Γράμμα στον Νικ Κέιβ που κλείνει τα 67

Γράμμα στον Νικ Κέιβ που κλείνει τα 67 Facebook Twitter
Ο Θεός πάντα σε γυρόφερνε και ήξερε ότι κάποτε θα σε αποσπάσει οριστικά από τις δυνάμεις του σκότους. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚ,

Καταρχάς, χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου, που είναι μεθαύριο. Εξήντα επτά. Απίστευτο μου φαίνεται. Χρόνια και ζαμάνια. Όχι ότι σου φαίνεται. Μόνο αυτό το αλλόκοτο κορακίσιο μαλλί μοιάζει προδοτικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα μπορούσε να σε φανταστεί ασπρομάλλη (κλείνω τα μάτια και προσπαθώ να το διανοηθώ, αλλά είναι αδύνατο).

Μακάρι να μπορούσα να σου πω ότι γράφω αυτά τα λόγια ακούγοντας στο repeat το τελευταίο σου άλμπουμ.

Προσπάθησα, ως όφειλα άλλωστε, μετά από τόσα που έχεις κάνει για μας στα νιάτα μας κι ακόμα παραπέρα, να το αγαπήσω και να το νιώσω και να φυλάξω κάποια σπαράγματα στο μυαλό και στην καρδιά μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Τόσο λυτρωτικό κρεσέντο και τόσο γλιστερή ενορχήστρωση, τόσο πολύ λάδι αλλά τηγανίτα (τραγούδι δηλαδή) μηδέν. Όπως λέμε και στα μέρη μας –που τόσες φορές έχεις έρθει–, το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς.

Είσαι πια ένας θεσμός, είσαι πια καθεστώς. Συχώρα με, δεν φταις εσύ, εγώ φταίω. Ξέρω ότι αυτό είναι το κλισέ που χρησιμοποιούν οι δειλοί για να χωρίσουν, αλλά το πιστεύω εν προκειμένω. Εσύ ωρίμασες, εγώ προφανώς όχι.

Το ίδιο δυστυχώς συνέβη και με το προτελευταίο και με όλα τα προηγούμενα άλμπουμ αυτού του καταραμένου αιώνα. Εσύ προχώρησες κι εγώ έχω μείνει καθηλωμένος στα παλιά – μέχρι και στο The Boatman’s Call του 1999, που ήταν και παραμένει ένα αριστούργημα αλλά επίσης, εκ των υστέρων, ήταν και ένα προμήνυμα του ατέλειωτου εσπερινού που θα ακολουθούσε.

Στρογγυλοκάθισες στο πιάνο και δεν λες να σηκωθείς. «Δεν πιστεύω σ’ έναν παρεμβατικό Θεό / ξέρω όμως, αγάπη μου, ότι εσύ πιστεύεις», έλεγες τότε. Ο Θεός πάντα σε γυρόφερνε και ήξερε ότι κάποτε θα σε αποσπάσει οριστικά από τις δυνάμεις του σκότους. Και τώρα είσαι κι εσύ επίσημα πλέον μια μεσσιανική φιγούρα για κεντρώους μεσήλικες. Ένας ροκ ευπατρίδης, ένας επίτιμος. Είσαι πια ένας θεσμός, είσαι πια καθεστώς.

Συχώρα με, δεν φταις εσύ, εγώ φταίω. Ξέρω ότι αυτό είναι το κλισέ που χρησιμοποιούν οι δειλοί για να χωρίσουν, αλλά το πιστεύω εν προκειμένω. Εσύ ωρίμασες, εγώ προφανώς όχι.

Την ώρα αυτή που σου γράφω φοράω ένα λερωμένο μακό κι ένα σορτσάκι. Αναρωτιέμαι αν εσύ έχεις φορέσει ποτέ μπλου τζιν. Αθλητική φόρμα; Τι να φοράς άραγε στο σπίτι τα βράδια; Δεν μπορεί να φοράς κι εκεί αυτά τα σκούρα κουστούμια που ράβει τόσο τέλεια πάνω σου η φίλη σου η Bella Freud, θα τσαλακωθούν. Εθεάθης, λέει, προ τριετίας στην Ύδρα με σορτς –λευκό μάλιστα–, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο φωτογραφικό ντοκουμέντο που να το πιστοποιεί. 

Σ’ αφήνω με χιλιάδες ευχές και με δυο στιχάκια του Κοέν (βοήθειά μας), που ξέρω πόσο τον αγαπάς, από το You want it darker:

If you are the dealer, let me out of the game / If you are the healer, I'm broken and lame / If thine is the glory, mine must be the shame.

Με αγάπη πάντα,

Δ.Π.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Daily / Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Το παιδάκι του Μασκ που έκλεψε την παράσταση στο Οβάλ Γραφείο μπορεί να είναι το «μωρό της Ρόζμαρι», μπορεί όμως και να είναι ο Μεσσίας. Όλα είναι πιθανά στη δυστοπική σουρεάλα που ζούμε, και ο δρόμος προβλέπεται μακρύς κι αλλόκοτος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Daily / Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Τρία χρόνια μετά τον πρώτο, ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες ο πολυαναμενόμενος δεύτερος κύκλος της ατμοσφαιρικής, ρετροφουτουριστικής, αινιγματικής – και πανάκριβης – σειράς που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς θεατές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Daily / Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Παρότι στο παρελθόν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Ισραήλ, στο νέο του βιβλίο, ο επιφανής καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος Πίτερ Μπέιναρτ επιχειρεί να αναμετρηθεί ως Εβραίος με τη γενοκτονία στη Γάζα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ένα κοινωνικό γεγονός

Daily / Τέμπη: Ένα κοινωνικό γεγονός

Το τραύμα είναι βαρύ, η πληγή βαθιά, οι ενδείξεις συγκάλυψης χαστούκι στο πρόσωπο, ο κυνισμός των αρχών γροθιά στο στομάχι. Και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που τόσοι άνθρωποι που δεν βγαίνουν τακτικά «στον δρόμο» αποφάσισαν να δηλώσουν τη φυσική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ