Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε η τροπολογία, με την οποία απαλλάσσονται από πρόστιμα, ακόμα και για λαθρεμπόριο, οι επενδυτές σε εταιρίες που αποκρατικοποιούνται. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «φωτογραφική» τροπολογία, ζητώντας να αποσυρθεί, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε κατά την ομιλία του πως αφορά και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη.
Μιλώντας κατά το κλείσιμο της συζήτησης, πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση, αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, κανείς δεν το κρύβει αυτό, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ, κάθε επιχείρηση».
Ακόμα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας «εκεί που μας χρωστάγατε μας πήρατε και το βόδι.[...] Σας προκαλώ να πάμε μαζί στην Ξάνθη και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Γιατί το λέω; Διότι τη ΣΕΚΑΠ και την ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν κάποιοι πιο πριν, επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν λαθρεμπόριο. Ποιοι είναι αυτοί; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω ποιοι είναι αυτοί. Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; [...] Ποιοι τους έκαναν πλάτες;»
Επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα πρόστιμα για τα πετρέλαια και για λαθρεμπόριο [...] Ξέρετε τι είναι "φωτογραφικό"; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή που είναι και σήμερα παρούσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Σημειώνεται πως η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Προβλέπει ότι εταιρίες που αποκρατικοποιούνται απαλλάσσονται από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος.
Αναφέρεται συγκεκριμένα πως πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή, «εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».
Η τροπολογία ψηφίστηκε με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).