Πού βρίσκεται το γιοτ και το τζετ κάθε δισεκατομμυριούχου; To διαδίκτυο ξέρει ανά πάσα στιγμή

Πού βρίσκεται το γιοτ και το τζετ κάθε δισεκατομμυριούχου; To διαδίκτυο ξέρει ανά πάσα στιγμή Facebook Twitter
0

Η αναζήτηση των όποιων διασυνδέσεων του προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσία αποκάλυψε περίεργες συμπτώσεις: το ιδιωτικό αεροπλάνο και το γιοτ «'Αννα» του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, εντοπίσθηκε να βρίσκεται στις ίδιες τοποθεσίες που βρισκόταν ο Ντόναλντ Τράμπ ή μέλη της οικογένειάς του κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι συμπτώσεις αυτές δεν αποδεικνύουν κατ' ανάγκη κάποια σχέση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος έχει αγοράσει το νησί του Σκορπιού στην Ελλάδα. Όμως, φέρνουν στην επιφάνεια τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας να εντοπίζει το τζετ και το γιοτ του οποιουδήποτε βαθύπλουτου, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μάλιστα, οι σχετικές πληροφορίες -που είναι και αναδρομικές- είναι διαθέσιμες στον καθένα σε ειδικές ιστοσελίδες, όπως το Vessel.Finder.com, το MarineTraffic.com και το FlightAware.com.

Κάπως έτσι, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε ότι το γιοτ του Ριμπολόβλεφ βρισκόταν στις δαλματικές ακτές της Κροατίας πέρυσι τον Αύγουστο, την ίδια εποχή ακριβώς που έκαναν εκεί διακοπές η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της -βασικός πλέον σύμβουλος του Τραμπ- Τζάρεντ Κούσνερ - κάτι το οποίο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε «καθαρή σύμπτωση» μέσω εκπροσώπου του.

Οι νέες τεχνολογίες γεωγραφικού εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο και οι σχετικές εξειδικευμένες ιστοσελίδες έχουν κάνει ευκολότερο πια στον καθένα -και στους πανταχού παρόντες «παπαράτσι»- να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλουσίων και άλλων διασημοτήτων.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο καθένας μπορεί να πάει σε μια ιστοσελίδα, να πληκτρολογήσει ένα όνομα και να βρει το γιοτ ενός ιδιοκτήτη. Είναι λιγάκι τρομακτικό», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπέκετ, διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής και συμβουλευτικής εταιρείας για γιοτ Burgess.

Από τη μία, αυτή η δυνατότητα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια, αν π.χ. κάτι πάει στραβά σε ένα σκάφος μέσα στη θάλασσα. Από την άλλη όμως, ιδίως για όσους πρωτίστως θεωρούν το γιοτ ή το τζετ τους το κατ' εξοχήν καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής τους, η επίγνωση ότι ψηφιακά «μάτια» συνεχώς τους παρακολουθούν, αποτελεί κάτι μεταξύ ενόχλησης και απειλής.

 «Πολλοί πλούσιοι προτιμούν να παραμένουν κάτω από το ραντάρ», όπως είπε ο Μπέκετ. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο με τις νέες τεχνολογίες.

Ορισμένες ιστοσελίδες, όπως το SuperYachtsFan.com, δεν παρέχουν στους χρήστες μόνο τη δυνατότητα να βρουν πού βρίσκεται ή βρισκόταν πρόσφατα κάποιο πλοίο ή τζετ, αλλά επίσης -χάρη στη συμβολή ουκ ολίγων ερασιτεχνών φωτογράφων που στέλνουν φωτογραφίες από λιμάνια και αεροδρόμια- πώς ακριβώς είναι η εμφάνιση κάθε ιδιωτικού πλοίου ή αεροπλάνου. Με μια μικρή αμοιβή, ορισμένες ιστοσελίδες στέλνουν σε κάποιον ενδιαφερόμενο ένα ιστορικό με τις κινήσεις ενός σκάφους ακόμη και χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες γιοτ ζητούν από τέτοιες ιστοσελίδες να διαγράφουν πληροφορίες που τους αφορούν, ενώ μερικοί δεν διστάζουν -παρόλο που απαγορεύεται- να απενεργοποιήσουν εν πλω στα σκάφη τους τις συσκευές, οι οποίες συνεχώς αναμεταδίδουν το στίγμα της θέσης τους (Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού).

«Μας λένε ότι ανησυχούν για λόγους ασφαλείας. Όμως στην πραγματικότητα δεν δίνουμε περισσότερα στοιχεία από όσα είναι διαθέσιμα στον καθένα με ένα ζευγάρι κιάλια», αντιτείνει ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Μέμος, διευθύνων σύμβουλος της MarineTraffic.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM