Ξεκίνησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη του αντιπροσώπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF) στην Τουρκία, Ερόλ Εντέρογλου, καθώς και άλλων δύο ακτιβιστών, που κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα».
Ο Εντέρογλου, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν και η πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, διώκονται διότι είχαν συμμετάσχει σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς μια εφημερίδα που εξέφραζε την κουρδική μειονότητα. Σε περίπτωση που καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 14 ετών.
Είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο και είχαν προφυλακιστεί για πάνω από δέκα ημέρες, πριν αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της δίκης τους. Η σύλληψη του Εντέρογλου την 20ή Ιουνίου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και διαμαρτυριών στην Τουρκία και στο εξωτερικό.
«Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δικαστική πίεση, όλο και πιο αυθαίρετη, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο (που έχει επιβληθεί) κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Εντέρογλου στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, καταγγέλλοντας την «εξολόθρευση της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».
«Θεωρώ ότι καθώς βαθμηδόν το ευρωπαϊκό ιδεώδες απομακρύνεται από την Τουρκία, η κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική ακόμη μεγαλύτερης περιχαράκωσης και απομονωτισμού και η χώρα τείνει στην εσωστρέφεια», πρόσθεσε ο Εντέρογλου, κρίνοντας πως αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους αγωνίζονται για περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ανεξαρτησία για τις κριτικές φωνές στην Τουρκία».
Από την πλευρά της, η Φιντζαντζί κατήγγειλε τις δολοπλοκίες μιας κυβέρνησης η οποία «φοβάται ένα τηλεοπτικό δίκτυο για παιδιά» ή «μια πολιτιστική επιθεώρηση», καταγγέλλοντας ότι «πάνω από 140 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και εκατοντάδες ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει».
Η Τουρκία κατατάχθηκε από την οργάνωση RSF στην 151η θέση παγκοσμίως -επί του συνόλου των 180 χωρών του καταλόγου της- όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου το 2016. Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κατηγορείται ότι φιμώνει τον ανεξάρτητο Τύπο στην Τουρκία και ότι τους τελευταίους μήνες έχει πολλαπλασιάσει τα χτυπήματά της εναντίον αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ. Η εκστρατεία αυτή κλιμακώθηκε μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
σχόλια