Κοτζιάς: Η πάλη για βιώσιμη λύση του Κυπριακού απαιτεί ενότητα

Κοτζιάς: Η πάλη για βιώσιμη λύση του Κυπριακού απαιτεί ενότητα Facebook Twitter
Aris Oikonomou/SOOC
0

Στην πάλη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται ενότητα, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε χαιρετισμό του στην δεξίωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία παρέθεσε ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος.


Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι χρειάζεται η δυνατότητα και η ικανότητα «να σκεφτόμαστε πέρα από τη μύτη μας, να βλέπουμε το μέλλον και να δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε ό,τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στους πόθους των λαών μας».


Με συνέπεια, επεσήμανε, πρέπει να διεκδικούμε το ορθό και το δίκαιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους και πως «με συνέπεια παλεύουμε, ώστε να αισθανθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι στο μέγιστο δυνατό ασφαλείς πάνω στη Μεγαλόνησο». Πρόσθεσε δε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι «πρέπει επίσης να έχουν το μέγιστο των δυνατών, κάθε φορά, δικαιωμάτων».


Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο, τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, είναι «χρέος ιστορίας, χρέος αισθήματος, χρέος λογικής, χρέος πολιτισμού».


Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι πριν από περίπου 50 χρόνια «έφαγε» ξύλο σε διαδήλωση για το Κυπριακό έξω από ξένη πρεσβεία. Ανέφερε ότι την γενιά του την πολιτικοποίησε με τρόπο συναισθηματικό το Κυπριακό πρόβλημα. «Η δικιά μας γενιά που βρέθηκε στα στρατοδικεία και στα κρατητήρια της χούντας ένιωθε βαθύ το φόβο και την ευθύνη ότι η χούντα προετοίμαζε εγκλήματα και βέβαια δεν φταίμε εμείς, όσοι βρεθήκαμε απέναντί της, για τα εγκλήματά της, αλλά πάντα θα νιώθουμε το χρέος μας που δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και ζητάμε πάντα συγνώμη για τα εγκλήματα που κάνανε ορισμένοι που φέραν τον τίτλο του Έλληνα αλλά δεν ήταν Έλληνες, ήταν ραγιάδες», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.


Στην δεξίωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις υποστηρικτικές και εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων και χωρίς ξένους στρατούς. Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε πως η Κύπρος από την πλευρά της θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με το άπαν των δυνατοτήτων της τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, που την ταλανίζουν.


Επεσήμανε πως η συνεργασία των δυο χωρών διανύει ίσως την πιο παραγωγική της περίοδο, τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, αναφέροντας πως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αναντίρρητα αποτελεί η προώθηση του μοντέλου των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ