Review από μία δισκοπαρουσίαση και μία μουσική πρεμιέρα

Review από μία δισκοπαρουσίαση και μία μουσική πρεμιέρα Facebook Twitter
0

Χθες βράδυ έγινε στον Ιανό η παρουσίαση της έκδοσης Αλλιώς της Δήμητρας Γαλάνη και του Παρασκευά Καρασούλου από τη Μικρή Άρκτο. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση: βιβλίο - cd με 13 τραγούδια και με 17 σχέδια που φιλοτέχνησαν ειδικά για την έκδοση η Λίλα Σωτηρίου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Η εκδήλωση είχε πολύ κόσμο, είδαμε επίσης τους Ελένη Καραΐνδρου - Αντώνη Αντύπα, τον Γιώργο Γραμματικάκη, τον Ζαχαρία Καρούνη και πολλούς από τους νέους δημιουργούς της τελευταίας Ακρόασης της Μικρής Άρκτου, ενώ η όποια πρωτοτυπία της βασίστηκε σε μία υποτιθέμενη ραδιοφωνική συνέντευξη των Γαλάνη - Καρασούλου μπροστά στο κοινό με οικοδέσποινα τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Έξυπνο ως concept δισκοπαρουσίασης, μόνο που τράβηξε πολύ σε διάρκεια κι έτσι δεν αποφεύχθηκαν κάποιες κοινοτοπίες από μέρους όλων όσοι βρίσκονταν στη σκηνή του Ιανού. Ωστόσο, αυτό που εγώ ξεχώρισα, μην έχοντας ακούσει ακόμη ολόκληρο το Αλλιώς, είναι πως ενδεχομένως τα καλύτερα κομμάτια να μην είχαν μπει στο προηγηθέν cd - single πριν από δυο μήνες. Αναφέρομαι περισσότερο στα τραγούδια 5.30 ώρα πρωινή και Μια άλλη χώρα, απ' τα οποία πήραμε μερικές...τζούρες, ενόσω οι δύο δημιουργοί συνεντευξιάζονταν με τη Μυτιληναίου.

Θα επανέλθω με αναλυτική παρουσίαση της έκδοσης, λέγοντας πως από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης ήταν τα δυο λόγια που μας είπε ο Ανδρέας Γεωργιάδης, ο εικαστικός: πώς τους έγινε ανάθεση με τη Σωτηρίου να σχεδιάσουν την έκδοση με πολλά από τα σχέδια τους να γυρνάνε πίσω προτού καταλήξουν σ' αυτά τα 17.

Τέλος πάντων, το τραγούδι Πίσω μην κοιτάς σε μουσική της ίδιας της Γαλάνη εξακολουθεί να με αγγίζει, γι' αυτό και μου άρεσε που επέλεξε να τραγουδήσει μόνο αυτό στην επίσημη παρουσίαση του καινούργιου της δίσκου. Τη συνόδευσε εξαιρετικά στο πιάνο ο νέος συνθέτης και πιανίστας Αντώνης Παπακωνσταντίνου, άσχετος με το Αλλιώς, σχετικότατος όμως με την πιο πρόσφατη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου.

Review από μία δισκοπαρουσίαση και μία μουσική πρεμιέρα Facebook Twitter

Φεύγουμε από τον Ιανό, αλλάζουμε χώρο και χρόνο, εφόσον μεταφερόμαστε στον Σταυρό του Νότου όπου την περασμένη Πέμπτη παρακολούθησα τη δημοσιογραφική βραδιά του Δίεση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Μελίνα Κανά

Ομολογώ ότι δεν το περίμενα να περάσω τόσο καλά! Ή μάλλον δεν περίμενα να δω μια τόσο εξωστρεφή Τσαλιγοπούλου, η οποία τραγούδησε ξυπόλυτη για ένα τρίωρο σχεδόν και στο τέλος χόρεψε και πάνω στα τραπέζια των θαμώνων!

Review από μία δισκοπαρουσίαση και μία μουσική πρεμιέρα Facebook Twitter

Πιο εσωστρεφής η Κανά καταχειροκροτήθηκε στα δικά της τραγούδια, τα Μεταξωτά του Μάλαμα, τις Τυφλές ελπίδες του Δουρδουμπάκη, το Αερικό του Θ. Παπακωνσταντίνου, παιγμένα μάλιστα από την καλή ορχήστρα σε ελαφρώς jazzy ρυθμούς. Εκεί όμως που κάηκε το μαγαζί ήταν όταν τραγούδησε το Σώσε με του Καρβέλα και της Σακελλαρίου!

Στο πρόγραμμα των Τσαλιγοπούλου - Κανά κυριάρχησαν ο συχωρεμένος Νίκος Παπάζογλου (όμορφο το ντουέτο τους στο Φύσηξε ο Βαρδάρης του), έτσι, για να μυρίσει και λίγο Θεσσαλονίκη στην καρδιά της Αθήνας, ο Ζούδιαρης, ο Λειβαδάς, ο Χατζιδάκις (η Τσαλιγοπούλου είχε επαναφέρει στην επικαιρότητα το Είσαι ένα περιστέρι σε στίχους Γκάτσου), αλλά και τα παραδοσιακά τραγούδια από την Κρήτη και τη Σμύρνη μέχρι τη βόρεια Ελλάδα: Τα παιδιά της γειτονιάς σου, η Μισιρλού του Ρουμπάνη κ.α.

Η βραδιά έκλεισε με τα Έρημα κορμιά του Θ. Παπακωνσταντίνου, επίσης ντουέτο των δύο γυναικών, που ο κόσμος με το σιγοντάρισμα και με το χειροκρότημα του μετά, τίμησε δεόντως.

Review από μία δισκοπαρουσίαση και μία μουσική πρεμιέρα Facebook Twitter

Εν κατακλείδι, ελπίζω το κέφι και η χημεία της Τσαλιγοπούλου και της Κανά να διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια των παραστάσεων τους στο Σταυρό του Νότου. Ως φαίνεται, ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει κι η αίσθηση που του δίνεται από τις δύο ερμηνεύτριες είναι πως και οι ίδιες θέλουν επίσης να χαρούν το τραγούδι τους για τρεις ώρες. Ευτύχησαν σίγουρα και απ' την άποψη της ηλεκτρικής μπάντας με τους μουσικούς να εκσυγχρονίζουν ηχητικά όλα τα κομμάτια, αφαιρώντας τους όλη αυτή την...ναϊντίλα, με την οποία, ναι μεν αγαπήθηκαν, σίγουρα όμως σήμερα θ' ακούγονταν με μια νοσταλγική διάθεση στα όρια της καταθλιπτικής προδιάθεσης - ας μου επιτρέψετε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ