"Η τελευταία βασίλισσα" στη Θεσσαλονίκη

"Η τελευταία βασίλισσα" στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
0

Πώς προέκυψε το έργο αυτό;

Ξεκινήσαμε με μία ιδέα σε ένα στούντιο δραματοθεραπείας και με δικές μου παρεμβολές, δημιουργήσαμε το έργο «Η τελευταία βασίλισσα».

Περί τίνος πρόκειται;

Είναι ένα έργο το οποίο εξιστορεί την απότομη πτώση της αριστοκρατίας και της αστικής τάξης, του κεφαλαίου γενικότερα. Περιγράφει την πτώση του συστήματος της πυραμίδας του καπιταλισμού και τις συνέπειες της υπέρμετρης λαιμαργίας της εξουσίας.

Πού διαδραματίζεται;

Το σκηνικό μου είναι ένα βουλκανιζατέρ όπου βλέπουμε πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, κι εκεί μέσα, άνθρωποι και ζώα, αριστοκράτες και ποντικοί συμβιώνουν μαζί. Σ’ αυτή λοιπόν την παρέα γίνονται διάφορα ευτράπελα ενώ τους καθοδηγούν η δίψα και η πείνα. Εμφανίζεται μία βασίλισσα με την κόρη της, οι οποίες κουβαλάνε μερικά ρετάλια από την παλιά τους δόξα, παλιόρουχα και συνήθειες της παλιάς τους ζωής. Τότε διεισδύει ένας ζωόμορφος επισκέπτης που ανατρέπει τα πάντα, σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας ακόμα και σεξουαλικά. Επίσης περιβάλλονται από μία υπηρέτρια -την οποία υποδύεται μία σοπράνο και εκφράζεται μέσα από την όπερα-, κι έναν γελωτοποιό ο οποίος είναι ο εραστής της βασίλισσας, αλλά κάνει και τον δικηγόρο. Όλοι, κατά τη διάρκεια του έργου, αλλάζουνε ιδιότητες. Εξάλλου, η κρίση δεν μας έχει αλλάξει όλους;

"Η τελευταία βασίλισσα" στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

Οπότε οι χαρακτήρες τους είναι περισσότερο συμβολικοί;

Υπάρχει μία πληθώρα συμβολιστικών στοιχείων, πρωταγωνιστεί η αλληγορία και γενικώς δημιουργούνται ιλαροτραγικές καταστάσεις. Όλοι και όλα μεταλλάσσονται, οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται διάφορα, ένας απόηχος της εξουσίας της βασίλισσας. Πρόκειται για θέατρο του παράλογου μαζί με σκληρό θέατρο με κανιβαλιστικές σχέσεις. Λένε ξεδιάντροπα οι άνθρωποι της εξουσίας: «Θέλω να τον φάω».

Γιατί σήμερα αυτό το έργο;

Γιατί σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα! Όλοι έχουν καταντήσει ή υποδύονται τους πρώην πλούσιους. Κυριαρχεί η ντεκαντάνς, οι διαπλοκές της εξουσίας, η δίψα και η πείνα σε όλα τα επίπεδα. Και η ιστορία κάνει κύκλους. Το έργο παντρεύει τον Μπέκετ με τον Ζαρύ, τον Μπρεχτ με τον Κοπί, τον Ιονέσκο με τον Αρτώ.

"Η τελευταία βασίλισσα" στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

Η τελευταία βασίλισσα

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βάλια Μωραϊτοπούλου, Καίτη Σαμαρά, Χάρης Δεληνικόπουλος, Γιάννης Κιντάπογλου, Σάκης Κολότσιος και Ρία Μιχαηλίδου.

Σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική επιμέλεια: Ηρακλής Τ.Δούκας Κοστούμια: Ηρακλής Τ. Δούκας και Κική Ιωαννίδου Φωτισμοί: Στέλιος Παπαναστασίου

Φωτογραφίες: Σοφία Ζωντανού

Βίντεο αρτ: Κώστας Εφραιμίδης Μακιγιάζ και Hair Styling: ΙΕΚ ΑΚΜΗ

"Η τελευταία βασίλισσα" στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

Θέατρο έξω από τα τείχη: 2310 210398

Παρασκευή-Σάββατο 21:15 Κυριακή 20:15

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ