Eurogroup: Παραμονή του ΔΝΤ και ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζητούν οι θεσμοί

Eurogroup: Παραμονή του ΔΝΤ και ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζητούν οι θεσμοί Facebook Twitter
0

Την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ αλλά και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό», ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ βρισκόταν στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία. Συνεπώς, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από αυτό -ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση.

Με τη σειρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. «Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση ,χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ σημαντικά», ενώ υπογράμμισε ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM