Όταν βλέπεις κάτι μεσήλικες άντρες κι έναν παπά να τα λένε μεταξύ τους, δεν φαντάζεσαι ότι το θέμα αφορά σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες.
Κι όμως!
Τόσο "πρωτοποριακός" που δεν χρειάζονται γυναίκες! #TalibanTV pic.twitter.com/ytuok5aXSb
— Μαρινογαμπρός (@Marinos_Nomikos) September 29, 2016
Δεν μοιάζει όμως να είναι μόνο η εκπομπή ανδροκρατούμενη, αλλά και η ίδια η εκδήλωση που έδωσε την αφορμή για την κουβέντα.
Όπως μαθαίνουμε στην τηλεοπτική συζήτηση (στο λινκ ολόκληρη η σημερινή εκπομπή, ναι την είδα πριν γράψω), η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο.
Ο «πρωτοποριακός διάλογος - επιστημονικό συνέδριο» έχει θέμα ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ: Ιατρικές, Κοινωνικές, Νομικές, Πνευματικές διαστάσεις. Το συνέδριο διοργανώνουν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκύπριος Ιατρικός Συλλογος.
Πρώτο όνομα στην «Επιστημονική Επιτροπή» όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Ακολουθούν κάποιοι Δόκτορες (μετάξύ των οποίων ο Δρ. π. Γεώργιος Ζήνωνος - που λογικά είναι κι αυτός παπάς).
Μόνο ένα γυναικείο όνομα υπάρχει στην «Επιστημονική Επιτροπή» αυτό της Δρ. Παναγιώτα Μάμα. Η κα Μάμα είναι παιδοψυχίατρος με θεμιτές θρησκευτικές αναζητήσεις. Την βρίσκουμε ως ομιλήτρια σε Σύνδεσμο Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού -άλλοι ομιλητές εκεί ήταν σεβαστοί Αρχιμανδρίτες, ο γνωστός π.Εφραίμ (Ηγούμενος Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου), Μητροπολίτες όπως ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως ή ο Αθανάσιος Λεμεσού, Εφημέριοι ακόμα και Γέροντες του Αγίου Όρους. Επίσης η κυρία Μάμα έκανε σχετικά πρόσφατα την παρουσίαση των βιβλίων της μοναχής Πορφυρίας στην Λευκωσία, ενώ την είδα και στο πάνελ του «Ψυχολογία - Ψυχιατρική και Πίστη - Θρησκεία: Ποια σχέση έχουν μεταξύ τους και πώς συνεργάζονται», μαζί με τον Μητροπολίτη Λεμεσού και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Β. Θέρμο. Κανένα πρόβλημα με αυτά, απλώς τα αναφέρω γιατί όταν διάβασα ότι υπάρχει έστω και μία γυναίκα στον όλο "πρωτοποριακό διάλογο" υπέθεσα ότι θα είναι κάποια προοδευτική υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και, πριν διαψευστώ, ήλπιζα πως αυτή θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στο ενδεχομένως συντηρητικό παπαδοκρατούμενο και ανδροκρατούμενο πάνελ.
Δεν γνωρίζω αν οι γιατροί και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής θα υποστηρίξουν το δικαίωμα στις αμβλώσεις, αλλά κάτι μου λέει πως δεν θα το κάνουν - αν κρίνουμε απ' τις απόψεις της Προέδρου της Επιτροπής Βιοηθικής προ πενταετίας αλλά και απ' την ξεκάθαρη τοποθέτηση του γιατρού στην εκπομπή του ΡΙΚ1 («Ο Παγκύπριος Ιατρικός Συλλογος είναι εναντίον των εκτρώσεων») δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος.
Και να ήθελαν όμως, μακάρι να διαψευστώ, είναι αμφίβολο αν θα το έκαναν. Καλεσμένοι στη διοργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην αίθουσα της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, παρουσία του «επιστήμονα» Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και των άλλων παπάδων, δύσκολα θα τολμούσαν να πουν κάτι πέρα απ' τα τετριμμένα. (Ο γιατρός στην εκπομπή λέει μάλιστα ότι «όσο πιο πολύ η επιστήμη μελετά αυτά τα θέματα, τόσο πιο πολύ πείθεται με και έρχεται κοντά στη θέση της Εκκλησίας» - μιλάμε για φοβερές επιστημονικές απόψεις!)
Δικαίωμά τους να μαζευτούν ένα σωρό άντρες, πολλοί απ' τους οποίους δεν κάνουν καν σεξ ή είναι άκληροι και να τα πουν μεταξύ τους για τις γυναίκες-φόνισσες εμβρύων και να καταλήξουν στα συμπεράσματα που έτσι κι αλλιώς θέλουν.
Πώς όμως θα γίνει διάλογος αν όλοι -όπως είδα και σ' ολόκληρη την εκπομπή- συμφωνούν μεταξύ τους;
Και στην τελική, πώς στην ευχή θα είναι αυτός "πρωτοποριακός";