράματα φυσικής, βιολογίας, ιατρικής ή να μελετήσουν τις ηλιακές καταιγίδες.
Το επόμενο βήμα είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο του 2017, όταν θα σταλεί στον Τιανγκόνγκ-2 ένα μεταφορικό διαστημόπλοιο για να τον εφοδιάσει με καύσιμα και άλλα υλικά.
Ο Τιανγκόνγκ-1, το πρώτο ερευνητικό σκάφος της Κίνας, πρόκειται να πέσει στη Γη την επόμενη χρονιά, αφού θα έχει κλείσει έξι χρόνια στο διάστημα.
σχόλια