Βραχυπρόθεσμα υφεσιακό και φοροκεντρικό χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2017, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με βάση τη σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 μειώνει τις δαπάνες και επιζητεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
«Οι αυξήσεις φόρων» εξηγεί το ΓΠΒ, «αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής μπορούν να περιοριστούν με αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως από μεριάς της κυβέρνησης. «Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη, και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο περικοπών πρωτογενών δαπανών, μπορεί να οδηγήσουν σε επεκτακτική δημοσιονομική προσαρμογή. Αντισταθμιστικό αποτέλεσμα θα έχουν και οι προβλέψεις για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ακόμη πως τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία «η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!».
Συνολικά, η πραγματοποίηση των αισιόδοξων στόχων για την ανάκαμψη το 2017 προϋποθέτει πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου (χωρίς τη μαζική δημιουργία νέων), κυβερνητική σταθερότητα και κοινωνική ομαλότητα, κατά το ΓΠΒ.
«Αυτή η εσωτερική διαδικασία προσαρμογής θα πρέπει λογικά να υποστηριχθεί με μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους καθώς και με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει ταχεία άρση της αβεβαιότητας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις συντρέξουν, είναι πιθανό οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσουν ακόμα και αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις, όπως προβλέπει π.χ. το ΔΝΤ», εκτιμά το Γραφείο.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για τον προϋπολογισμό του 2017 εδώ.