Πώς η Ισλανδία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα απαιτεί ίσες μισθολογικές αποδοχές για τα δύο φύλα

Πώς η Ισλανδία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα απαιτεί ίσες μισθολογικές αποδοχές για τα δύο φύλα Facebook Twitter
Η Ισλανδία κρίθηκε από το World Economic Forum η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο ισότητας των δύο φύλων.
1

«Η ισότητα των φύλων μάς ωφελεί όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Bjarni Benediktsson, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με την κυβέρνησή του να εργάζεται την ίδια στιγμή πάνω στη θέσπιση νόμων που θα καλούς τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις γυναίκες και τους άντρες υπαλλήλους τους με τον ίδιο μισθό για την ίδια δουλειά.

Ο Benediktsson αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε μια σύνοδο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο νόμος,που πιστεύεται πως είναι πρώτος του είδους του σε διεθνές επίπεδο, θα αφορά όλες τις εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 25 υπαλλήλους, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους πιστοποίησης κάθε τρία χρόνια προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι πολιτικές τους ακολουθούν τους κανόνες. 

Στις ΗΠΑ, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα με μερική επιτυχία, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει μεγάλο: Πέρυσι τον Ιανουάριο, το Bureau of Labor Statistics είπε πως πρόσφατα στοιχεία διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά 83% λιγότερα χρήματα από τις αντίστοιχες εβδομαδιαίες απολαβές των ανδρών. Η Πολιτεία της Μινεσότα, από την άλλη, έχει θεσπίσει τον δικό της σχετικό νόμο, τοποθετώντας έναν εξωτερικό σύμβουλο που βοηθά στη ρύθμιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Ισλανδία φιλοδοξεί να ένα βάλει σε εφαρμογή τον εξαγγελθέντα νόμο μέχρι το 2020. Η πρόταση αναμένεται δε να τύχει και μεγάλης αποδοχής από το ευρύτερο κοινοβούλιο, που επί του παρόντος απαρτίζεται ισομερώς από άντρες και γυναίκες βουλευτές. 

Η Ισλανδία κρίθηκε από το World Economic Forum η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο ισότητας των δύο φύλων, αλλά οι γυναίκες της εξακολουθούν να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 14-18% λιγότερα από τους άντρες. Τον Οκτώβριο χιλιάδες γυναίκες της Ισλανδίας έφυγαν από τις δουλειές τους στις 2:38 μ.μ. και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών υπολόγισαν πως από εκείνη την ημέρα κι έπειτα, για όσες είχαν απομείνει μέχρι το τέλος του έτους, οι γυναίκες ουσιαστικά εργάζονταν δωρεάν.

«Μπορεί να είμαστε πρώτοι στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε σχετικά ο Ισλανδός πρωθυπουργός. Ενώ βρισκόταν στην Νέα Υόρκη, ο Bjarni Benediktsson επιδόθηκε κάποια στιγμή και στη διακόσμηση ενός κέικ που έφερε το μήνυμα «He For She», το οποίο στη συνέχεια έδωσε στον Phumzile Mlambo, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού UN WOMEN. Εκείνη το χαρακτήρισε απόδειξη πως τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν ταυτόχρονα να φτιάχνουν κέικ και κυβερνούν μια χώρα. 

* Με πληροφορίες από NPR

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM
Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν υπαρχουν γυναικες στην Ευρωπη που βγαζουν λιγοτερα λεφτα απο τους αντρες ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Αυτο ειναι παρανομο εδω και πολλα χρονια. Αλλα λεει ο νομος και αλλα εσεις. Σταματηστε να γραφετε πραγματα που δεν ισχυουν επιτελους.