Παρέες / Παρίες

Facebook Twitter
0

Παρέες / Παρίες

 Ο χρόνος αναπηδά σαν σπασμένη γραφομηχανή

Καθένας τους και καθεμιά τους ήθελε σε μια παρέα να ανήκει. Υπάρχουν οι παρέες και οι παρίες. Το ανάμεσα δεν υπάρχει. Ο Οδυσσέας Γεωργίου ήταν το ανάμεσα που δεν υπήρχε. Αλλά έπρεπε να υπάρξει. Ήθελε να υπάρχει. «Θέλω να υπάρχω», άκουγε από τον χώρο μιας άλλης ύπαρξης/ανυπαρξίας, ήτοι από της ποίησης τον χώρο, να φωνάζει ο Νίκος Καρούζος. «Θέλω να υπάρχω», φώναζε εντός του, μέσα του, μυχίως, ούρλιαζε με σιγαστήρα, ο Οδυσσέας Γεωργίου.

 

Αυτός που δεν υπάρχει και θέλει να υπάρχει, γίνεται μνήμων. Γίνεται memory babe. Γίνεται αν όχι Ειρηναίος Φούνες, αν μη τι άλλο Jack Kerouac. Ο Συγγραφέας πίνει μια γουλιά από το ουίσκι του, ανάβει ένα άφιλτρο τσιγάρο, και το επαναλαμβάνει, και στο σημειωματάριο, αλλά και, αργότερα, στην παλιά γραφομηχανή, μάρκας Olympia, μοντέλο Monica του 1963, μέταλλο, όχι πλαστικό, μέταλλο: «Αυτός που δεν υπάρχει και θέλει να υπάρχει, γίνεται μνήμων».

 

Ο ξεχωριστός, η ξεχωριστή: παρίας. Και όποιος και όποια δεν θέλει να είναι παρίας γίνεται παρέα. Δεν προσχωρεί σε παρέες, γίνεται παρέα. Που σημαίνει: επινοεί παρέες, φτιάχνει παρέες, οργανώνει παρέες, συγκροτεί παρέες, συνθέτει παρέες. Κι αν οι παρέες αυθαδιάσουν, αν οι παρέες πάρουν ψηλά τον αμανέ, αν οι παρέες σηκώσουν το μπαϊράκι της αυταρέσκειας, αν οι παρέες πάνε να το παίξουν η αλεπού εκατό τα αλεπουδάκια εκατόν δέκα, ο πρώην παρίας και νυν επινοητής της παρέας κάνει μια έτσι, και με μια ακαριαία στρατηγική κίνηση, διαλύει τις παρέες εις τα εξ ων συνετέθησαν, τις κατακερματίζει, τις σαρώνει, τις ανασκολοπίζει, τις τινάζει στον αέρα, τις στέλνει στης λήθης τη λίμνη.

 

Στο Πάρκο του Βόλου, στη ζώνη ανάμεσα στον Άγιο Κωνσταντίνο και τη Σκάλα των Μιλάνων, στο bunker της εφηβείας, μιας φέτας μάλλον της εφηβείας που συνέρρεε στην ντισκοτέκ Sanitarium και συνάμα διάβαζε περιπαθώς Σεφέρη (ακούει ο Συγγραφέας ακόμη τον Χαΐμ Μπεϊκέρη με φωνή βελούδινη να απαγγέλλει «πάμε στο σπίτι μας, πάμε στο σπίτι μας ν’ ανάψουμε το φως» ενώ ο Κώστας Μπακιρτζής τον συνοδεύει στην κιθάρα παίζοντας ιδιοφυώς μιαν αδιανόητη εκδοχή του Adagio για Έγχορδα του Barber), στο point culminant της ζέουσας εφηβείας, και πιο κει, στο Ξενία (άραγε ο Σταμάτης το σχεδίασε ή ο Κωνσταντινίδης;) με το εξωφρενικά αταίριαστο για κείνη την εποχή μίνι-γκολφ αλλά με τα απολύτως ταιριαστά παράνομα φιλιά και χάδια, έγιναν εκείνες οι πρώτες συναντήσεις και σημειώθηκαν εκείνα τα πρώτα συμβάντα που κατέστησαν τις παρέες σημαντικές και έκαναν μνήμονα τον παρία. Κάπου εκεί ενταφιάστηκαν κάμποσων γονέων τα όνειρα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να σημειώσουν κοινωνικές επιτυχίες και να ανελιχθούν στη μία ή την άλλη ιεραρχία.

 

Όποιος από νωρίς στις αφροσύνες και στον έρωτα ενδίδει, όποιος από μικρός στη φιλία και στην ποίηση ομνύει, θα δει πολλές φορές των γονιών του τα μάτια από ματαίωση να βουρκώνουν.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Η Διαλεκτική της Διάρκειας, Ι

 

 

 

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ