Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια ξεκίνησε σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία, όπου μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις αρχές ότι κακοποιούν κρατούμενους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.
Ο Νιλς Μέλτσερ δήλωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του που θα διαρκέσει μία εβδομάδα θα συναντηθεί κυρίως με θύματα και τις οικογένειές τους και θα επισκεφθεί αστυνομικά τμήματα, δικαστήρια και φυλακές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ στην Άγκυρα.
«Αναμένω με ανυπομονησία να μπορέσω να συζητήσω με την τουρκική κυβέρνηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η προαγωγή της ευθύνης (απέναντι στον νόμο) και ο σεβασμός του δικαιώματος των θυμάτων να λαμβάνουν αποζημίωση», είχε επισημάνει την Παρασκευή ο Μέλτσερ.
Η επίσκεψή του Μέλτσερ, η πρώτη που πραγματοποιεί ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια από το 1998, πραγματοποιείται έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι «βασανίζουν ή κακομεταχειρίζονται» τους συλληφθέντες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαψεύδουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές και τονίζουν ότι οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος γίνονται με απόλυτο σεβασμό προς το κράτος δικαίου.
Η επίσκεψη του Μέλτσερ πραγματοποιείται «έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης» της Τουρκίας, υπογράμμισε ο ΟΗΕ.
Λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Διεθνής Αμνηστία είχε ήδη κάνει λόγο για «αξιόπιστες αποδείξεις», σύμφωνα με τις οποίες γίνονται βασανιστήρια, ακόμη και βιασμοί.
Οι δυτικοί εταίροι της Τουρκίας εκφράζουν τακτικά την ανησυχία τους για το εύρος της καταστολής μετά την 15η Ιουλίου: περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ θα αναφερθεί στις πρώτες παρατηρήσεις και συστάσεις του στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.