Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 19.30 ο Μπαράκ Ομπάμα, για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Εκατέρωθεν των προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρακάθονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο διακρίναμε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ ΜΜΕ Ν. Παππά, τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτκής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Επικρατείας & κυβερνητκό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, την υπουργό Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, την υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, τον αν. υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, τον υφυπ. Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρα, τον γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, τον πρώην υπ. Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.
«Κύριε πρόεδρε σας υποδέχομαι ως πρόεδρο των ΗΠΑ που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του. «Οι Ελληνες πιστεύουμε βαθιά στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τη συνταγματική σας παράδοση», πρόσθεσε.
«Δίχως να μας κάμπτει το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας εν πολλοίς λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας, εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους εκείνους τους εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως, δε, τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και το ναζισμού που άφησε πίσω του ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει κύρια αιτία του τον πόλεμο στη Συρία, και την ευρύτερη περιοχή, και το οποίο κάθε άλλο παρά οφείλεται σε δικά μας λάθη. Εμείς οι Έλληνες, αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και δικαιοσύνη περιμένοντας την αλληλεγγύη από τους εταίρους μας».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε την τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα η οποία, όπως είπε, διαπράττει κατά κυριολεξία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απευθυνόμενος στον Μ. Ομπάμα είπε πως «όμως κε Πρόεδρε, η υπεράσπιση των προσφύγων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας, προϋποθέτει το τέλος του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος αυτός είναι κοινή υπόθεση των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ρωσίας. Και χαιρόμαστε διότι εσείς, με τη σώφρονα και οραματική πολιτική σας, κατανοήσατε πλήρως αυτή τη μεγάλη αλήθεια και την κάνατε πράξη».
«Καλησπέρα», ξεκίνησε την αντιφώνησή του ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στα ελληνικά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή. «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα και σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Η φιλοξενία σας δεν είναι έκπληξη», είπε και πρόσθεσε πως «απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα μπροστά θα έχετε πάντα τη φιλία και την υποστήριξη των ΗΠΑ».
Τόνισε τη σημασία των δεσμών των δύο χωρών και της κληρονομιάς, κάνοντας μικρή αναφορά στους Ολυμπιακούς και στο ρεκόρ του Μάικλ Φελπς. «Πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό», σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης σε ένα γράμμα Έλληνα αγωνιστή το 1821 προς τις ΗΠΑ, που έλεγε «Αν και μας χωρίζει πλατιά θάλασσα, οι αξίες μας είναι κοινές, σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς» είπε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη φράση από την επιστολή.
O Μπαράκ Ομπάμα έκανε πρόποση «στις αρετές και στις αξίες» που ενώνουν τους δύο λαούς. «Στην υγειά σας», είπε στα ελληνικά.
σχόλια