Οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά και πολλοί προτιμούν να μην κάνουν καθόλου, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times που σχολιάζει την υπογεννητικότητα στη χώρα και το πώς αυτή συνδέεται και επηρεάζεται άμεσα από την οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γυναικολόγος Μηνάς Μαστρομηνάς, αρκετές γυναίκες αποφάσισαν να μην γίνουν μητέρες και πολλά ζευγάρια που έχουν ήδη ένα παιδί, επιλέγουν να μην κάνουν δεύτερο. «Μετά από 8 χρόνια οικονομικού τέλματος, εγκαταλείπουν τα όνειρά τους», σχολιάζει.
Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ελλάδα που καταγράφει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, αφού το «φαινόμενο» έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με τις Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία να σημειώνουν επίσης ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά.
Η αιτία εντοπίζεται στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και κυρίως την ανεργία, που εξακολουθεί να αποτελεί φλέγον ζήτημα στη χώρα μας, αφού αν και ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με το 2016 (23.9%), φέτος κυμαίνεται περίπου στο εξίσου υψηλό 23.5 %. Αυτό φαίνεται να έχει επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες, όπου το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 27% σε σχέση με το αντίστοιχο 20% στους άντρες. Επιπλέον, οι φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα για πολύτεκνες οικογένειες έχουν συρρικνωθεί αισθητά και η Ελλάδα έχει φτάσει να διαθέτει τον χαμηλότερο προϋπολογισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι σε οικογένειες και παιδιά.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι NYT, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι γυναίκες προκειμένου να εργάζονται μπήκαν στη διαδικασία να αναβάλλουν μια εγκυμοσύνη και ένα παιδί που θα τις κρατούσε εκτός δουλειάς. Ως εκ τούτου, καθώς τα χρόνια περνούσαν και οι ίδιες μεγάλωναν σε ηλικία και τα επίπεδα γονιμότητάς τους άρχισαν να φθίνουν, γινόταν πλέον και βιολογικά πιο δύσκολο για εκείνες να συλλάβουν.
Ταυτόχρονα, πολλές γυναίκες σε ηλικία κατάλληλη για να κάνουν παιδί απορρίπτονταν από θέσεις εργασίας ή οι εργοδότες άλλαζαν τις συμβάσεις τους σε part time χωρίς την θέλησή τους, μόλις έμεναν έγκυες.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, πολλοί αντιλαμβάνονται αυτή την πτώση στις γεννήσεις σαν «ευχή και κατάρα», σχολιάζει η εφημερίδα. «Όσο η Ελλάδα μαστίζεται από τόσο υψηλή ανεργία, είναι καλό που δεν έχουν μια ξαφνική αύξηση στις γεννήσεις. Αν γινόταν άτι τέτοιο, θα είχαμε πολλά περισσότερα προβλήματα σαν χώρα», σημειώνει ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στον αντίποδα όμως πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει σύντομα την υπογεννητικότητα, σε 20 χρόνια από τώρα θα έχει μετατραπεί σε «έθνος γερόντων», κάτι που θα είναι καταστροφικό αφού θα επιφέρει μεγαλύτερες ανάγκες σε συντάξεις και δραματική μείωση σε εργατικά χέρια.
Με πληροφορίες από New York Times
σχόλια