Σε ισόβια καταδικάστηκαν την Τετάρτη δύο ανώτατοι ηγέτες των Ερυθρών Χμερ που είναι ακόμη εν ζωή, σ' ένα «μήνυμα» ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τους νυν ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Συρίας, όπως υπογράμμισε ο ΟΗΕ.
«Είναι ένα μήνυμα στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο (...) πως, στο τέλος, είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό τη διοίκησή τους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέφερ, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο ειδικό δικαστήριο της Πνομ Πενχ.
«Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας ιδιαίτερα πρέπει να σημειώσουν αυτό που συνέβη εδώ σήμερα», επέμεινε ο Σέφερ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, τις Φιλιππίνες, ακόμη και τους ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK) στη Συρία ή στο Ιράκ.
Οι αναπληρωτές του Πολ Ποτ, Νουόν Τσιά, 90 ετών σήμερα, και Χιέου Σαμφάν, 85 ετών, καταδικάστηκαν σε ισόβια τον Αύγουστο του 2014 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από αυτό το δικαστήριο της Πνομ Πενχ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 1975 και 1979.
Δύο εκατομμύρια Καμποτζιανοί, το ένα τέταρτο του πληθυσμού, πέθαναν από εξάντληση, πείνα, συνεπεία βασανιστηρίων ή εκτελέστηκαν.
Ο δικαστής Κονγκ Σριμ υποστήριξε στη μακρά ανάγνωση της ετυμηγορίας του πως οι καταδικασθέντες, μέλη του στενού κύκλου του Πολ Ποτ, σημάδεψαν το δικαστήριο με την «πλήρη έλλειψη σκέψης για την τύχη του καμποτζιανού λαού» και υπογράμμισε πως η έκταση των εγκλημάτων τους ήταν «σημαντική».
Ως εκ τούτου, «τα ισόβια για καθέναν από τους κατηγορούμενους είναι η αρμόζουσα ποινή», πρόσθεσε ο δικαστής ενώπιον περίπου 700 Καμποτζιανών που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την ακρόαση, η πλειονότητα των οποίων μετακινήθηκαν με λεωφορεία με έξοδα του δικαστηρίου.
Ο Νουόν Τσιά, ιδεολόγος του καθεστώτος, και ο Χιέου Σαμφάν, αρχηγός του κράτος της πρώην «Δημοκρατίας της Καμπουτσέας», άκουσαν απαθείς την ανάγνωση της ετυμηγορίας.
Παρά την έκταση των εγκλημάτων των Ερυθρών Χμερ, από τα οποία δεν ξέφυγε ούτε μία οικογένεια στη χώρα, η βούληση να γυρίσει σελίδα είναι σήμερα στην Καμπότζη ισχυρή.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της ετυμηγορίας μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον του δικαστηρίου και της χρησιμότητάς του από τον ισχυρό άνδρα της Καμπότζης, τον αμετακίνητο πρωθυπουργό Χουν Σεν, ο οποίος προβάλλει την αναγκαιότητα της εθνικής συμφιλίωσης.
Ο Χουν Σεν είπε ότι φοβάται πως η έναρξη νέων δικών θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις στη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στην Πνομ Πενχ, «χαιρέτισαν» την απόφαση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο δικαστήριο χαρακτηρίζοντας τα εγκλήματα «την πιο σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της Καμπότζης».
Μέχρι σήμερα, μόνο τρεις άνθρωποι είχαν καταδικαστεί από το δικαστήριο αυτό, που ιδρύθηκε το 2006, αν και σχεδιάζεται η δίκη πολλών χαμηλόβαθμων αξιωματούχων.
Πριν από τον Νουόν Τσιά και τον Χιέου Σαμφάν το δικαστήριο, το οποίο έχει επικριθεί για τις καθυστερήσεις του, είχε καταδικάσει σε ισόβια τον Ντόικ, με το πραγματικό του όνομα Κούινγκ Γκουέκ Εαβ, επικεφαλής της διαβόητης φυλακής της Πνομ Πενχ S-21, όπου 15.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν.
Παρά την επιθυμία των πολλών να γυρίσουν σελίδα, η δικαστική διαδικασία ακολουθεί τον δρόμο της: ο Νουόν Τσιά και ο Χιέου Σαμφάν δικάζονται παράλληλα στο πλαίσιο μιας δεύτερης δίκης για γενοκτονία μειονοτήτων, καταναγκαστικούς γάμους, βιασμούς και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας.
Χιλιάδες ανοικτοί τάφοι ανακαλύφθηκαν μετά την πτώση των Ερυθρών Χμερ, οι οποίοι εμπνέονταν από μια μαρξιστική ουτοπία, στην οποία υποτίθεται η κοινωνία θα απαλλασσόταν από τον καταναγκασμό του χρήματος και η θρησκεία θα απαγορευόταν.
Η δεύτερη δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Η ετυμηγορία αναμένεται στα τέλη του 2017.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ