Πέθανε η πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης, Kaci Kullmann Five

Πέθανε η πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης, Kaci Kullmann Five Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής που απονέμει κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης, Kaci Kullmann Five.

Γεννημένη το 1951 στο Όσλο, διετέλεσε βουλευτής (1981-97), πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος (1991-94) και υπουργός (1989-90) προτού ξεκινήσει σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα. Εισήλθε για πρώτη φορά στην επιτροπή Νόμπελ το 2003.

Το Μάρτιο του 2015 είχε διαδεχτεί στην προεδρία της επιτροπής τον πρώην πρωθυπουργό Τόρμπγερν Γιάγκλαντ και είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes ως μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Έπειτα από πολλές αμφιλεγόμενες επιλογές επί εποχής Γιάγκλαντ (Μπαράκ Ομπάμα το 2009, Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012), η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ υπό την προεδρία της Κούλμαν Φάιβ έδωσε το βραβείο σε δύο εύθραυστες διαδικασίες ειρήνης: στη δημοκρατική μετάβαση στην Τυνησία και στον αφοπλισμό των μαρξιστών ανταρτών στην Κολομβία.

Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός Έμα Σόλμπεργκ απέτισε φόρο τιμής σε «έναν δυνατό και ζεστό άνθρωπο» που έγινε «παράδειγμα για πολλές νέες κοπέλες».

Η Five είχε διαγνωστεί το 2014 με καρκίνο στο στήθος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Samsung προειδοποιεί: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις πωλήσεις smartphone και τσιπ μνήμης

Διεθνή / Η Samsung προειδοποιεί: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις πωλήσεις smartphone και τσιπ μνήμης

Η κορυφαία κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών επικαλείται «αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους» για τους ημιαγωγούς και προβλέπει υψηλότερες τιμές για εξαρτήματα τηλεφώνων
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Διεθνή / Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς το Diyanet και η ενίσχυση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία συνδέονται άμεσα και ανησυχητικά με τις αυξανόμενες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε θρησκευτικά σχολεία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM