Μια μικρή Σύρια, η Μπάνα αλ Άμπεντ, που έχει γίνει γνωστή στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μέσω των μηνυμάτων της στο Twitter με τα οποία περιγράφει τη ζωή της στο ανατολικό Χαλέπι, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της καθώς πλησιάζει ο συριακός στρατός και «είναι καλά», δήλωσε σήμερα ο πατέρας της.
«Το σπίτι μας υπέστη ζημιές από έναν βομβαρδισμό» τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Γάσαν αλ Άμπεντ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το AFP.
«Επιπλέον ο στρατός έχει πλησιάσει πολύ στη συνοικία μας. Φύγαμε προς μια άλλη (συνοικία) του ανατολικού Χαλεπιού και η οικογένειά μας είναι καλά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «η σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν είναι πολύ καλή».
Με τη βοήθεια της μητέρας της Φατίμα, η 7χρονη Μπάνα ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου να γράφει στο Twitter στα αγγλικά για τη ζωή της στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο προσπαθεί να ανακαταλάβει από τους αντάρτες ο συριακός στρατός.
Μέσω του λογαριασμού της @AlabedBana, τον οποίο παρακολουθούν 211.000 χρήστες, η μητέρα της είχε προκαλέσει ανησυχία γράφοντας την Κυριακή το βράδυ: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο στρατός θα μας συλλάβει τώρα. Θα ξαναϊδωθούμε κάποια στιγμή. Εις το επανιδείν, Φατίμα».
Ο λογαριασμός της Μπάνα έμεινε ανενεργός για 24 ώρες προκαλώντας την ανησυχία των ακολούθων της στο Twitter, ενώ ξεκίνησε και το hashtag #WhereIsBana (Πού είναι η Μπάνα).
Χθες το βράδυ η μητέρα της επανεμφανίστηκε με ένα tweet στο οποίο έγραφε: «Δεχθήκαμε επίθεση. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, κάθε λεπτό ο θάνατος παραμονεύει. Προσευχηθείτε για εμάς. Εις το επανιδείν».
Μητέρα και κόρη είχαν γράψει μια σειρά tweets, συχνά στα αγγλικά, στα οποία περιέγραφαν τα δεινά που ζουν οι 250.000 κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού που πολιορκείται από τον Ιούλιο και βομβαρδίζεται ανηλεώς από τον συριακό στρατό. Τα tweets τους περιελάμβαναν και φωτογραφίες και βίντεο από τους βομβαρδισμούς ή που έδειχναν τη Μπάνα να διαβάζει.
Το μικρό κορίτσι έγινε για τους χρήστες του διαδικτύου σύμβολο του δράματος που ζουν οι άμαχοι στο ανατολικό Χαλέπι. Η Μπάνα είχε μάλιστα τραβήξει την προσοχή της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, της συγγραφέα του Χάρι Πότερ.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ