10 χριστουγεννιάτικες συμβουλές για τους φίλους σας που μόλις χώρισαν

10 χριστουγεννιάτικες συμβουλές για τους φίλους σας που μόλις χώρισαν Facebook Twitter
0
10 χριστουγεννιάτικες συμβουλές για τους φίλους σας που μόλις χώρισαν Facebook Twitter
Αποφεύγουμε τις παρατηρήσεις τύπου «μην καπνίζεις άλλο», «μην πίνεις», «μη μένεις στο σπίτι», «βγες έξω να σε δει ο κόσμος», «μίλα λίγο», «χαμογέλα λίγο», κ.ο.κ. Ο καλός φίλος συμπαρίσταται και ξέρει κυρίως πότε να ΜΗΝ μιλάει.

Απολύτως ειλικρινά, τα Χριστούγεννα σε μια πόλη στην οποία βράζει το (εμπορικό) πνεύμα αγάπης και τα πολλά αλληλούια, οι αγκαλιές και τα φιλιά, είναι μια κόλαση για όσους κατά κακή τους τύχη οι γιορτές τους βρήκαν μόνους.

Δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον, δεν είναι και το χειρότερο, όμως, -αν ειδωθεί πιο ψύχραιμα- απλώς θέλει διαχείριση, λίγη υπομονή και όχι τη λάθος κουβέντα τη λάθος στιγμή. Και συνήθως, τη χείρα βοηθείας σε αυτές τις περιπτώσεις τη δίνουν οι φίλοι. Εκείνοι μπαίνουν στην αγγαρεία της παρηγοριάς, αν η περίπτωση είναι βαριά ή σε ρόλο ψυχαγωγού (και εν μέρει σωτήρα), αν μιλάμε για πιο αντιμετωπίσιμες καταστάσεις.

Παίρνει το μέρος του φίλου, αλλά δεν κατηγορεί τον/την πρώην. Το «σ' τα 'λεγα εγώ» και το «όλα για κάποιον λόγο γίνονται» είναι αξιωματικά κλισέ και μακράν οι πιο ανόητες κουβέντες που μπορεί να εκστομίσει κάποιος την πιο στενόχωρη ώρα.

Επειδή, ωστόσο, όλο και κάποιος προσφάτως μόνος βρίσκεται στις παρέες, καλό είναι φίλοι και συμπάσχοντες να έχουν κατά νου τα εξής, ειδικά σε μέρες γιορτής και (καταναγκαστικής) χαράς που μπορεί να γίνει μαρτύριο για τον φίλο/-η που ζει τη δική του δυσκολία και κάνει αγώνα για να πέσει –όσο γίνεται- στα μαλακά. Να, λοιπόν, 10 πράγματα που ένας πραγματικός φίλος κάνει –ή δεν κάνει- για να δώσει το στίγμα του, χωρίς να το παρακάνει.

  1. Δεν πιέζει να μάθει πώς, τι και γιατί. Κάποια πράγματα δεν λέγονται ούτε στον καλύτερο φίλο. Αν ο άλλος (η άλλη) δεν θέλει να βγει, να μιλήσει, να ανοιχτεί δεν πιέζει γενικώς.

  2. Δεν κλείνει ραντεβού στα τυφλά. Σε κάποιους αρέσει, κάποιοι απλώς εκνευρίζονται. Είναι σπουδαίο που θέλετε να δείτε τον φίλο / -η σας ξανά χαρούμενο και γελαστό, αλλά αυτά δεν γίνονται κατόπιν παραγγελίας. Αφήστε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους και τους φίλους στην ησυχία τους.

  3. Δεν οργανώνει «τυχαίες» συναντήσεις με τους πρώην. Αν κάτι έληξε, έληξε. Αν δεν έληξε θα το βρουν μόνοι τους. Μία (καθόλου) τυχαία συνάντηση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι ήδη είναι.

  4. Δεν ρωτάει ποιος εγκατέλειψε ποιον. Όποιος κι αν τράβηξε πρώτος μαχαίρι, η κατάσταση παραμένει το ίδιο δύσκολη. Τι ωφελεί αν γνωρίζει κανείς το «ποιος»; Το σοβαρότερο ερώτημα θα είναι πάντα το «γιατί», χώρια που η απάντηση μπορεί να εκπλήξει…

  5. Δεν κάνει παρατηρήσεις τύπου «μην καπνίζεις άλλο», «μην πίνεις», «μη μένεις στο σπίτι», «βγες έξω να σε δει ο κόσμος», «μίλα λίγο», «χαμογέλα λίγο», κ.ο.κ. Ο καλός φίλος συμπαρίσταται και ξέρει κυρίως πότε να ΜΗΝ μιλάει. Τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους.
  1. Παίρνει το μέρος του φίλου, αλλά δεν κατηγορεί τον/την πρώην. Το «σ’ τα ‘λεγα εγώ» και το «όλα για κάποιον λόγο γίνονται» είναι αξιωματικά κλισέ και μακράν οι πιο ανόητες κουβέντες που μπορεί να εκστομίσει κάποιος την πιο στενόχωρη ώρα.

  2. Αντιλαμβάνεται τη χαραμάδα φωτός. Αν κάτι φαίνεται να ανακουφίζει ή να κάνει τους (χωρισμένους) φίλους να περνούν καλά, επαναλαμβάνεται επί δύο. Σινεμά; Διπλή προβολή; Κρέπες σοκολάτα; Διπλή μερίδα. Βόλτες στα μαγαζιά; Πρόγραμμα απ’ το πρωί. Κλάμα; Αν δεν κλάψει τώρα, πότε; Γενικώς, υπάρχει, χωρίς να αισθάνεται απαραιτήτως ότι πρέπει να πει ή να κάνει κάτι. Απλώς να υπάρχει.

  3. Λέει δυο καλά λόγια για να τονώσει λίγο το ηθικό του φίλου. Ακόμη κι αν η όψη του δεν είναι καλύτερη βρίσκει ένα καλό στοιχείο να τονίσει (κι ας χρειάζεται να τον/την σύρει ευγενικά προς τον καθρέφτη για να χτενιστεί).

  4. Δεν το παρακάνει με τα τηλεφωνήματα ενδιαφέροντος και τις συμβουλές και δεν επιμένει να ακολουθήσει (ο φίλος ή η φίλη) σε ρεβεγιόν, πάρτι και λοιπές συγκεντρώσεις. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο μόνοι ανάμεσα σε κόσμο και κυρίως δεν αισθάνονται καμία ανάγκη να μοιραστούν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες αυτό που νιώθουν, οπότε αφήνουμε χώρο.

  5. Έχει κατά νου ότι υπάρχει και η περίπτωση αυτό που νιώθει ο φίλος/η φίλη μπορεί να μην είναι καν λύπη ή μελαγχολία, αλλά άγχος προσαρμογής σε μία νέα κατάσταση. Να, κάτι δύσκολο – καθώς το κλισέ θέλει όλους τους χωρισμένους, διαλυμένους, μεθυσμένους και καταρρακωμένους. Υπάρχουν και πιο δύσκολες περιπτώσεις που απλώς θέλουν χρόνο και κυριολεκτικά ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. 

Με στοιχεία από BuzzFeed, Telegraph, 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM