Μόλις 30 γιατροί έχουν απομείνει στον ανταρτοκρατούμενο ανατολικό τομέα του Χαλεπιού. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ιατρικών και χειρουργικών υλικών για να προσφερθεί νοσηλεία σε εκατοντάδες τραυματίες που βρίσκονται ανάμεσα στον πληθυσμό των 250.000 ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ανέφεραν σήμερα οι Σύροι γιατροί.
Τουλάχιστον 40 τραυματίες στα οχτώ νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν –κάποια από αυτά αυτοσχέδια κέντρα νοσηλείας κρυμμένα σε υπόγεια σημεία υπό τον φόβο αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών– απαιτείται να μεταφερθούν άμεσα για λόγους υγείας, ανέφεραν οι γιατροί.
Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές του ανταρτοκρατούμενου τομέα της πόλης κατά την διάρκεια της νύχτας, αναφέρεται από μια οργάνωση που παρακολουθεί τις συγκρούσεις και έναν εργαζόμενο στην υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας. Η σφοδρή αεροπορική εκστρατεία της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της συνεχίζεται, έπειτα από την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη εβδομάδα.
O ανταποκριτής του Al Jazeera του μετέδωσε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο στην πόλη, και περιέγραψε μια ζοφερή κατάσταση καθώς το νοσοκομείο ήταν γεμάτο δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
"Νεκροί άνθρωποι είναι στο πάτωμα. Η κατάσταση εδώ είναι απελπιστική. Μοιάζει σαν την ημέρα της κρίσης." αναφέρει
"Υπάρχουν 30 γιατροί που παραμένουν εντός του ανατολικού Χαλεπιού", δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη ο παιδίατρος Αμπντ Αραχμάν Αλομάρ που εργάζεται για την Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Ένωση (Syrian American Medical Society, SAMS) η οποία λειτουργεί σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.
Έχουν έλλειψη σε εξοπλισμό και φάρμακα άμεσης ανάγκης για την αντιμετώπιση πολλών τραυματισμών, ενώ υπάρχουν καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων για 20 μέρες. Υπάρχουν ένας μαιευτήρας και δύο παιδίατροι για να φροντίσουν έγκυες γυναίκες και 85.000 παιδιά, πρόσθεσε.
Η οργάνωση κατέγραψε περισσότερους από 280 νεκρούς τις τελευταίες τρεις μέρες στο ανατολικό Χαλέπι, καθώς και 400 τραυματίες, ανάμεσα τους 61 παιδιά, μόνο την Κυριακή.
"Πηγαίνουμε στα βουνά, εργαζόμαστε σε υπόγεια, ακόμη και όταν οι υπόγειες εγκαταστάσεις μας και τα ιατρεία μας στα βουνά έχουν γίνει στόχος πάρα πολλές φορές", τόνισε ο Αλομάρ.
"Έχουμε τεράστια ανάγκη για ορούς μέσα στο Χαλέπι. Δεν έχουμε καθόλου ορούς" (για ενδοφλέβια ενυδάτωση), δήλωσε ο Μάζεν Κεγουάρα, διευθυντής της SAMS στην Τουρκία.
Οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις και προσωπικό έχουν καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρουν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ειδικοί στον τομέα της υγείας.
"Η συστηματική και εκτεταμένη επίθεση σε νοσοκομεία και γιατρούς που ενορχηστρώνεται κυρίως από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχει αποκόψει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, Σύρους", δήλωσε η Ελίζ Μπέικερ από την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Από την έναρξη του πολέμου το 2011, η οργάνωση με έδρα την Νέα Υόρκη έχει καταγράψει 382 επιθέσεις σε 269 ξεχωριστές ιατρικές εγκαταστάσεις έως τον Ιούνιο.
Περίπου το 90% εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είτε των συμμαχικών ρωσικών δυνάμεων, τόνισε, επικαλούμενη οπτικοακουστικό υλικό από βίντεο και φωτογραφίες που ανέλυσαν εμπειρογνώμονες όπλων.
"Η απευθείας στοχοθέτηση ιατρικών μονάδων και προσωπικού έχει μετατραπεί σε ένα αποτροπιαστικό σήμα κατατεθέν αυτού του φρικιαστικού πολέμου στην Συρία", δήλωσε ο Ντεΐνιους Πούρας, ειδικός εισηγητής των ΗΕ για το δικαίωμα στο σύστημα υγείας.
Οι εσκεμμένες επιθέσεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου και ίσως να ισοδυναμούν με εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, πρόσθεσε ο Πούρας.
Με πληροφορίες από Al Jazeera/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters
σχόλια