Θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ - Κατασχέθηκε αμερικανικό drone σε διεθνή χωρικά ύδατα

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ - Κατασχέθηκε αμερικανικό drone σε διεθνή χωρικά ύδατα Facebook Twitter
0

Ένα πολεμικό πλοίο του κινεζικού ναυτικού κατέσχεσε ένα υποβρύχιο drone που συμμετείχε σε αποστολή αμερικανικού ωκεανογραφικού πλοίου στα διεθνή ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.


Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ οι οποίες απάντησαν με διάβημα και ζητούν την άμεση επιστροφή του, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν από Αμερικανό αξιωματούχο στο Reuters την Παρασκευή.


Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες βορειοδυτικά του κόλπου Σούμπικ και ενώ το ωκεανογραφικό USNS Bowditch, ήταν έτοιμο να ανακτήσει το μη επανδρωμένο, υποβρύχιο όχημα.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως οι έρευνες του πλοίου και οι δραστηριότητές του ήταν νόμιμες και δεν υπήρξε καμιά παραβίαση ενώ σημειώνουν πως το drone είχε πάνω του εμφανώς γραμμένο πως αποτελεί αμερικανική ιδιοκτησία.

Από την Κίνα δεν έχει ακόμη υπάρξει σχόλιο και καμιά απάντηση το διάβημα για επιστροφή του drone ενώ τα ξένα δίκτυα σημειώνουν πως πρόκειται για το πρώτο περιστατικό τέτοιου τύπου στην πρόσφατη ιστορία.

Η κυριαρχία σε μεγάλα τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αμφισβητείται από γειτονικές χώρες (Κίνα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ κ.ά.). Το Πεκίνο έχει εξοπλίσει με στρατιωτικά μέσα μια σειρά νησίδων στο πλαίσιο της διένεξης και οι Αμερικανοί διεξάγουν συχνά περιπολίες στα ανοικτά των κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο όνομα της προάσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή από την οποία περνούν στρατηγικής σημασίας ναυτικές οδοί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ