Κυπριακό: Ο Ακιντζί επιμένει για τις εγγυήσεις της Τουρκίας

Κυπριακό: Ο Ακιντζί επιμένει για τις εγγυήσεις της Τουρκίας Facebook Twitter
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
0

Τη θέση της Άγκυρας για τη διατήρησή της ως εγγυήτριας δύναμης μετά τη λύση του Κυπριακού, υιοθετεί πλήρως ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Μ.Ακιντζί τόνισε πως δεν θα φέρει αποτέλεσμα η επιμονή (σ.σ: της ελληνοκυπριακής πλευράς) σε μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις, προσθέτοντας κατά τον ίδιο τρόπο πως δεν θα φέρει αποτέλεσμα η συνέχιση των δηλώσεων στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στις εγγυήσεις. Το νέο καθεστώς στο οποίο θα φτάσουμε, επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας -κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά και σε αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι αυτή διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα η διαδικασία στη Γενεύη να φέρει επιτέλους ένα τελικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

Για το φυσικό αέριο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι γίνονται κάποια βήματα, τα οποία θεωρεί ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση ή στη διάσκεψη της Γενεύης. Ο ίδιος, είπε, ότι «δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει κάποια γεώτρηση».

Για τη σύνθεση της διάσκεψης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε ότι θα είναι πενταμερής, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρίσταται με καθεστώς παρατηρητή, όπως έγινε στο Μπούργκενστοκ το 2004.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM