ΚΙΝΗΣΗ

Στοιχεία για λογαριασμούς Ελλήνων στα «Panama Papers» ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Στοιχεία για λογαριασμούς Ελλήνων στα «Panama Papers» ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Facebook Twitter
0

Στη Χάγη μετέβη την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αθανασίου, που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, για συναντήσεις με τη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά, στο πλαίσιο συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust, με αντικείμενο την υπόθεση των επίμαχων εγγράφων.

Το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων, στο οποίο πλην του κ. Αθανασίου μετείχαν οι Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας, υπέβαλε αιτήματα στην γενική εισαγγελέα του Παναμά, που είχε προσκληθεί στη διοργάνωση, για το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών «ελληνικού ενδιαφέροντος», που αφορούν εν εξελίξει έρευνες υποθέσεων κρατικής διαφθοράς.

Οι τρεις εισαγγελείς έθεσαν υπόψη της συναδέλφου τους από τον Παναμά συγκεκριμένα στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων -ιδρυμάτων και εταιριών- ώστε να οδηγηθούν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η γενική εισαγγελέας του Παναμά, γνωστοποίησε στην ελληνική εισαγγελική αποστολή, ό,τι η δυνατότητά της να συνδράμει στην έρευνα αφορά μόνον στις περιπτώσεις που τα αιτήματα αφορούν διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα λεγόμενα «Panama Papers» είναι έγγραφα της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρείες, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν φθάνουν τα 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα και αφορούν πληροφορίες για τουλάχιστον 214 χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες, στην πλειονότητά τους με έδρα τις βρετανικές Παρθένες νήσους, κάποιες εκ των οποίων φαίνεται να διακινούσαν παράνομα χρήματα.

Το «ελληνικό σκέλος» των Panama Papers φαίνεται να περιλαμβάνει 223 υπεράκτιες εταιρίες, 285 μετόχους εταιριών και περίπου 57 δικαιούχους. Συνολικά εκτιμάται πως οι εμπλεκόμενοι του «ελληνικού σκέλους», είτε δικαιούχοι, είτε στελέχη, είτε διαχειριστές εταιριών, ίσως φθάνουν ακόμη και τα 400 πρόσωπα.

Στις συναντήσεις που οργάνωσε η Eurojust μετείχαν εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, με αποκλειστικό αντικείμενο τα Panama Papers, προκειμένου να παρασχεθούν από τον Παναμά στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών που αφορούν παράνομα χρήματα, σε κάποιες, δε, περιπτώσεις, με εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως -εκτός από την Ελλάδα- για την υπόθεση των στοιχείων από τον Παναμά έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ, που εδώ και χρόνια διεξάγουν ενδελεχείς έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης παράνομων χρημάτων, καθώς επίσης η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ