Από κάθε άποψη και από καταβολής ανθρώπινων σχέσεων, ο χωρισμός είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, την οποία ο κάθε άνθρωπος τη βιώνει διαφορετικά και αναπτύσσει - ή όχι - τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Ωστόσο, στην ψηφιακή εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τους δεκάδες λογαριασμούς και τα προφίλ σε κάθε νέο μέσο, η προσπάθεια απαγκίστρωσης από αυτόν που κάποτε ήταν σύντροφος και πλέον "πρώην", το ήδη μεγάλο πρόβλημα ενός χωρισμού, καθίσταται ακόμη δυσκολότερο.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, προέκυψε ότι το διαρκές "τσεκάρισμα" των λογαριασμών των πρώην, οδηγεί σε σταδιακές αλλαγές της συμπεριφοράς και εισάγει τα άτομα σε έναν βίαιο κύκλο εναλλαγής συναισθημάτων, που μπορεί να βλάψει σοβαρά τόσο τον ψυχισμό τους, όσο και συνολικά την κοινωνική τους ζωή.
Ζευγάρια, τα οποία δεν είναι "φίλοι" στα κοινωνικά δίκτυα, κρατούν ζωντανή τη φλόγα στη σχέση τους και αποφεύγουν τις διαδικτυακές κακοτοπιές, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα ζευγάρια των προφίλ με τα διπλά ονόματα και τις κοινές φωτογραφίες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 150 άντρες και 281 γυναίκες χρήστες του Facebook, ηλικιακού φάσματος 18-42 ετών και το ερωτηματολόγιο αφορούσε τη συμπεριφορά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά το τέλος μίας σχέσης. Αφορούσε επίσης το ποιος επέλεξε να βάλει τέλος σε αυτή τη σχέση και το αν και πόσο συχνά έμπαιναν στη διαδικασία να ελέγξουν τα προφίλ των πρώην για τους προφανείς λόγους: αν προχώρησαν στη ζωή τους και κυρίως με ποιόν.
Το πρώτο εύρημα ήταν αναμενόμενο: άνθρωποι οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στις σχέσεις τους και με υψηλά επίπεδα άγχους τόσο πριν όσο και μετά τον χωρισμό, ήταν εκείνοι που δυσκολεύονταν περισσότερο να ξεπεράσουν την έκβαση, ενώ ήταν και εκείνοι που αδυνατούσαν να ελέγξουν την εξάρτηση τους από τη ζωή του άλλου, εκείνοι οι οποίοι κατασκόπευαν τις κινήσεις του/της πρώην στους λογαριασμούς στο Facebook, το Instagram και οπουδήποτε αλλού υπήρχε "σύνδεση". Πού το παράξενο θα αναρωτηθούν πολλοί; Στο γεγονός ότι τα υψηλά ποσοστά "διαπροσωπικής ηλεκτρονικής επιτήρησης" ανησυχούν τους ειδικούς για τους μηχανισμούς εμμονής και προσκόλλησης που αναπτύσσει το άτομο, καταστάσεις όχι πάντα διαχειρίσιμες, ανάλογα με τον ψυχισμό του κάθε ανθρώπου.
Σε δεύτερη φάση και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πάντα, αυτού του είδους το stalking στις κινήσεις και τις δημοσιεύσεις των πρώην στα social media δεν είναι ότι απλώς επιμηκύνει την περίοδο "ίασης" ενός χωρισμού ή ότι κορυφώνει το αίσθημα απόγνωσης που νιώθει το άτομο: είναι ότι σταδιακά εισάγει τη ζωή του σε μία κατάσταση μονομανίας, που δεν πυροδοτεί απλώς αρνητικά συναισθήματα, αλλά δημιουργεί βίαιες, εριστικές συμπεριφορές, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Σε ένα τρίτο στάδιο -και σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας DR Jesse Fox- και ευρισκόμενο σε έναν φαύλο κύκλο που άρχισε και τελείωσε στην πραγματική ζωή, αλλά συνεχίζεται σε ημιθανή κατάσταση στο διαδίκτυο, το άτομο θέτει σε κίνδυνο τόσο τις μελλοντικές προσωπικές του σχέσεις, όσο και την υπόλοιπη κοινωνική του ζωή, καθώς εμφανίζει τάσεις απομόνωσης ή μονοπώλησης των συζητήσεων του με άλλα άτομα γύρω από τη ζωή των πρώην.
Μία τέτοιου είδους καταδίωξη των πρώην στα social media, δημιουργεί επίσης διαταραχές ύπνου και ευθυκρισίας, αισθήματα ανασφάλειας και καχυποψίας και αίσθημα ματαιότητας για οτιδήποτε συμβαίνει στην πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα το άτομο που έχει παγιδευθεί σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Τι προτείνουν, λοιπόν, οι ειδικοί για την αντιμετώπιση, όχι του χωρισμού, αλλά της εξάρτησης από τα avatar των πρώην; Άμεσο unfollow, unfriend ή ακόμη και delete συνιστά ο ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος σχέσεων Ian Kerner, ακόμη κι αν δεν έχετε χωρίσει... Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ζευγάρια, τα οποία δεν είναι "φίλοι" στα κοινωνικά δίκτυα, κρατούν ζωντανή τη φλόγα στη σχέση τους και αποφεύγουν τις διαδικτυακές κακοτοπιές, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα ζευγάρια των προφίλ με τα διπλά ονόματα και τις κοινές φωτογραφίες.
Με στοιχεία από Daily Mail και Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking
σχόλια