Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα

Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα Facebook Twitter
0

Μία δυνατή μεμβράνη που έχει τη δυνατότητα να συστρέφεται μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα ταυτοποιήθηκε από τους επιστήμονες ως ενιαίο όργανο.

Το όργανο αυτό, γνωστό ως μεσεντέριο, αποτελεί επί της ουσίας μία πτυχή του περιτοναίου που εξορμάται από το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα και περικλείει με πτυχώσεις κάθε εντερική έλικα.

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη του, αλλά πίστευαν πως αποτελούσε απλώς δομικό μέρος του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα, όμως, με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο «The Lancet Gastroenterology & Hepatology», με επικεφαλής τον Ιρλανδό καθηγητή χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Λίμερικ, δρ. J. Calvin Coffey το μεσεντέριο θα πρέπει να θεωρείται και να προσεγγίζεται ως ένα ένα ξεχωριστό, ενιαίο όργανο.

Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα Facebook Twitter
Ο δρ. J. Calvin Coffey, επικεφαλής της μελέτης που αναγνωρίζει το μεσεντέριο ως ενιαίο όργανο

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες μελέτες και τη σχετική βιβλιογραφία, ο Coffey και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι στα περισσότερα βιβλία ανατομίας του 20ου αιώνα το μεσεντέριο περιγράφεται ως μία σειρά από ξεχωριστές μεμβράνες, με άλλα λόγια, διαφορετικά μεσεντέρια συσχετίζονταν με διαφορετικά κομμάτια του πεπτικού συστήματος.

Πιο πρόσφατες έρευνες όμως σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις του παχέος εντέρου οδήγησαν την ομάδα του Coffey στο συμπέρασμα ότι οι μεμβράνες αυτές έχουν ενιαία δομή.

Αν και η λειτουργία του μεσεντερίου δεν είναι τελείως ξεκάθαρη, η ανακάλυψη ανοίγει «ένα νέο επιστημονικό πεδίο» δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης.

«Όταν το προσεγγίσουμε όπως κάθε άλλο όργανο, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ασθένειες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη περιοχή του ανθρωπίνου σώματος», προσθέτει ο Coffey.

«Αναγνωρίζοντας την ανατομία και τη δομή του μεσεντερίου, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να εστιάσουν την έρευνά τους γύρω γύρω από τη λειτουργία του οργάνου» επισημαίνει ο ίδιος και καταλήγει: «Αν καταλάβουμε το πως λειτουργεί, μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάθε είδους ανωμαλία, δηλαδή κάθε ασθένεια».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη, ο πρώτος άνθρωπος που περιέγραψε το μεσεντέριο ως ενιαίο όργανο ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508, αλλά το συμπέρασμά του αγνοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα.

Με πληροφορίες από livescience.com και Independent

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM