Σήμερα ο Ξυδάκης θυμήθηκε πάλι τη δραχμή, προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά κατέληξε πως δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού

Σήμερα ο Ξυδάκης θυμήθηκε πάλι τη δραχμή, προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά κατέληξε πως δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
13

Η αξιολόγηση οδηγείται σε αδιέξοδο, το Βερολίνο αρχίζει να γίνεται όλο και πιο άκαμπτο και το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας μοιάζει να μην έχει στα χέρια του κάποια λύση. Σήμερα διανύουμε ίσως το μεγαλύτερο κλίμα αβεβαιότητας των τελευταίων εβδομάδων και ο χρόνος μοιάζει να μην είναι με το μέρος μας. Σήμερα όμως, ο κος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμήθηκε τη δραχμή την οποία θέτει σε ιστορικό πλαίσιο και από το πρωί έχει επιδοθεί σε δηλώσεις και (περίπου) διευκρινήσεις, αλλά πάντως κρατάει το θέμα ακόμη ζωντανό...

Φυσικά οι δηλώσεις τους - που για κάποιους δεν είναι καθόλου τυχαίες- δεν πέρασαν απαρατήρητες και σχολιάστηκαν ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα. Ο ίδιος επιμένει πάντως να θολώνει το τοπίο και να ανασκευάσει μερικώς...

Το ιστορικό της επιστροφής της δραχμής δια χειρός Ξυδάκη

 

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ουσιαστικά το θέμα της δραχμή, προτείνοντας μάλιστα τη συζήτηση του θέματος στην εθνική αντιπροσωπεία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία»».

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού... Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ. Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε δε ο κ. Ξυδάκης.

 Η πρώτη ανασκευή της δήλωσης:

Μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, ο πρώην υπουργός επανήλθε με διευκρινιστική του δήλωση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, δηλώνοντας μεν υπέρ της «δημόσιας συζήτησης» για την επιστροφή στη δραχμή η οποία «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται», αλλά κατά της επιστροφής στo εθνικό νόμισμα.

«Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά – ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει στη συνέχεια πως «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.»

«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στην δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ αποστάσεις πήραν ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Μάρκος Μπόλαρης που έσπευσε να τονίσει πως «η θέση της χώρας αταλάντευτα στην Ευρώπη».

Tη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Δημήτρης Βέττας ο οποίος είπε πως η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά «δεν είναι καν πολιτική άποψη».

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποιώντας: «Μην τολμήσετε».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέσεις για τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί επιστροφής στη δραχμή.

«Πού το πάνε; να μάς πουν τι ακριβώς εννοούν.Πώς να αφαιρέσουμε από τους ξένους να λένε για Grexit όταν το λέμε εμείς;» διερωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο «χορό του Ζαλόγγου».

«Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;» τόνισε, με τη σειρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Σχολιάζοντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τις δηλώσεις Ξυδάκη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τις χαρακτήρισε «ακαταλαβίστικες» και τόνισε πως το μόνο που δείχνουν είναι αδιέξοδο και σύγχυση.

Πριν από λίγο, ο Ξυδάκης μιλά και πάλι για τη δραχμή

 

Και ενώ οι αντιδράσεις πληθαίνουν , πριν από λίγη ώρα στο περιστύλιο της Βουλής εκτυλίχθηκε ο εξής διάλογος μεταξύ Ξυδάκη και δημοσιογράφων:

 

Δημ: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing; (της δήλωσης)

Ξυδ: Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.

Δημ: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όι)Ή επανέρχεστε στο παλιό του κου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;

Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.

Δημ.; Με ευρώ;

Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ

Δημ: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής

Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.

Δημ: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;

Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα

 

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM