Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα μια απόφαση με την οποία καταδικάζει την πιο πρόσφατη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και απειλεί την Πιονγκγιάνγκ με νέες κυρώσεις, έπειτα από έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία.


Οι δεκαπέντε χώρες μέλη του ΣΑ καταδίκασαν ομόφωνα την «εξαιρετικά αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της Βόρειας Κορέας και την προέτρεψαν να «μη διεξαγάγει άλλες πυρηνικές δοκιμές».


«Οι παράνομες δραστηριότητες» της Βόρειας Κορέας, οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, «αύξησαν σημαντικά την ένταση στην περιοχή και πέραν αυτές», τονίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Το ΣΑ απειλεί να λάβει «περαιτέρω σημαντικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων» προκειμένου η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τα οποία έχουν απαγορευθεί από τον ΟΗΕ.


Μια ένδειξη αλλαγής του τόνου προς το σκληρότερο είναι η ρητή αναφορά σε «κυρώσεις», ενώ προηγούμενες αποφάσεις αναφέρονταν απλά σε «πρόσθετα μέτρα» σε βάρος της Βόρειας Κορέας.


Τα μέλη του ΣΑ ενέκριναν το κείμενο αφού η Ρωσία κατάφερε να υπογραμμιστεί η ανάγκη εξεύρεσης λύσης «μέσω διαλόγου».


Μετά την αποτυχημένη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα την Κυριακή η Ρωσία εμπόδισε την ψήφιση ενός πρώτου σχεδίου απόφασης, που είχε πάντως εξασφαλισμένη την έγκριση του Πεκίνου, του κυριότερου συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ.


Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Πιοτρ Ιλίσεφ όμως διέψευσε ότι η Μόσχα πρόβαλε προσκόμματα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με «απότομο τρόπο».


Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την 28η Απριλίου για το θέμα της Βόρειας Κορέας, υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε αυτή την περίπτωση από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.


Δεν προβλέπεται να συζητηθεί κάποια απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση, όμως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αναμένεται να αδράξουν την ευκαιρία για να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Κίνα.


Το ΣΑ του ΟΗΕ έχει ήδη επιβάλει έξι γύρους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, εκ των οποίων δύο πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμάχη ιστορικών για το πόσα ανδρικά μόρια διακρίνονται στην Ταπισερί της Μπαγιέ

Διεθνή / Ταπισερί της Μπαγιέ: Πόσα ανδρικά μόρια διακρίνονται στο τεράστιο μεσαιωνικό κέντημα;

Δύο μελετητές του περίφημου έργου, βρίσκονται σε διαμάχη για συγκεκριμένο σημείο της Ταπισερί και το αν το κρεμαστό σχήμα που διακρίνεται απεικονίζει μαχαίρι ή αποτελεί τον 94ο φαλλό του κεντήματος
LIFO NEWSROOM
Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης στον Αμερικανικό Στρατό για μάχιμες θέσεις – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Διεθνή / Αμερικανικός στρατός: Νέο «ουδέτερο ως προς το φύλο» τεστ φυσικής κατάστασης – Ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες

Οι γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις πρέπει να πληρούν τα ίδια σωματικά πρότυπα με τους άνδρες συναδέλφους τους σε αγωνίσματα όπως το τρέξιμο δύο μιλίων και η άρση βαρών
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της Apple να διαφοροποιήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά πλέον γίνεται πιο γρήγορα και πιο εκτεταμένα
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Διεθνή / Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μετά την επίθεση με 26 νεκρούς τουρίστες - Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή στη σφαγή – Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης
LIFO NEWSROOM
Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM