Aντάλλαξαν μια χειραψία πριν λάβουν θέση στα πόντιουμ αλλά για τα υπόλοιπα 90 λεπτά του ντιμπέιτ η ένταση, η επιθετικότητα και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συζήτησης. Tα πρώτα σχόλια στις μεγάλες εφημερίδες κάνουν λόγο για επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη αυτή τηλεμαχία. Ο Guardian σημειώνει πως η εμφάνισή της ήταν δεσποτική και συγκροτημένη ωθώντας τον Τραμπ σε αμυντική στάση. Η Washington Post αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση πως το ντιμπέιτ απέδειξε για ακόμη μια φορά πως μόνο ένας είναι κατάλληλος για πρόεδρος και κάνει λόγο για αποτυχία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.
To CNN έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ η οποία φέρνει την Κλίντον πολύ μπροστά σε σχέση με τις επιδόσεις της στην τηλεμαχία: το 62% των τηλεθεατών θεωρεί πως βγήκε κερδισμένη σε σύγκριση με το 27% που υποδεικνύει ως νικητή τον Τραμπ. "Η κα Κλίντον κυριάρχησε στη συζήτηση για θέματα που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια κι τα δύο φύλα. Ο κος Τραμπ ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος και στη συνέχεια έγινε επιθετικός" γράφουν οι New York Times.
Ο συντονιστής Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να ελέγξει τη ροή της συζήτησης, με τους υποψήφιους να αλλάζουν συνεχώς και απροειδοποίητα θέμα, για παράδειγμα από την εμπορική πολιτική στο Ισλαμικό Κράτος, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κλίντον ότι αποκαλύπτει στον εχθρό πώς σχεδιάζει να τον αντιμετωπίσει. Η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε ότι αντίθετα με τον Τραμπ, η ίδια έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο.
H Xίλαρι Kλίντον απαντά στις κατηγορίες του Τραμπ πώς δεν έχει τις αντοχές να γίνει πρόεδρος:
"Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων, ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για αντοχές", απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στης κατηγορίες του Τραμπ πως δεν έχει την αντοχή και την ενέργεια για τη θέση του επόμενου προέδρου.
Η Κλίντον και ο Τραμπ, αλληλοκατηγορήθηκαν επίσης για το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ για το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.
Ο Τραμπ «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την κατηγορία του ότι ήταν η αποτυχημένη εκστρατεία της Κλίντον το 2008 που ήγειρε το ζήτημα—κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν αληθεύει. «Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά, κανένας δεν νοιαζόταν (...). Ήμουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε.
Οι αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον. Επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.
Η Κλίντον επέκρινε τον Τραμπ διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν. Είπε ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.
Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον για την πολιτική της όσον αφορά το εμπόριο και προέβλεψε ότι θα εγκρίνει μια εμπορική συμφωνία με κράτη της Ασίας παρότι έχει πει το αντίθετο στην προεκλογική της εκστρατεία.
«Ήσουν εντελώς υπέρ της, μετά άκουσες τι έλεγα, πόσο άσχημη είναι, και τότε είπες "δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτόν τον διάλογο", αλλά αν νικήσεις, θα την εγκρίνεις», ανέφερε.
Η Κλίντον απέρριψε το επιχείρημά του. «Ντόναλντ, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα».
Οι αγορές της Ασίας ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους, σε μια ένδειξη πως αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι η Κλίντον κερδίζει την αναμέτρηση με τον Τραμπ. Οι αγορές τείνουν να θεωρούν την Κλίντον την υποψήφια του status quo, ενώ ελάχιστοι έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα σήμαινε η νίκη του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το εμπόριο ή την αμερικάνικη οικονομία.
Οι τηλεθεατές της εκπομπής αναμενόταν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Κατά εκτιμήσεις οι τηλεθεατές θα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια.
Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.
Η τηλεμαχία αυτή χαρακτηριζόταν εξαιρετικά κρίσιμη καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η Κλίντον τους τελευταίους μήνες έναντι του Τραμπ έχει εξανεμιστεί.
Προβλέπεται να γίνουν άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψήφιων, την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.