Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λέτε «όχι»

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λέτε «όχι» Facebook Twitter
Mια άρνηση που περιλαμβάνει κατηγορηματική διατύπωση -«Δεν απαντάω σε emails το βράδυ του Σαββάτου», είναι απείρως πιο αποτελεσματική από ένα αδύναμο «δεν μπορώ».
0

Το να είναι κανείς δοτικός και ευγενής είναι πραγματικά σπουδαίο. Είναι, όμως, και εξοντωτικό. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι να βοηθά κανείς τους συναδέλφούς του για παράδειγμα συχνά και χωρίς ποτέ να λέει "όχι", τελικά κάνει τον ίδιο χειρότερο στη δουλειά του και στην επίτευξη των δικών του στόχων. Ειδικά αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία εργαζομένων που καταφέρνουν πάντα να χειρίζονται τις "τοξικές" καταστάσεις του γραφείου ή του όποιου εργασιακού χώρου, αν είστε ο παρήγορος ώμος και το αυτί στο οποίο καταλήγουν όλοι να εκμυστηρευτούν τα παράπονα και τα προβλήματα τους, τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. 

Αν είστε όλα αυτά και ζείτε μία τέτοια κατάσταση, το να ξεφύγετε από αυτήν και να αρχίσετε να λέτε "όχι" σε ανθρώπους που απαιτούν τον χρόνο και την προσοχή σας, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Κυρίως, γιατί οι γύρω σας έχουν συνηθίσει να ακούν από εσάς μόνο το "ναι" και συχνά να εισπράττουν μια έτοιμη λύση στα προβλήματά τους. Όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει, αν αρχίσετε να είστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα πείτε (τελικά) "όχι", αν επιλέξετε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα: μια άρνηση που περιλαμβάνει κατηγορηματική διατύπωση -"Δεν απαντάω σε emails το βράδυ του Σαββάτου", είναι απείρως πιο αποτελεσματική από ένα αδύναμο "δεν μπορώ". 

Το συμπέρασμα προέρχεται από τα αποτελέσματα έρευνας του 2012 που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιθεώρησης Καταναλωτή και εκεί βρέθηκε ότι η διατύπωση -ακριβώς όπως στις διαφημίσεις- είναι που κάνει τη διαφορά. Με το να πει κάποιος "δεν τρώω το τάδε προϊόν", όταν του προσέφεραν, ας πούμε, junk food, έκανε τους συμμετέχοντες στην έρευνα να νιώθουν πιο δυνατοί στο να αρνηθούν τον πειρασμό από το να ψελλίσουν απλώς "δεν κάνει", "δεν μπορώ" ή "δεν μου επιτρέπεται να το φάω". Το ίδιο ακριβώς σενάριο ίσχυε και για πράγματα που κάποιος ήθελε να αποφύγει, το γυμναστήριο, λόγου χάριν. Άλλη δυναμική έχει το να πει κανείς "δεν κάνω κοπάνα από το γυμναστήριο" από το "δεν μπορώ να κάνω κοπάνα από το γυμναστήριο". 

Η εξήγηση σε ό,τι αφορά την επιμονή στη διατύπωση έχει να κάνει με το πόσο χώρο αφηνει κανείς στο να παραβιαστεί αυτό που θέλει να κάνει από κάποιον άλλον λίγο αργότερα. Ανεξάρτητα από το αν απευθύνεται κανείς στον ίδιο του τον εαυτό ή σε έναν άλλον άνθρωπο το "δεν μπορώ" αφήνει την εντύπωση ότι δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως μπορέσετε λίγο αργότερα. Το "δεν κάνω", "δεν θέλω", "δεν θα γίνει" δεν αφήνει περιθώριο για καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Είναι ένας γρήγορος, ξεκάθαρος και απολύτως κατηγορηματικός τρόπος να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε μία κατάσταση. Είναι κάτι που πρώτα το λέμε στον εαυτό μας και μετά με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά στους άλλους: "δεν θέλω να το κάνω". Είναι καλύτερο από το "όχι" και μας κάνει -επίσης- να νιώθουμε καλύτερα. 

Με στοιχεία από το ΝΥmag.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ