LIVE!

Στο σημερινό «Α μπα»: τελειωτική αποκόλληση

Στο σημερινό «Α μπα»: τελειωτική αποκόλληση Facebook Twitter
45


__________________
1.


Πως γινεται; Φιλικο ζευγαρι εχει σχεση 3 η 5 η 10 χρονια, τελος παντων εχει μια μακροχρονια σχεση. Καθε φορα που τους βλεπεις, ειναι μες στα μελια, κοιταζει ο ενας τον αλλον και λιωνει, πειραζει ο ενας τον αλλον και χαμογελανε, τους πετυχαινεις στο δρομο να περπατανε χερακι χερακι η αγκαλιασμενοι. Τελευταια φορα που τους βλεπεις, τους βλεπεις να συνεχιζουν να ζουν τον ερωτα τους. Σκεφτεσαι, θελω να βρω και εγω εναν ανθρωπο να ζησω εναν τετοιο ερωτα. Ωσπου δεν περναει μηνας και μαθαινεις οτι χωρισαν. Πιστευεις οτι ολοι οι ερωτες καποια στιγμη τελειωνουν και ειναι αναμενομενο; και γιατι τοσο αποτομο το τελος; καποιοι λενε "ασυμφωνια χαρακτηρων"... πρεπει να περασουν χρονια για να καταλαβεις οτι δεν ταιριαζετε; η ζουσαν σε ενα ψεμα; ζευγαρι που σε εκανε να πιστεψεις στο "για παντα μαζι"...


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ζεις στην εποχή του facebook, και εξακολουθείς να πιστεύεις ότι αυτό που φαίνεται, είναι;

__________________
2.


Πιστεύεις ότι μια σχέση με σεβασμό, συντροφικότητα, νοιάξιμο, κοινά ενδιαφέροντα, μπορεί να κρατήσει πάνω από μερικούς μήνες? χωρίς να υπάρχει έρωτας και συμφέρον ( γιατί αυτά κρατούν τους ανθρώπους μαζί για καιρό κατά τη γνώμη μου).Θα ήθελα την άποψη σου!
keep up the good work! you make my days brighter!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Για να κρατήσει μια σχέση, το μόνο που χρειάζεται είναι να θέλουν και οι δύο να κρατήσει η σχέση. Τα κίνητρα μπορεί να είναι από αθώα και βαθιά μέχρι πάρα πολύ ποταπά, ο κατάλογος που έχεις εδώ (έρωτας ή συμφέρον) είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Η σχέση είναι μια συμφωνία. Δεν είναι πιο ιερή συμφωνία από άλλες. Το συναίσθημα είναι προαιρετικό.


(Δεν λέω ότι έτσι είναι πάντα, ή ότι έτσι πρέπει να είναι. Απλώς απαντάω στην ερώτηση «πότε κρατάει μια σχέση». Κρατάει όταν οι συμμετέχοντες θέλουν να κρατήσει. Μπορεί να το θέλουν για πολλούς και διάφορους λόγους και είναι πραγματικά πολλοί και διάφοροι, όσο πολλοί και διάφοροι είναι οι άνθρωποι.)

__________________
3.

Ρε συ αμπα, οι κριτικοί τέχνης, φαγητού κλπ ποιοι ειναι ; Εννοώ ποιος είπε οτι ναι αυτος ξέρει πολλα κ λεει εχει αντικειμενική γνώμη κλπ οποτε θα ειναι κριτικός για κάποιο πράγμα. Πραγματικά ελπίζω να κατάλαβες την ερωτηση.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το κοινό το αποφασίζει. Πολλές φορές το κοινό τείνει να αποφασίζει ανάλογα με το τι προτείνει κάποιος που έχει επιρροή στις αποφάσεις του κοινού. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος ή ένας οργανισμός (ένα έντυπο ας πούμε). Όμως για να έχει επιρροή ένας άνθρωπος ή ένα έντυπο, αυτό λέει και πάλι κάτι για το κοινό, οπότε πάλι εκεί καταλήγουμε.

__________________
4.


Αγαπημένη Α, μπα,
έχω ένα πρόβλημα εργασιακής υφής. Είμαι αρχιτεκτόνισσα με πτυχίο και δύο μεταπτυχιακά, καθώς και επαρκείς πρακτικές ασκήσεις. Εδώ και δύο μήνες εργάζομαι στην πρώτη μου „κανονική" δουλειά σ'ένα γραφείο στη γερμανόφωνη B. Ευρώπη και είμαι πάρα πολύ απογοητευμένη. Είμαι ένα μικρό φυτοπλαγκτόν στην εργασιακή τροφική αλυσίδα. Στην αρχή βοηθούσα μία συνάδελφο με τομές και μακέτες για μία μελέτη, ενώ έβλεπα τους „νέους" με τριετές πτυχίο-μπάτσελορ να δουλεύουν πάνω σε διαγωνισμούς. Τώρα είμαι υπεύθυνη της ιστοσελίδας του γραφείου, τουτέστιν ανεβάζω τις καινούριες μελέτες και ανανεώνω τις ήδη υπάρχουσες. Το ερώτημά μου είναι το εξής, τι κάνω λάθος; Έχω πολύ καλές σπουδές, έχω εργασιακή εμπειρία, την γλώσσα την μιλάω, γιατί δεν μου αναθέτουν κάτι αντίστοιχο των ικανοτήτων μου; Φυσικά και έχω προσπαθήσει να διεκδικήσω κάτι καλύτερο, όλους τους έχω βοηθήσει με όποια απορία σχεδιαστική, ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα, το έχω εκτελέσει άψογα. Είναι φυσιολογικό να σου κάνουν τέτοιου είδους καψόνια ή έχω ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεών μου πολύ ψηλά; Να αναζητήσω άλλο εργασιακό περιβάλλον;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν θέλω να πιστέψω ότι τίθεται θέμα ρατσισμού, αλλά δεν αποκλείεται να τίθεται θέμα ρατσισμού. Για να μην την πατήσουμε όμως όπως στο ανέκδοτο με τον γρύλο, πήγαινε στο αφεντικό και πες του ότι σου αρέσουν όλα και είναι όλα καταπληκτικά, αλλά είσαι έτοιμη και ανυπομονείς να αναλάβεις μεγαλύτερες ευθύνες στο γραφείο, όπως για παράδειγμα την συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό. Λες ότι έχεις προσπαθήσει να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο, αλλά δεν λες τι έκανες, συγκεκριμένα. Μερικές φορές χρειάζεται να εκφραστείς ξεκάθαρα για να γίνεις κατανοητή. Από την απάντηση (και από τις έμπρακτες κινήσεις) θα καταλάβεις αν χρειάζεται να αναζητήσεις άλλο εργασιακό περιβάλλον.


Μια φιλική συμβουλή όμως, που δεν ξέρω αν έχει σχέση με αυτό που ρωτάς, και ελπίζω να μην έχει. Όταν περιγράφεις τον εαυτό σου, μην λες ότι έχεις επαρκείς πρακτικές ασκήσεις και πολύ καλές σπουδές, ειδικά όταν μιλάς σε ανθρώπους του ίδιου επαγγέλματος. Το «επαρκές» και το «πολύ καλό» είναι εξαιρετικά σχετικό. Δεν ξέρεις τι σπουδές έχει ο απέναντι σου, ούτε τι γνώμη έχει για το πανεπιστήμιο που πήγες, ακόμα και αν πήγες στο Χάρβαρντ. Πες τι έχεις κάνει, και άσε άλλον να κρίνει αν είναι πολύ καλό ή επαρκές για αυτό που θέλει να σου αναθέσει.

 

Καταλαβαίνω ότι θέλεις να γίνεις κατανοητή στην ερώτηση σου για να ξέρουμε ότι δεν σου λείπουν οι θεωρητικές βάσεις, αλλά είναι απείρως καλύτερο να λες ότι πιστεύεις ότι δεν σου λείπουν οι θεωρητικές βάσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Να το λες σα να είναι η γνώμη σου, και πάντα σχετικά με το περιβάλλον, όχι σα να είναι δεδομένο όπως η βαρύτητα. Είναι πιο ακριβές, γίνεσαι πιο πιστευτή και πιο συμπαθής, και όταν είσαι στον πάτο της τροφικής αλυσίδας είναι σημαντικό να δείχνεις καλό χαρακτήρα.

__________________
5.

Είμαι 39 χρονών, και μαζί με τον άντρα της ζωή μου εδώ και σχεδόν 1μιση χρόνο. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι μαζί, παρά τα κάποια καθημερινά, πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν.
Μετά από ένα χρόνο συζήτησης πάνω στο θέμα, αποφασίσαμε να παραδεχτούμε πώς θα θέλαμε ένα παιδί. Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασίες να το δούμε πιο εντατικά με γιατρούς ή άλλες μεθόδους. Βρισκόμαστε ελεύθερα κι αν έρθει φυσικά, θα το καλοδεχτούμε.
Ο λόγος που γράφω είναι γιατί με απασχολεί το ότι οι γονείς μου έχουν την άποψη ότι μια γυναίκα κοντά στα 40 είναι πολύ μεγάλη, και υπάρχουν χίλια πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά, και σε συζητήσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις γνωστών «δεν έχουν μυαλό να σκεφτούν, το ρωτάνε το παιδί αν θέλει να έχει τόσο μεγάλους γονείς», και διάφορα άλλα σ' αυτό το κλίμα. Δεν με έχουν ρωτήσει για το θέμα, αλλά έχουν φροντίσει να μου κάνουν τη θέση τους ξεκάθαρη πολλές φορές. (η σχέση μας είναι της συχνότητας των συντόμων τηλεφωνημάτων μέσα στη βδομάδα, και επισκέψεις μου κάθε δέκα μέρες ίσως).
Δεν τους έχω ενημερώσει για τις προθέσεις μας, κι αν όντως προκύψει δεν θα μπω στη διαδικασία να τους το πω πριν περάσει τουλάχιστον το πρώτο διάστημα που είναι περισσότερο επισφαλές. Στο πρακτικό κομμάτι δεν θα υπάρξει θέμα βοήθειας από πλευράς τους, θα το αναλάβουμε εμείς εξ ολοκλήρου.
Έχω πάρει εδώ και χρόνια τη ζωή μου στα χέρια μου, κι έχω δεχτεί ότι δεν θα τους αρέσει και δεν θα δέχονται ο,τι κάνω. Δεν μου είναι πλέον απαραίτητη η αποδοχή τους για να ορίσω τη ζωή μου. Όμως με πληγώνει τόσο πολύ το ότι μπορεί να στεναχωρηθούν σοβαρά εξαιτίας μου, κι ότι θα είναι άλλο ένα πράγμα στα όσα μου χρεώνουν ότι τους έχω επιβαρύνει ως παιδί τους...


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν σε πληγώνει ότι θα στενοχωρηθούν για μια επιλογή σου που είναι εντελώς δική σου, που είναι τρομερά προσωπική και βαθιά και ουσιαστική και θεμελιώδης, που δεν τους αφορά καθόλου και δεν έχει καμία σημασία αν τους αρέσει ή όχι, τότε σου είναι ακόμα απαραίτητη η αποδοχή τους για να ορίσεις τη ζωή σου. Δεν έχεις δεχτεί ότι δεν θα τους αρέσει και δεν θα δέχονται ό,τι κάνεις. Ίσως όχι αρκετά ώστε να παραλύσεις ή να βάλεις τη ζωή σου στην άκρη για να βάλεις αυτούς πρώτους, αλλά αρκετά ώστε να πληγώνεσαι πολύ για κάτι που θα έπρεπε να σου φέρνει μόνο χαρά και αισιοδοξία.


Η ουσία και το επίκεντρο αυτού που νιώθεις είναι ότι αυτό θα είναι «άλλο ένα πράγμα στα όσα σου χρεώνουν ότι τους έχεις επιβαρύνει ως παιδί τους». Αυτό λέει τόσα πολλά, που τα προηγούμενα είναι σχεδόν περιττά. Φυσικά η γνώμη τους για την ηλικία μιας μητέρας είναι απλώς ένα πρόσχημα, ένα όπλο ακόμα, ο επόμενος τρόπος για να σου υπενθυμίσουν ότι απαγορεύεται να ευτυχήσεις, γιατί πάνω από όλα πρέπει να βρίσκονται αυτοί επειδή σε γέννησαν. Δεν φαίνεται να βλέπεις πόσο βαθιά έχει φτάσει η παγωμένη τους επιρροή γιατί έχεις επιστρατεύσει μερικώς την λογική σου. Ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις επειδή δεν φέρεσαι σαν εκπαιδευμένο πόνυ για χάρη τους, αλλά έχεις τρομερές τύψεις που δεν φέρεσαι σαν εκπαιδευμένο πόνυ για χάρη τους.


(Και) επειδή μπορεί να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο, η σχέση σου με τους δικούς σου γονείς είναι σημαντική. Άσχετα όμως με την επόμενη γενιά, είτε έρθει είτε όχι, η σχέση σου με τους γονείς σου έχει ακόμα δουλειά, και δε νομίζω ότι το καταλαβαίνεις. Είναι εξωφρενικό να στενοχωριέσαι επειδή θέλεις να κάνεις παιδί. Είναι εξωφρενικό να μην θέλουν γονείς να κάνει παιδί το παιδί τους. Λέω εξωφρενικό γιατί δεν μου έρχεται άλλη λέξη. Είναι εξωφρενικό να νιώθεις ότι αν κάνεις παιδί θα προσθέσεις στους γονείς σου άλλο ένα βάσανο (τα άλλα βάσανα που τους φόρτωσες τι είναι; Ότι αναπνέεις;) Κάνε την κίνηση να πας σε έναν ψυχολόγο να συζητήσεις αυτή τη σχέση.


__________________
6.

Διαβάζω καμιά φορά στα σχόλια των tabloids «ο/η τάδε είναι μαζί με τον Χ για τα λεφτά του/της». Κι αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να παίζει κάποιος τόσο καλό θέατρο και να μην ξέρει ο/η σύντροφός του ότι ο ΒΑΣΙΚΟΣ λόγος που είναι μαζί του/της είναι τα λεφτά που έχει; Δε λέω για τις περιπτώσεις που τα λεφτά παίζουν ρόλο στη γοητεία ενός ανθρώπου (λεφτά=ωραία ρούχα, πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη που μεταφράζεται τουλάχιστον σε περιποιημένα δόντια, δείπνα σε κυριλλέ εστιατόρια, πλούσιες εμπειρίες σε ταξίδια κτλ.) αλλά για τις περιπτώσεις που κάποιος είναι εντελώς μα εντελώς για λεφτά με τον άλλον. Είναι δυνατόν κάποιος να είναι τόσο τυφλός και να μην το βλέπει; Να μην το ξέρει;

Να δώσω παράδειγμα; Να δώσω! Το αγόρι της Paris Jackson. Gold digger λένε μόνιμα στα σχόλια ότι είναι επειδή πριν τη γνωρίσει δούλευε ως ντελιβεράς σε πιτσαρία και μόλις τη γνώρισε σε λίγους μήνες παράτησε τη δουλειά του, μένουν μαζί και τον τρέφει αυτή. Συγνώμη, αλλά μπορεί στο καινούριο τους σπίτι στο Malibu να μην έχει κοντά πιτσαρία. Δηλ θα πρέπει να κάνει 2 ώρες δρόμο για να δουλέψει για ψίχουλα ενώ η κοπέλα του είναι εκατομμυριούχος; Σίγουρα το λουκ ¨λεχρίτης¨ δε βοηθάει για να βρει μια δουλειά της προκοπής στην περιοχή. Τι να κάνει;

Ή η Heather Mills. Όταν παντρεύτηκε τον Paul McCartney, αλλά και μετά το διαζύγιο, όλος ο κόσμος χρυσοθήρα την έλεγε. (Μεταξύ μας, κι εγώ.) Εάν όμως ήταν, ο McCartney, που είναι κι ολόκληρος γάιδαρος κι όχι κανά 18χρονο,δεν θα το είχε καταλάβει; Δεν είναι λογικό να ξέρει αυτός που τη ζει από κοντά, από εμάς που το μόνο που ζούμε είναι φωτογραφίες της;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Φυσικά και ξέρουν οι πλούσιοι που είναι με χρυσοθήρες ότι είναι με χρυσοθήρες. Ενίοτε ακριβώς αυτό θέλουν, να αγοράσουν κάποιον για λίγο (ή για πολύ) καιρό. Νομίζεις ότι ο χρυσοθήρας έχει μόνο λούσα και άνεση; Τα χρυσάφια τα πληρώνει καθημερινά, τα πληρώνει συνέχεια, και μάλιστα πολύ ακριβά. Παίρνει το χρυσό και παραχωρεί ελευθερία κάθε είδους, σωματική, ψυχική, παραχωρεί χρόνο, χαρίζει συναίσθημα, και πρέπει να αποδίδει καλά, και να αποδίδει πάντα και τέλεια χωρίς παράπονο. Οι καλοί περφόρμερ αξίζουν πολλά τάλαντα. Τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτή τη ζωή, και αυτή η συναλλαγή είναι από τις πιο δύσκολες. Η χρυσοθηρία είναι σκληρό σπορ για πάρα πολύ λίγους.


Και με την ευκαιρία:

_________________
7.


Αγαπητή Λένα,

Διαβάζω αρκετό καιρό τη στήλη σου και ήρθε η στιγμή να σου κάνω κι εγώ μια ερώτηση.

Είμαι 33 χρονών, δεν έχω αδέρφια, και πριν από αρκετούς μήνες έκανα κάτι που ήθελα πολύ και επιδίωκα από καιρό: να βρω μια δουλειά πάνω στο αντικείμενό σπουδών μου (ως τότε δούλευα στην επιχείρηση του πατέρα μου, εκτός αντικειμένου μου), που να μου επιτρέψει να μετακομίσω σε άλλη πόλη από αυτή που είναι το πατρικό μου. Ως εδώ όλα καλά, απολαμβάνω την καινούρια μου ζωή, νοικιάζω ένα διαμέρισμα, έχω καινούριο κοινωνικό κύκλο, ασχολίες/χόμπι και σε γενικές γραμμές πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Το θέμα, και το δίλημμά μου, είναι το εξής: οι γονείς μου είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Εγώ ήμουν μέχρι πριν δύο χρόνια, οπότε και αποστασιοποιήθηκα λόγω αμφιβολιών και ύστερα απώλειας θρησκευτικής πίστης (τώρα είμαι άθεος). Μετά πολλών κόπων και βασάνων, οι δικοί μου το αποδέχτηκαν, εξωτερικά τουλάχιστον. Αυτή μου η αλλαγή έγινε πριν μετακομίσω. Τώρα που μένω και μόνος μου, και σε πόλη που δε με ξέρουν άλλοι ΜτΙ, είναι αρκετά καλύτερα τα πράγματα. Ωστόσο, δεν έχω απομακρυνθεί επισήμως από την θρησκεία αυτή, ενώ θα ήθελα να πάρω πιο ξεκάθαρη στάση και να κάνω και την επίσημη αποχώρησή μου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κίνηση συνεπάγεται ότι οποιοσδήποτε ΜτΙ θα απαγορεύεται να μου μιλάει, έστω και με ένα "γεια". Αυτό ισχύει και για συγγενείς. Τώρα, που δεν έχω αποχωρήσει επίσημα, δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση, και πολλοί προσπαθούν να με πάρουν τηλέφωνο, να μου μιλήσουν κλπ ώστε να με "βοηθήσουν", πράγμα που με εκνευρίζει, εφόσον ουσιαστικά έχω προ πολλού φύγει από εκεί, και έφυγα συνειδητοποιημένα, ύστερα από εξαντλητική κριτική έρευνα και εσωτερική πάλη διάρκειας περίπου τριών χρόνων. Προσωπικά, θέλω να το πάω μέχρι τέρμα. Αυτό που με κρατάει είναι, πρώτον, το ότι πιθανότατα θα έχει τεράστια συναισθηματική επίπτωση στους δικούς μου, και δεύτερον, ότι η οικονομική μου ανεξαρτησία δεν είναι πλήρης: έχω έναν μισθό, αλλά παρόλα αυτά στο τέλος του μήνα συνήθως ζητάω κάποια λίγα χρήματα από τον πατέρα μου, τα οποία μου δίνει πάντα. Πιθανόν να μπορούσα να κάνω περισσότερη οικονομία, καθώς ο μισθός μου είναι μεγαλύτερος από τον βασικό (όχι πολύ). Το ερώτημά μου είναι το εξής: να κάνω την τελική κίνηση άμεσα, γνωρίζοντας ότι τους επόμενους μήνες κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστώ ξανά χρήματα από τον πατέρα μου; Και αν ναι, πώς θα μπορούσα να ζητήσω ξανά χρήματα, έστω και λίγα, τη στιγμή που, από τη δική τους οπτική, θα έχω κάνει μία αχρείαστα ακραία και 'εχθρική' κίνηση; (οι ΜτΙ γενικά θεωρούν ότι όταν κάποιος αποχωρεί επισήμως, είναι αυτός που επιτίθεται και δε θέλει πλέον επαφή με κανέναν, αφού ξέρει και την οδηγία, παρόλο που τον εξοστρακισμό τον κάνουν εκείνοι κι όχι ο ίδιος). Ή να κοιτάξω πρώτα να γίνω πλήρως ανεξάρτητος (με δεύτερη δουλειά ή με μείωση εξόδων) προτού κάνω την κίνηση; Τώρα που το γράφω σκέφτομαι ότι η δεύτερη ίσως είναι η πιο έξυπνη κίνηση, αλλά θέλει υπομονή, η δεύτερη δουλειά ίσως δεν έρθει, και η μείωση εξόδων σημαίνει θαρραλέα αναπροσαρμογή και θυσίες. Μπορώ βέβαια να συνεχίσω να ζω άνετα με το μισθό μου και τη βοήθεια από τους δικούς μου, αλλά θυσιάζοντας την ξεκάθαρη έκφραση της στάσης και της απόφασής μου. Σε μία αποστροφή του λόγου, μου είχαν πει οι ίδιοι ότι δεν θα σταματήσουν να μου μιλάνε αν κάνω την κίνηση, και τους πιστεύω, ωστόσο είναι σίγουρη η τεράστια πίεση που θα υπάρξει για να μη μου μιλάνε, τόσο από την επίσημη γραμμή και την κοινότητά τους, όσο κι από την ίδια τη συνείδησή τους. Side notes: η μητέρα μου έχει διαγνωσμένη κατάθλιψη, είναι πολύ συναισθηματική, αν και έχει αποδεχτεί την απόφασή μου δεν μπορεί να την κατανοήσει, καθώς επιμένει να την αποδίδει σε ανύπαρκτους λόγους (ότι απέτυχε η ίδια στην ανατροφή μου κλπ.) και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει/το αντέξει αν κάνω την τελική κίνηση. Γενικώς, και οι δύο θα το δουν ως μία εχθρική απέναντί τους κίνηση, ως μία απόρριψη της ανατροφής μου και των ίδιων, παρόλο που ουσιαστικά δεν θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μου, καθόσον ήδη ζω ως άτομο εκτός θρησκείας, το οποίο γνωρίζουν και έχουν αποδεχτεί. Κολλάν στο τυπικό επομένως. Αλλά κι εγώ κολλάω στο τυπικό, με την έννοια ότι θέλω να το κάνω κάποια στιγμή.

Υ.Γ. Η ψυχολόγος μου μού έχει πει ότι εφόσον μπορώ και κάνω τη ζωή μου εδώ που είμαι ανενόχλητος, δε χρειάζεται να βιάζομαι να κάνω την επίσημη κίνηση, βάζοντας έξτρα θέματα εμπρός μου. Πρακτικά έτσι είναι σε γενικές γραμμές, απλά βλέπεις ότι για να το ρωτάω και σε εσένα, πάει να πει ότι με 'τρώει' το θέμα, για τους λόγους που ανέφερα πριν. Το ότι θα σταματήσουν οι εκτός των δικών μου να μου μιλάνε, δε με ενοχλεί ούτε με ενδιαφέρει καθόλου, εφόσον έχω καινούριο κοινωνικό κύκλο. Είναι απλώς οι δικοί μου και η στενοχώρια τους, καθώς και δύο παππούδες μoυ που είναι επίσης ΜτΙ και σε αρκετά μεγάλη ηλικία. Ξαναλέω: πρακτικά δεν θα αλλάξουν πολλά, αλλά για αυτούς μετράει το επίσημο του πράγματος: όσο δεν το κάνω, θεωρούν ότι κάτι έχω κρατήσει από αυτή τη θρησκεία (και άρα από τους ίδιους) μέσα μου, ότι δεν έχω ξεκόψει τελείως, και ότι ίσως έχουν ελπίδες να με ξαναδούν κάποτε "εντός", πράγμα που όμως δεν ισχύει.

Σε ευχαριστώ θερμα,
Χρήστος


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν δεν σου έδινε λεφτά ο πατέρας σου, τι θα έκανες;


Είναι όντως τόσο σημαντικά αυτά τα χρήματα για σένα, ώστε να καθυστερείς μια δήλωση ανεξαρτησίας που ισχυρίζεσαι ότι είναι τρομερά σημαντική για σένα ώστε να πρέπει να ολοκληρωθεί οπωςδήποτε και με τυπικό τρόπο; Σε αυτή την περίπτωση, ξεπουλάς την ακεραιότητα σου για ένα έμβασμα. Ή μήπως χρησιμοποιείς αυτό το ποσό για να εξηγείς στον εαυτό σου γιατί δεν κάνεις την τελική κίνηση (εξακολουθώντας να ισχυρίζεσαι ότι είναι πολύ σημαντική για σένα, για να κρατάς τα προσχήματα;)


Ενώ καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι και για τις δύο πλευρές η ύπαρξη της τελευταίας κλωστούλας σύνδεσης, νομίζω ότι εσύ της έχεις δώσει έναν μεγάλο συμβολισμό χωρίς όμως να τον χρειάζεσαι με τον τρόπο που τον χρειάζονται οι γονείς σου. Αυτοί μπορούν να διαλέξουν να εμμένουν το τυπικό για να μην αντιμετωπίσουν την ουσία, και αυτό δεν είναι εύκολο. Εσύ όμως μπορείς να αναγνωρίσεις την ουσία, για να μην χρειάζεται να κολλάς τόσο στο τυπικό, που είναι πιο εύκολο. Όλοι σας ξέρετε ότι εσύ δεν πιστεύεις πια. Γιατί να πρέπει να ωθήσεις την κατάσταση στα άκρα και να βάλεις τους γονείς σου να διαλέξουν ανάμεσα σε σένα και στο τελετουργικό της πίστης τους; Αφού είσαι άθεος, είναι πιο εύκολο για σένα να δείξεις κατανόηση. Ακριβώς επειδή δεν έχουν σημασία όλα αυτά, δεν χρειάζεται να τους κάνεις να διαλέξουν. Εσύ ξέρεις τι πιστεύεις. Γιατί χρειάζεται να το ξέρουν οπωσδήποτε και όλοι οι άλλοι, εφόσον δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη ζωή σου;


45

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5Αγαπητή φίλη, οι δικοί μου έγιναν γονείς στα 42 τους, μέσω παρένθετης μητέρας, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Τώρα εγώ είμαι 22 κι εκείνοι 64 και μπορώ μετά από σκέψη να πω ότι ίσως είμαι τυχερή γι'αυτό το ηλικιακό κενό, γιατί με μεγάλωσαν άθρωποι χορτασμένοι,συνειδητοποιημένοι για τη ζωή και για το γεγονός ότι ήθελαν να γίνουν γονείς. Γι' αυτό κ εγω δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι σταμάτησα το φυσιολογικό ρου της ζωής τους, ώστε να με μεγαλώσουν, ότι τους έφαγα τα καλύτερά τους χρόνια ή ότι κουράστηκαν με παιδί δημοτικού στα 50. Αντίθετα πιστεύω ότι τους κράτησα νέους και ότι οι συνομήλικοί φίλοι τους με παιδιά μια 10ετία μεγαλύτερα, έχουν γεράσει πριν την ώρα τους. Ακόμη,τα προβλήματα στην επικοινωνία μας προκύπτουν όχι από διαφορά στα χρόνια, αλλά από το γεγονός ότι η δική τους γενιά βίωσε όλες τις μεγάλες αλλαγές κοινωνικές, πολιτικές,τεχνολογικές κλπ, ώστε τους είναι καμιά φορά δύσκολο να προσαρμοστούν και υπάρχουν τριβές. Κάποιος που θα γίνει ωστόσο τώρα γονιός, εν έτει 2016+, δε θα αντιμετωπίσει τέτοιες μεγάλες αλλαγές, εκτός αν μέσα στα προσεχή 20 χρόνια, ανακαλύχουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα πραγματικά hoverboards! Στα 39 δεν είναι αργά να γίνεις γονιός, εφόσον οι συνθήκες είναι ώριμες (pun intended), αλλά είναι σίγουρα ώρα να βάλεις τις ανάγκες σου πάνω από ξεπερασμένα στερεότυπα ανθρώπων που έγιναν γονείς 39 χρόνια πριν, κ έχουν ξεχάσει πως είναι να θες να ξεκινήσεις τη δική σου οικογένεια.
#7 Χωρίς να το γνωρίζω προσωπικά έχω ακούσει ότι οι ΜτΙ είναι πολύ αυστηροί σε θέματα πίστης. Από την άλλη δεν είναι παράλογο να θες να αποκτήσεις την θρησκευτική σου ελευθερία κάτι που όμως ως έναν βαθμό κάνεις. Είναι τόσο σημαντικό για σένα να αποχωρήσεις και επίσημα; Αν ναι, κάν'το. Αν όχι, κι απλώς το βλέπεις σαν μια προσωπική σου επανάσταση, μην κολλάς στα τυπικά.Στο κάτω-κάτω η ζωή είναι γεμάτη από μικρές ή μεγάλες υποχωρήσεις και εύκολους ή δύσκολους συμβιβασμούς. Δες τι μετράει περισσότερο για σένα και με γνώμονα αυτό πάρε την απόφασή σου.
#4 Συμφωνώ με τους υπόλοιπους και να συμπληρώσω το εξής: Λες Είμαι αρχιτεκτόνισσα με πτυχίο και δύο μεταπτυχιακά Πηγή: www.lifo.gr. Το ότι έχεις δύο μεταπτυχιακά δε σημαίνει ότι τα μεταπτυχιακά που έχεις ταιριάζουν με το αντικείμενο της εταιρίας. Κι ο άλλος πχ μπορεί να είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να διδάξει παιδιά με ειδικές ανάγκες.Μπορεί να σε πήραν στην εταιρία για το βασικό σου πτυχίο και όχι για τα μεταπτυχιακά σου. Μπορεί να θεωρούν ότι τα μεταπτυχιακά σου δεν είναι από αξιόπιστο πανεπιστήμιο. Μπορεί χίλια δυο. Και σίγουρα ο χαρακτήρας και η εργασιακή εμπειρία μετράνε σε μια θέση και 2 μήνες δεν αρκούν ούτε για να φανεί ο μεν ούτε για να αποκτηθεί η δε.
#4-Είμαι ένα μικρό φυτοπλαγκτόν στην εργασιακή τροφική αλυσίδα. -Να αναζητήσω άλλο εργασιακό περιβάλλον; -Ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα νομίζω θα σου ταίριαζε γάντι.
Αγαπητέ 7.Είμαι μια μανούλα σε σύγχιση. Ενώ πάω τη μικρή μου Πέπη στον παιδίατρο (που σημειωτέον είναι επιστήμονας), για ένα προβληματάκι στις αμυγδαλές της, έχω κάποια μικρή ένσταση για το είδος της θεραπείας που μας σύστησε.Γιατί πρακτικά έτσι είναι σε γενικές γραμμές, αλλά εμένα δεν μου κάθησε πολύ καλά.Οπότε είπα, δεν γράφω σε μια στήλη στο ιντερνετ όπου συμβουλεύει μια συμπαθέστατη κυρία με χιούμορ, που η ίδια λέει ότι ΔΕΝ είναι γιατρός, να μου πει τη γνώμη της? Και αν δεν μου αρέσει η γνώμη της, - γιατί ανθρώποι είμαστε και σφάλμτα κάνουμε - υπάρχει από κάτω μια στρατιά πρόθυμων και λαλίστατων μη-γιατρών που θα μου πουν τη δική τους γνώμη.Γιατί ως γνωστόν, όσο περισσότερες γνώμες πάρω, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία της Πέπης μου.Με εκτίμησηΛίτσα - η απελπισμένη μανουλίτσα.
Αγαπητή μανουλίτσα, μετά την παιδίατρο που σας απογοήτευσε και την ιντερνετική στήλη, απευθυνθείτε σε καφετζού-μέντιουμ να σας πει τη γνώμη της για τη θεπαπεία της Πέπης σας. Μάλιστα σε όσο περισσότερες καφετζούδες-μέντιουμ πάτε, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία της Πέπης σας. Με εκτίμηση.
Α, τι σύμπτωση, ώστε και σεις πάτε σε ψυχολόγο, όπως ο #7 αλλά δεν σας αρκεί ένας επιστήμων και καταφεύγετε σε ιντερνετικές στήλες? Και ψηφίζετε κιόλας να υποθέσω?
Αγαπητή 4, όπως ήδη έγραψαν πολλοί, είναι πάρα πολύ νωρίς για να γκρινιάζεις. Στους 2 μήνες ακόμη δεν ξέρουν ούτε τις ικανότητές σου ακριβώς, ούτε -το βασικότερο- το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Απ' ότι έχω δει μέχρι στιγμής εδώ (Γερμανία), δίνουν αρκετή σημασία και στο τι άνθρωπος είσαι, όχι μόνο στην κατάρτισή σου (διότι ακόμη κι αν είσαι Η αρχιτεκτόνισσα, αν καθυστερείς στα deadlines, αν δεν έχεις ομαδικό πνεύμα, αν δεν είσαι ειλικρινής πχ να το βράσουν το ταλέντο και τις γνώσεις σου). Ειδικά οι εργοδότες που έχουν να κάνουν με πολύ προσωπικό είναι λογικό να κάνουν "καψόνια", όπως τα ονόμασες εσύ.Και κάτι ακόμη, που δεν ξέρω εαν θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωσή σου: σε μαγαζί που δούλευα παλιότερα με πάρα πολλούς αλλοδαπούς εργαζόμενους, ειδικά όσους είχαμε ερθει σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας αντιμετώπιζαν με μια αυστηρότητα παραπάνω. Αυτό δεν είχε να κάνει με ρατσισμό (η διευθύντρια κάθε άλλο παρά ρατσίστρια είναι), αλλά με το γεγονός πως γνώριζαν ότι προερχόμασταν από διαφορετικές κουλτούρες και ήθελαν να είναι βέβαιοι ότι καταλαβαίνουμε και ακολουθούμε τους δικούς τους κανόνες. Και όπως είδα στην πορεία, είχαν κάθε λογο να το κάνουν!
#4. Μα τον Τουτάτη, πως πρόλαβες να νιώσεις "πάρα πολύ απογοητευμένη" μέσα σε 2 μήνες και μάλιστα όταν αυτή είναι η πρώτη σου "κανονική" δουλειά; Δεν γνωρίζω τα κριτήρια του εργοδότη σου αλλά μπορώ να σου πω κάτι από την δική μου εμπειρία και ίσως φανεί χρήσιμο. Τα πτυχία άνοιξαν την πόρτα. Μέχρι εκεί. Τώρα μάλλον πρέπει να δείξεις εμπράκτως άλλα προσόντα. Για παράδειγμα, να ρουφάς σαν σφουγγάρι τη γνώση που έχουν οι εμπειρότεροι συνάδελφοί σου. Τα πτυχία και το γεγονός πως μιλάς τη γλώσσα δεν εγγυόνται πως γνωρίζεις αρκετά καλά την ίδια τη δουλειά ή την κουλτούρα του κλάδου στη συγκεκριμένη χώρα. Θα υπάρχουν συνάδελφοι που ξέρουν περισσότερα από εσένα και οφείλεις να μάθεις από αυτούς. Λες πως έχεις βοηθήσει εσύ τους άλλους με τις απορίες τους. Εσύ έχεις απορίες ή εκτιμάς πως γνωρίζεις ήδη τα πάντα;Σε συνέχεια του παραπάνω, κάτι ακόμα που λογικά θα θέλει να δει ο εργοδότης σου πριν σου εμπιστευτεί περισσότερες ευθύνες είναι η ικανότητά σου να παίξεις καλά σε ομάδα. Σε ένα χώρο που απαιτεί ομαδική δουλειά, η στάση σου θα έχει καθοριστικό ρόλο. Και συγνώμη, αλλά τι θα πεις αν ψάξεις για άλλη δουλειά και σε ρωτήσουν γιατί έφυγες από την προηγούμενη μέσα σε λίγους μήνες; Πιστεύω πως πρέπει να κατεβάσεις τον εαυτό σου από το ψηλό βάθρο. Βρες τον τρόπο να παντρέψεις την φιλοδοξία με την ταπεινοφροσύνη.
#4 Αγαπητη φιλη, εισαι 2 μηνες,τουτέστιν 44 εργάσιμες μερες, στην πρωτη σου δουλεια. Ειναι κομματακι προωρο να σου δωσουν προαγωγή.Επειδη μπαινεις στη διαδικασια να συγκριθεις με αλλους νεους συναδελφους, επετρεψε μου ως παλια καραβανα μια επισημανση. Εχουμε και εμεις εδω στην εταιρια νεα φιλοτιμα και πολυ φιλοδοξα παιδια που ερχονται για πρακτικη ή το πρωτο τους συμβολαιο περιορισμενου χρονου και κανουν το ιδιο λαθακι (υποψιαζομαι). Επειδη μολις εχουν βγει απο τον ακαδημαϊκό στιβο με τα μεταπτυχιακα τους, θεωρουν οτι ερχονται να μας παρουν τα σωβρακα γιατι εχουν αριστευσει στη ζωη. Μιας και η αριστεια στην ως τωρα ζωη τους ειναι η ακαδημαικη. Υπαρχει ομως ενα πολυ πολυ βασικο στοιχειο του εργασιακού στίβου που ειναι η εμπειρια. Οι αλλοι συναδελφοι σου μπορει να την εχουν σε μεγαλυτερο βαθμο.
#5.Είσαι ενήλικη,μεγάλη γυναίκα,με δικό σου πορτοφόλι,δική σου οικογένεια και ανησυχείς σαν φοιτητούδι μήπως οι επιλογές σου απογοητεύσουν τους γονείς σου.Παιδί θέλεις να κάνεις,όχι ληστεία.Δε χρειάζεται να ανησυχείς.Νομίζω,ότι οι δικοί σου θα δεχτούν ένα εγγόνι με μεγάλη χαρά.Θεωρώ πιθανό τα σχόλια τους να κρύβουν φόβο.Είναι μεγάλοι άνθρωποι και στον καιρό τους μια γυναίκα κοντά στα 40 ήταν η Σάρα,πολύ δύσκολο να τεκνοποιήσει δηλαδή.Ίσως να θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν παππούδες,για να μην ελπίζουν σ'αυτό και μετά απογοητευτούν.Μπορεί να φοβούνται και τη δική σου απογοήτευση.Δεν ξέρω,αν όντως σκέφτονται έτσι,προσωπική εκτίμηση.Άλλωστε αυτά τα λένε μιλώντας για τρίτους.Όταν πρόκειται για κάποιον δικό μας,πολλές φορές αλλάζει η οπτική μας.Όπως και να έχει η δική σας επιθυμία να κάνετε παιδί μετράει πολύ περισσότερο κι εύχομαι με το καλό να πραγματοποιηθεί.
7. Εφ όσον σε κατατρώει η έξτρα λύπη που θα προκαλέσει στους δικούς σου η τυπική αποχώρησή σου από την κοινότητα,ανέβαλλέ το.Πόσοι επισήμως καταχωρημένοι ως χριστιανοί δεν πατάνε τα πόδια τους στην εκκλησία,πάρα πολλοί,έτσι δεν είναι?Σε βοηθάει αυτή η αναλογία?( Ειρήσθω εν παρόδω ,η θρησκευτική ταυτότητα που αποκτούν άπαντες ,ανεξαρτήτως θρησκείας,ήταν μεγαλοφυής σύλληψη.Οποιος το σκέφτηκε,ήταν εγκέφαλος!)Η ψυχολόγος σου πάντως ,έκανε εξαιρετική δουλειά.Η αποκοπή από θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση,λόγω βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων δια της ανατροφής.
#2 Καθαρά υποκειμενικά τα κριτήρια για να κρατήσει μία σχέση, γι’ αυτό και δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Ένας άλλος θα μπορούσε να πει ότι ο έρωτας και το συμφέρον είναι παροδικά και άρα όχι τόσο σημαντικά. Ο έρωτας φεύγει (και ξαναέρχεται και ξαναφεύγει κ.ο.κ.) ενώ το συμφέρον αλλάζει, όσο αλλάζει/εξελίσσεται και ο άνθρωπος. Πολύ πιο ουσιαστικά, για τα δικά μου κριτήρια, είναι αυτά που αναφέρονται στην ερώτηση ως επιφανειακά (σεβασμός, συντροφικότητα, νοιάξιμο, κοινά ενδιαφέροντα). Επίσης, η λέξη συμφέρον (ή μάλλον η έννοιά της) με ενοχλεί όταν αφορά ανθρώπινες σχέσεις που καλό είναι να βασίζονται σε ανιδιοτελή συναισθήματα (οικογενειακές, φιλικές και ερωτικές).
#4> 2 μήνες έίναι πολύ μικρό διάστημα για να εμπιστευτούν πρότζεκτ σε κάποιον καινούριο. Στις συγκεκριμένες χώρες το σύστημα εκπαίδευσης είναι τέτοιο που οι φοιτητές περνούν πολύ χρόνο των σπουδών τους μέσα σε εταιρίες, δουλεύοντας. Οπότε ίσως αυτά που κάνεις εσύ τώρα να τα έχουν ήδη κάνει στο apprentice οι άλλοι. Μπορεί να είναι μικρότεροί σου ηλικιακά αλλά στην ουσία να έχουν μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία από εσένα, γιατί δουλεύουν από τα 16-18
#7.Μπερδεύτηκα.Προφανώς κι εσύ μπερδεμένος είσαι.Τι μετράει περισσότερο για σένα;Η ανεξαρτησία σου,το χαρτζιλίκι,που σου επιτρέπει κάποιες επιπλέον ανέσεις,η σχέση με τους γονείς σου,η προσωπική σου σχέση με τη θρησκεία,η ανάγκη να δείξεις τι σχέση έχεις με τη θρησκεία;Πρακτικά μιλώντας,δεν είμαι ψυχολόγος,θα πρότεινα να τα βάλεις σε μια σειρά.Να διαλέξεις το πιο σημαντικό για σένα και να δεις τι συμβιβασμούς είσαι διατεθειμένος,να κάνεις γι'αυτό.Όταν το λύσεις,προχώρα και στο επόμενο.Δε χρειάζεται να βιαστείς.Πριν δυο χρόνια απομακρύνθηκες από τη θρησκεία σου.Δεν το έχω ζήσει,δεν ασπάζομαι καν την ίδια θρησκεία,καταλαβαίνω όμως ότι αυτή η κίνηση μπορεί να μας αναγκάσει να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα.Κι αυτό φυσικά θέλει το χρόνο του.
Κι εμένα με μπέρδεψε η ερώτηση έτσι όπως έχει διατυπωθεί. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι ξεκάθαρος ακόμα μέσα του ο αποστολέας. Συμφωνώ στο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να κάνει κάποια βιαστική κίνηση. Είναι απόφαση ζωής και μπορεί να πάρει όσο χρόνο θέλει για να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη. Η ψυχολόγος που ήδη επισκέπτεται μπορεί να τον βοηθήσει πολύ σε αυτό. Είναι μεγάλο το παζλ και πολλά τα κομμάτια του (οικογένεια, σχέση με την μητέρα, θρησκεία, ενηλικίωση, αποδοχή στον ίδιο του τον εαυτό, κ.α.).
#4 Δεν ξέρω σε ποια χώρα αναφέρεσαι, εγώ έχω εργαστεί στη Γερμανία και στην Ελβετία. Δεν αντιμετώπισα προβλήματα ρατσισμου στη δουλεια μου, πάντα είχα ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τους συναδέλφους μου, ντόπιους η μη, ανάλογα με τη θέση φυσικά. Η περιγραφη της θέσης σου τι ανέφερε? Συνήθως είναι πολύ ακριβείς οι περιγραφές τους, ειδικα σε μεγάλες εταιρειες.Επίσης,αναφέρεις ότι είσαι πολύ λίγο καιρό εκεί, και μάλιστα είναι και η πρώτη σου δουλειά.Συνήθως υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής και ¨βολιδοσκόπησης¨. Ο σύζυγός μου είναι ελβετος, εχει γεννηθεί και σπουδάσει στην Ελβετία, και στην πρώτη του δουλεια αντιμετώπισε αυτα που περιγράφεις, ειναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά εάν το συμβόλαιο σου δεν είναι μόνιμο αλλά πχ διετες, μονοετές κλπ.
#7 Έχω βαρεθεί να ζητείται από τον άθεο να κάνει την υποχώρηση, λες και οι πιστοί με κάποιον τρόπο είναι στο απυρόβλητο. Να κάνουμε θρησκευτικό γάμο για να μη στενωχωρηθεί η μάνα, να βαφτίσουμε το παιδί για να μη θυμώσουν οι παππούδες, να νηστέψουμε το Πάσχα για να μην "προκαλέσουμε" το χωριό κλπ. How about να κάνουν κι αυτοί μια υποχώρηση for a change; Να μην κάνουν σαν τρίχρονα αν δεν γίνει το χατίρι τους.Για το παλικάρι της ερώτησης, αν δεν τίθεται θέμα επιβίωσης, κάν'το. Είναι σημαντικότερο να τα έχεις εσύ καλά με τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι ότι ζεις σύμφωνα με τα πιστεύω σου, παρά "να μη στενοχωρηθούν" οι άλλοι. Αν νοιάζονται για σένα, θα σου μιλάνε. Αν όχι, δεν τους έχεις ανάγκη.
Ε, δεν είναι ίδια υποχώρηση. Το θέμα είναι μόνο γραφειοκρατικό αν όντως δεν συμμετέχει σε κάτι. Κι εγώ δε συμμετέχω σε καμία θρησκευτική πράξη, αλλά δε θα πάω και στην ενορια να τους πω ξεγράψτε με απ' τα κατάστιχα που βαφτιστηκα. Ποσώς μ' ενδιαφέρει! (αν για το φίλο μας, βέβαια, ο συμβολισμός είναι σημαντικός ας το κάνει)
Οκ. Μάλλον σε πήρα λίγο απ'τα μούτρα. Pardon. Απλά δεν ξέρω αν μπορεί να γίνεται καν σύγκριση μεταξύ της παλ νersion που έχουν αρκετοί με την ΧΟ εκκλησία (και σε εποχή που δεν αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες π.χ) με το πως βιώνουν την κατάσταση άνθρωποι που έχουν ξεφύγει/θέλουν να ξεφύγουν από πιο "σκληροπυρηνικές καταστάσεις". Φαντάζομαι ότι σε εσένα ή σε έναν όχι και τόσο σπάνιο Έλληνα, τεσπά, που πάει στην εκκλησία ένα δεκάλεπτο στην ανάσταση και ΑΝ, δεν πέφτουν από δίπλα λυτοί και δεμένοι να του λένε να μπει στο "σωστό δρόμο" κι ότι βιώνει "ζωή αμαρτωλή", ούτε η μάνα του έχει, απαραίτητα, κατάθλιψη και κατηγορεί τον εαυτό της ότι ανέθρεψε το παιδί της λάθος, λες και μιλάμε για τζάνκι ή εγκληματία (ή τζιβιτζίλω ή τραβέλι, for that matter). Ή μήπως υπάρχει κάποια εντολή που να υπαγορεύει ότι ο περίγυρός σου οφείλει κόψει *κυριολεκτικά* την κάθε επαφή με εσένα, αν δηλώσεις άθεος; Θέλω να πω ότι ο γράφων δεν φαίνεται να είναι σε ηρεμία και, προφανώς, δεν τον αφήνουν να είναι σε ηρεμία, είτε έτσι, είτε αλλιώς.
#1, γνωρίζεις κάποιον στα early 20s. Έχει ωραία μάτια και είναι τυπάς. Τον ερωτεύεσαι. Τα φτιάχνετε. Αρχίζεις και τον γνωρίζεις σιγά σιγά. Αρχίζεις και βλέπεις κάποια ελαττώματα. Δεν είσαι σίγουρη ότι σε πειράζουν, δεν ξέρεις καν αν είναι ελαττώματα, τα βλέπεις μέσα από το πρίσμα του έρωτα σαν χαριτωμένες ιδιαιτερότητες, δεν ξέρεις ποια είσαι και τι σου ταιριάζει. Νομίζεις ότι θα τον αλλάξεις. Νομίζεις ότι θα αλλάξει για χάρη σου, για χάρη του έρωτά σας. Περνάν τα χρόνια, οι χαριτωμένες ιδιαιτερότητες σου φαίνονται πια καραμπινάτα ελαττώματα. Συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι θέλεις και τι αντέχεις. Δεν τον αντέχεις. Χωρίζεις. GAME OVER. και οι φίλοι αναρωτιούνται "μα καλά τόσα χρόνια δεν είδε ότι δεν ταιριάζανε; Τώρα το κατάλαβε;" Ναι, τώρα. Τώρα που απέκτησε εμπειρίες από τη ζωή, τώρα που ωρίμασε, τώρα που άρχισε να καταλαβαίνει ποια είναι και τι θέλει. Το παραπάνω ισχύει και με αντιστροφή φύλων.
Ποιό είναι το πρόβλημα τότε; Οτι θα είσαι μόνο/η; Εξαρτάται απο τις προτεραιότητες σου. Μπορεί η σχέση να τελείωσε και είσαι κάπου στα mid/late 30'. Μια χαρά. Θα "ξαναρχίσεις". Καινούριος κύκλος,θα υπάρχει δυσκολία στην αρχή αλλα θα τα καταφέρεις. Μπορεί να φοβάσαι,είναι κατανοητό, μπες όμως μέσα στον φόβο και εκείνος θα εξαφανιστεί.Δες το σαν ευκαιρία να γνωρίσεις τον εαυτό σου λίγο καλύτερα.
1. Δεν τελειώνουν ΟΛΟΙ οι έρωτες.Και φυσικά δεν τελειώνουν ,όσοι τελειώνουν για τους ίδιους λόγους.Ο καθένας από μας,ερωτεύεται για διαφορετικούς λόγους ,δημιουργεί σχέση για διαφορετικούς λόγους,παραμένει σε σχέση για διαφορετικούς λόγους και χωρίζει πάλι για διαφορετικούς λόγους.Πώς να κατηγοριοποιήσουμε τόσους διαφορετικούς ανθρώπινους χαρακτήρες και τόσα διαφορετικά είδη σχέσεων για να πάρεις μια απάντηση?Για τον καθένα από μας,άλλα πράγματα παίρνουν προτεραιότητα ως σημαντικά.Είναι λογικό εξάλλου.
#4 Είσαι 2 μήνες εκεί. Εννοείται ότι ακόμα μπορεί να μην εμπιστεύονται τις ικανότητές σου απόλυτα. Όχι ότι δεν είσαι ικανή, αλλά δες το σαν τεστ: σου αναθέτουν κάτι, το εκτελείς σωστά, μετά κάτι άλλο λίγο σημαντικότερο, μετά κάτι άλλο...μέχρι να περάσεις από διάφορα πόσα, για να γνωρίσεις ακριβώς τον τρόπο εργασίας τους. Εξαρτάται και από το τι ζητούσαν συγκεκριμένα στην θέση βέβαια. Αν ζητούσαν assistant, αυτό ακριβώς κάνεις τώρα. Κάνε υπομονή, μη βαρυγκομάς, να ενδιαφέρεσαι και να μαθαίνεις ό,τι καινούργιο εμφανίζεται, να δείχνεις ότι μπορείς να δώσεις και περισσότερα, αλλά μην παραμελείς αυτά που σου αναθέτουν.
Συμφωνώ παιδιά! Δουλεύω στην Αγγλία στο ίδιο αντικείμενο και έχω σπουδάσει εδώ (bachelor + master) πριν λίγο καιρό προσλάβαμε μια κοπέλα απο την Ισπανία που σπούδασε αποκλειστικά στην Ισπανία έχοντας και μάστερ συνολικά 7 χρόνια σπουδών. Έχει την ίδια θέση με εμένα ακριβώς και λιγότερες ευθύνες. Και ο λόγος;; Δεν γνωρίζει το νόμους και τη διαδικασία ανοικοδόμησης στην Αγγλία! Οπότε η φίλη στην γερμανόφωνη χώρα μπορεί να πληρεί τα κριτήρια αλλά να πρέπει να μαθαίνει και το σύστημα της εκάστοτε χώρας. Συμβαίνει με πολλά επαγγέλματα πω αυτο να υπάρχει απόκλιση απο χώρα σε χώρα.