Πάπας Φραγκίσκος: Η ΕΕ κινδυνεύει να πεθάνει

Πάπας Φραγκίσκος: Η ΕΕ κινδυνεύει να πεθάνει Facebook Twitter
0

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε, ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο Βατικανό, την παραμονή της 60ης επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης, ότι η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη σήμερα με ένα «κενό αξιών» και «κινδυνεύει να πεθάνει» εάν δεν βρει εκ νέου τα ιδεώδη των πατέρων ιδρυτών της, όπως την αλληλεγγύη, ενώ καταδίκασε τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ένωση.


«Όταν ένα σώμα απωλέσει την αίσθηση του πού κατευθύνεται και δεν δύναται πλέον να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει» επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Η Ευρώπη και τα ιδρυτικά ιδεώδη της δεν μπορούν να περιοριστούν σε παραγωγικές και χρηματοοικονομικές ανάγκες», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους είκοσι επτά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στην Ρώμη για την επετειακή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε έναν κόσμο που γνώρισε το δράμα των διχασμών και των τειχών, ήταν σαφέστατη η σημασία του να εργασθεί, κανείς, για μια ενωμένη και ανοικτή Ευρώπη», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, «χωρίς τον Χριστιανισμό, οι αξίες ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης δεν μπορούν να κατανοηθούν σε βάθος». «Ο εγωισμός γεννάει τον λαϊκισμό», επέμεινε ο πάπας, και υπέδειξε την αλληλεγγύη ως αντίδοτο. Η Ευρώπη, δηλαδή, «πρέπει να θέσει τον εαυτό της υπό συζήτηση, να θεραπεύσει ασθένειες και να βρει νέες οδούς», είπε ο λατινοαμερικανός πάπας.


Και ο Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι κύριο μέλημα των Ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, όπως και η επίγνωσή του ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και δεν αποτελούν κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM
Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM