Σχεδόν 1.000 Θιβετιανά Μαστίφ, γνωστά κάποτε ως η πιο ακριβή ράτσα του κόσμου, βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκαταλελειμμένα στην Κίνα καθώς τα κέντρα όπου εκτρέφονταν έχουν ξεμείνει από πελατεία με αποτέλεσμα τελικά να κλείσουν.
Οι συγκεκριμένοι σκύλοι, που στο παρελθόν έφτασαν να πωλούνταν σε ακραία ποσά μέχρι και 1 εκατομμύριο δολάρια, διασώθηκαν από ένα καταφύγιο ζώων αφού βρέθηκαν να περιπλανώνται στους έρημους δρόμους της πόλης Yushu, στην επαρχία Qinghai, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί επίσης και αρκετά περιστατικά επίθεσης των μεγαλόσωμων σκύλων, που τριγυρνούν αδέσποτοι, σε μεγάλους και παιδιά, με τους κατοίκους να λένε πως φοβούνται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Ορισμένα από τα ζώα, μπήκαν δε σε αγέλες λύκων, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί με το Surmang Namgyaltse Monastery, φτιάχνοντας από κοινού ένα καταφύγιο για αυτά τα ζώα, γνωστό ως Surmang Namgyaltse, προκειμένου να διασωθούν τα εγκαταλειμμένα Μαστίφ. Το καταφύγιο ξεκίνησε την λειτουργία του μέσα στο 2016 και βρίσκεται κοντά σε ένα μοναστήρι με Βουδιστές, που φροντίζουν τα ζώα ταΐζοντάς τα συνήθως noodles και αποφάγια από γειτονικά χωριά, αφού τα χρήματα για την διατροφή τους, λόγω μεγέθους, είναι πολλά και ανύπαρκτα. Το μεγάλο κόστος της φροντίδας αυτών των σκύλων είναι και που ανάγκασε πολλούς ιδιοκτήτες να τα παρατήσουν.
Τελικά, μετά από εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων, μαζεύτηκαν τα χρήματα για να στηθεί το καταφύγιο, όπου φιλοξενούνται σήμερα περισσότερα από 1.000 στειρωμένα σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας.
Τα Θιβετιανά Μαστίφ συνιστούσαν κάποτε σύμβολο κύρους για τους πλούσιους και ισχυρούς της Κίνας, με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση να φέρει και μαζική εκτροφή και τελικά υπερπροσφορά που δεν κατάφερε να απορροφηθεί. Τα τεράστια και μερικές φορές άγρια αυτά ζώα, που μοιάζουν με μικρά λιοντάρια, ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή ανάμεσα στους ευκατάστατους επιχειρηματίες της Κίνας όπως επίσης και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που δέχονταν τους σκύλους συνήθως ως δώρο. Ωστόσο, η μαζική εκτροφή είχε σαν αποτέλεσμα την γέννηση μέτριας ποιότητας σκύλων, που οι εκτροφείς δεν κατάφερναν τελικά να πουλήσουν.
* Με πληροφορίες από Daily Mail