Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα

Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα Facebook Twitter
0

Μία δυνατή μεμβράνη που έχει τη δυνατότητα να συστρέφεται μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα ταυτοποιήθηκε από τους επιστήμονες ως ενιαίο όργανο.

Το όργανο αυτό, γνωστό ως μεσεντέριο, αποτελεί επί της ουσίας μία πτυχή του περιτοναίου που εξορμάται από το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα και περικλείει με πτυχώσεις κάθε εντερική έλικα.

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη του, αλλά πίστευαν πως αποτελούσε απλώς δομικό μέρος του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα, όμως, με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο «The Lancet Gastroenterology & Hepatology», με επικεφαλής τον Ιρλανδό καθηγητή χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Λίμερικ, δρ. J. Calvin Coffey το μεσεντέριο θα πρέπει να θεωρείται και να προσεγγίζεται ως ένα ένα ξεχωριστό, ενιαίο όργανο.

Επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα Facebook Twitter
Ο δρ. J. Calvin Coffey, επικεφαλής της μελέτης που αναγνωρίζει το μεσεντέριο ως ενιαίο όργανο

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες μελέτες και τη σχετική βιβλιογραφία, ο Coffey και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι στα περισσότερα βιβλία ανατομίας του 20ου αιώνα το μεσεντέριο περιγράφεται ως μία σειρά από ξεχωριστές μεμβράνες, με άλλα λόγια, διαφορετικά μεσεντέρια συσχετίζονταν με διαφορετικά κομμάτια του πεπτικού συστήματος.

Πιο πρόσφατες έρευνες όμως σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις του παχέος εντέρου οδήγησαν την ομάδα του Coffey στο συμπέρασμα ότι οι μεμβράνες αυτές έχουν ενιαία δομή.

Αν και η λειτουργία του μεσεντερίου δεν είναι τελείως ξεκάθαρη, η ανακάλυψη ανοίγει «ένα νέο επιστημονικό πεδίο» δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης.

«Όταν το προσεγγίσουμε όπως κάθε άλλο όργανο, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ασθένειες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη περιοχή του ανθρωπίνου σώματος», προσθέτει ο Coffey.

«Αναγνωρίζοντας την ανατομία και τη δομή του μεσεντερίου, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να εστιάσουν την έρευνά τους γύρω γύρω από τη λειτουργία του οργάνου» επισημαίνει ο ίδιος και καταλήγει: «Αν καταλάβουμε το πως λειτουργεί, μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάθε είδους ανωμαλία, δηλαδή κάθε ασθένεια».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη, ο πρώτος άνθρωπος που περιέγραψε το μεσεντέριο ως ενιαίο όργανο ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508, αλλά το συμπέρασμά του αγνοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα.

Με πληροφορίες από livescience.com και Independent

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM