Iστορική συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία

Iστορική συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία Facebook Twitter
O Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos, αριστερά, και ο ηγέτης του Farc Timochenko δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας. (Φωτογραφία: Luis Acosta/AFP/Getty Images)
0

Η Κολομβία έκανε σήμερα ένα ιστορικό βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση FARC, εξέλιξη που σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια εκτοπισμένους.

 

Η συμφωνία ειρήνης υπογράφτηκε από δύο πρώην ιέρακες που έγιναν η αιχμή του δόρατος της ειρήνης: τον πρόεδρο, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και τον επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

 

«Σήμερα, μπορώ να πω πως ζούμε #LaFeliSIdad (σ.σ. λογοπαίγνιο με τη λέξη “χαρά” και τα κεφαλαία γράμματα να σχηματίζουν τη λέξη “ναι”, ενόψει του δημοψηφίσματος της 2ης Οκτωβρίου) μιας νέας χαραυγής για την Κολομβία, ενός νέου βήματος στην ιστορία μας, αυτό προς μια χώρα που θα ζει με ειρήνη», έγραψε ο Σάντος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter λίγο πριν από την επίσημη τελετή υπογραφής που άρχισε στις 17:00 τοπική ώρα (01:00 την Τρίτη ώρα Ελλάδας).

 

«Ο πόλεμος τέλειωσε, όλοι και όλες θα εδραιώσουμε την ειρήνη! Όλα είναι έτοιμα για την #FirmaDeLaPaz (σ.σ. υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης)», διαβεβαίωσε η οργάνωση FARC στον λογαριασμό της στο Twitter για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

 

Περίπου 2.500 άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά, ανάμεσά τους 250 θύματα της σύρραξης, παρίστανται στην επίσημη τελετή στην Καρταχένα (βόρεια Κολομβία). Μόνο ο Σάντος και ο Τιμοσένκο θα πάρουν τον λόγο.

«Η βάση όλου αυτού είναι ότι δεν θα πολεμάμε πια για τις ιδέες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, που χειρίστηκε τις συνομιλίες επί τέσσερα χρόνια κι εκτιμά ότι η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή».

 

Δεκαπέντε ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής είναι παρόντες, περιλαμβανομένου του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν την 24η Αυγούστου στη συμφωνία. Εγγυήτριες χώρες ήταν επίσης η Νορβηγία, η Βενεζουέλα και η Χιλή.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είναι επίσης στην Καρταχένα, όπως και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Το βήμα που κάνει η χώρα σας σήμερα είναι γιγαντιαίο», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε θύματα των ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίες σκότωσαν ή τραυμάτισαν περίπου 11.000 ανθρώπους στην Κολομβία από το 1990.

 

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της χαιρέτισε «την αρχή μιας νέας πορείας», «μιας πορείας προς την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

 

Μεταξύ των 27 υπουργών Εξωτερικών που είναι παρόντες, ο Νορβηγός Μπέργκε Μπρέντε, η χώρα του οποίου υπήρξε εγγυήτρια δύναμη, χαιρέτισε αυτή την «ιστορική συμφωνία» αλλά προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της θα απαιτήσει «να επιδειχθεί ηγεσία» και μάλιστα «πολλή».

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) κάλεσε να αποκατασταθεί «η ισότητα και η δικαιοσύνη που μένουν να εδραιωθούν στην Κολομβία».

 

Από την πλευρά της η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «διαγράψει» την οργάνωση FARC από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει «μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης».

 

Χθες ο Σάντος απέτισε φόρο τιμής στις δυνάμεις ασφαλείας που κατάφεραν να «φτάσουμε στην υπογραφή του τερματισμού του πολέμου» ενώ παρέστη σε «μια προσευχή για τη συμφιλίωση όλων των Κολομβιανών» στην οποία χοροστάτησε ο Πιέτρο Παρολίν, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού.

 

Ο πρόεδρος της Κολομβίας υπέγραψε τη συμφωνία των 297 σελίδων με έναν baligrafo, έναν στυλογράφο φτιαγμένο από κάλυκα σφαίρας που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο. Αντίγραφά του θα μοιραστούν στους υψηλούς προσκεκλημένους του.

 

Οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964 εν μέσω μιας αγροτικής εξέγερσης και μετρούν ακόμη περίπου 7.000 ένοπλους μαχητές, ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία την Παρασκευή στο εθνικό συνέδριό τους.

 

Η περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 260.000 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται οι 45.000 αγνοούμενοι, ενώ άλλοι 6,9 εκατ. εκτοπίστηκαν. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν αντάρτες της άκρας αριστεράς, παραστρατιωτικοί της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις.

 

Η ειρήνη στην Κολομβία πάντως δεν θα είναι πλήρης πριν ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μια οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της και έχει 1.500 μαχητές, κάνει τον δικό της αποχαιρετισμό στα όπλα. Ο ELN και η κυβέρνηση δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, δίχως όμως να προσδιορίσουν την ημερομηνία. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες ότι κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία, από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 5η Οκτωβρίου, για «να διευκολύνουν τη συμμετοχή του λαού» στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, από το οποίο θα εξαρτηθεί εάν η συμφωνία ειρήνης θα τεθεί σε εφαρμογή.

 

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δέχεται εξαιρετικά σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος χθες συμμετείχε σε μια ανθρώπινη αλυσίδα εναντίον της υπογραφής της.

 

Περίπου 2.700 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Καρταχένα, η οποία δεν επλήγη από τον πόλεμο και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη συμβολική σημασία αλλά επελέγη διότι το υψόμετρο είναι χαμηλότερο από αυτό στην Μπογοτά (2.600 μ.), κυρίως για να μην αισθανθεί ενόχληση κάποιος από τους προσκεκλημένους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Διεθνή / Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και τους Κούρδους αδελφούς μας»
LIFO NEWSROOM
Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ζιζέλ Πελικό θα επιστρέψει στην ανωνυμία - γεγονός δύσκολο μετά την διεθνή δημοσιότητα της δίκης και της ίδιας - ή θα επιλέξει το ρόλο της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ