Λιβύη: Οι τζιχαντιστές έχασαν τη Σύρτη- Ανακοινώθηκε επίσημα η απελευθέρωση της πόλης

Λιβύη: Οι τζιχαντιστές έχασαν τη Σύρτη- Ανακοινώθηκε επίσημα η απελευθέρωση της πόλης Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαϊζ αλ Σαράζ ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ την απελευθέρωση της Σύρτης, πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Λιβύη, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία στην χώρα «δεν έχει τελειώσει».


«Έπειτα από οχτώ μήνες από την έναρξη των επιχειρήσεων ενάντια στο ΙΚ στην Σύρτη, ανακοινώνω επίσημα το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση της πόλης», τόνισε ο Σαράζ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης από δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.


Ο πρωθυπουργός προέβη στην ανακοίνωση με την αφορμή συμπλήρωσης ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας για την συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία αφότου συστάθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.


Στις 5 Δεκεμβρίου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την νίκη τους στη Σύρτη και την ανάκτηση πλήρους ελέγχους στην παράκτια πόλη που βρίσκεται 450χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.


Οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εκείνες της αντίπαλης κυβέρνησης (υπό τη διοίκηση του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ) που έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη είχαν εξαπολύσει ταυτόχρονα επιθέσεις ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους για το ποια από τις δύο θα εκδιώξει το ΙΚ από τη Σύρτη.


Στην ομιλία του ο Σαράζ συνεχάρη τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ που έχουν εξαπολύσει πόλεμο ενάντια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στην ανατολική Λιβύη τα τελευταία δύο χρόνια.
«Ο πόλεμος της Σύρτης τελείωσε, αλλά ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία στην Λιβύη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», προειδοποίησε ο Σαράζ, τονίζοντας την ανάγκη ενοποίησης των στρατιωτικών δυνάμεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM