Spiegel: Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα

Spiegel: Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas/ SOOC
2

«Η επώδυνη συμφωνία του Τσίπρα», είναι ο τίτλος ανάλυσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρεται στη συμφωνία της Μάλτας και επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν απέσπασε σαφή ανταλλάγματα είναι επικίνδυνο για το κλίμα στη χώρα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα τονίζει ότι η συμφωνία προκάλεσε ανακούφιση διότι ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του ελληνικού δράματος στο προοίμιο των γερμανικών εκλογών, όμως οι εξελίξεις είναι περισσότερο λόγος ανησυχίας παρά πανηγυρισμών. Και αυτό, σύμφωνα με το άρθρο, «διότι η συμφωνία δεν είναι τελική. Οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν στην Αθήνα μόλις μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου και στη συνέχεια θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου και το Eurogroup, πιθανότατα το Μάιο».

Οπότε, όπως συμπεραίνει το περιοδικό, υπάρχει αρκετός χρόνος για νέες συγκρούσεις. Προσθέτει ότι το Eurogroup σκοπίμως δεν ασχολήθηκε με άκρως ακανθώδη ζητήματα: «Για πόσο χρόνο θα πρέπει η Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους; Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει τη συμφωνία μόνον όταν διευθετηθούν και τα δυο ζητήματα».

Αναζητείται η «μαγική φόρμουλα»

Το Spiegel εξηγεί ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε εξαρχής να είναι δεκαετές το «μεσοπρόθεσμο διάστημα» για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, διότι όσο μεγαλύτερο το διάστημα αυτό, τόσο μικρότερη θα είναι εντέλει η ελάφρυνση του χρέους που θα χρειαστεί η Ελλάδα.

«Για τον Τσίπρα είναι σημαντικό να συμφωνηθούν τώρα οι προϋποθέσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εσωπολιτικά θα ήταν μια σημαντική νίκη για την δοκιμαζόμενη πολιτικά κυβέρνησή του. Πέραν τούτου η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει επιτέλους μέρος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ», αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:


«Στο θέμα αυτό το ΔΝΤ είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Θεωρεί μη ρεαλιστικά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο διάστημα και αναγκαία την ελάφρυνση του χρέους. Ο Σόιμπλε δεν θέλει μεν να ακούει γι' αυτό, βρίσκεται όμως σε μεγάλο δίλημμα: έχει δεσμευτεί απέναντι στο κόμμα του ότι περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα υπάρξει μόνον με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στην ιδανική περίπτωση η Ελλάδα και το υπόλοιπο της ευρωζώνης θα βρουν μια λύση η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Γερμανία, χωρίς όμως να αποτρέπει μια πραγματική ελάφρυνση για την Ελλάδα. Κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα βρεθεί η μαγική αυτή φόρμουλα».


Μέχρι να γίνει αυτό όμως η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει τις νέες περικοπές, γράφει το περιοδικό, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό επωμίζονται ακόμη μεγαλύτερα βάρη οι εξαντλημένοι πολίτες, χωρίς όμως να αντιμετωπίζονται τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. «Μπορεί σε μια χώρα που έχει τις μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές δαπάνες σε όλη την ΕΕ η μείωση των εν λόγω δαπανών κατά 1% μέχρι το 2019 να ακούγεται σαν αναγκαιότητα. Αλλά δύσκολα μπορεί να το καταλάβουν άνθρωποι όπως η 75χρονη που μετά από 35 χρόνια εργασίας παίρνει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα. Οι ήδη 12 μειώσεις έχουν ελαχιστοποιήσει την αρχική σύνταξη των 1.600 ευρώ».


«Όργιο περικοπών»

Το Spiegel σχολιάζει ότι παρά το «όργιο περικοπών», όπως το ονομάζει, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό όμως «δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Διότι (για να γίνει αυτό) θα έπρεπε να δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι. Μετά από επτά χρόνια μεταρρυθμίσεων όμως ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχει δουλειά, την ώρα που η ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκεται με 8% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών». Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η μείωση του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση που βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.


«Είναι ασαφές εάν και ποιος θα υλοποιήσει τελικά (τα νέα μέτρα). Για την εκλογική χρονιά του 2019 ο Τσίπρας ήθελε να αποφύγει περικοπές συντάξεων. Δεδομένου ότι έπρεπε εντέλει να συναινέσει σε αυτές, γίνεται πιο πιθανό να καλέσει ο πρωθυπουργός τους πολίτες νωρίτερα στις κάλπες. Οι πρόωρες εκλογές όμως θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Ακόμη κι αν η συντηρητική και φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις ΝΔ αποσπάσει μια σαφή πλειοψηφία, τα πράγματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν. Διότι οι συντηρητικοί δεν θέλουν να συναινέσουν στις νέες περικοπές. Για την περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα επαναδιαπραγματευτούν την πρόσφατη συμφωνία με το Eurogroup», καταλήγει το περιοδικό.

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια