Η αστυνομία στο Ντόρτμουντ της δυτικής Γερμανίας συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους που είχαν έρθει σε επικοινωνία με τον τυνήσιο ύποπτο ως δράστη των επιθέσεων σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ανέφεραν σήμερα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που διεξάγεται ευρεία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκπρόσωπος του επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας διέψευσε τις πληροφορίες των μμε και δήλωσε ότι δεν θα ανακοινώσει λεπτομέρειες της επιχείρησης για να μην την θέσει σε κίνδυνο.
Κάποια γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην πόρτα του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Τυνήσιου αλλά δεν αναφέρουν την πηγή τους, ενώ η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή στο Reuters.
Η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη ερευνητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έγραψε ότι την άνοιξη ήταν γνωστό πως ο τυνήσιος ύποπτος, ο 24χρονος Ανίς Άμρι, αναζητούσε συνεργούς για να πραγματοποιήσουν επίθεση και ότι ενδιαφερόταν να προμηθευτεί όπλα.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τον Μάρτιο είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του Άμρι με βάση τις πληροφορίες ότι σχεδίαζε ληστεία για να εξασφαλίσει χρήματα και να προμηθευτεί όπλα και "ενδεχομένως να εξαπολύσει με αυτά επίθεση μαζί με άλλους συνεργούς που δεν είχε ακόμη στρατολογήσει".
Στα μέσα του 2016, ο ύποπτος είχε έρθει σε επαφή με δύο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και οι τυνησιακές αρχές είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες τους και στη συνέχεια ενημέρωσαν τις γερμανικές αρχές. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την Bild, ο 'Αμρι είχε δηλώσει εθελοντής βομβιστής αυτοκτονίας σε γνωστές ισλαμιστικές ιστοσελίδες.
Η αστυνομία ξεκίνησε να αναζητεί τον Τυνήσιο μετά τον εντοπισμό της ταυτότητάς του κάτω από το κάθισμα του οδηγού του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση με τους 12 νεκρούς. Οι αρχές έχουν τονίσει ότι ο Άμρι είναι απλώς ένας ύποπτος και όχι απαραίτητα ο οδηγός του φορτηγού.
Το γερμανικό δίκτυο rbb μετέδωσε ότι ο δράστης της επίθεσης έχασε τόσο το πορτοφόλι όσο και το κινητό του τηλέφωνο στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Χθες Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της δυτικής Γερμανίας Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο Ραλφ Γιέγκερ, δήλωσε ότι ο Τυνήσιος φαίνεται ότι είχε εισέλθει στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015 και ότι τον Ιούνιο του 2016 απορρίφθηκε το αίτημά του για άσυλο.
Από την πλευρά του, ο Κλάους Μπουγιόν, ο επικεφαλής της ομάδας ΥΠΕΣ των 16 ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, είπε ότι ισλαμιστές δράστες επιθέσεων συχνά αφήνουν σκοπίμως στον τόπο της επίθεσης προσωπικά έγγραφα -όπως συνέβη και με τις επιθέσεις στο Παρίσι- για να σκορπίσουν τον τρόμο και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη αρνητικά για τους πρόσφυγες.
σχόλια