Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να διπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή απορριμμάτων από το 2018, λόγω της αδράνειας των δήμων για την εφαρμογή οδηγίας για επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την ταφή τους.
Το τέλος αυτό είχε θεσπιστεί με νόμο ώστε να πρωτοισχύσει από το 2015, ωστόσο οι δήμοι (πρακτικά όλοι στην Ελλάδα) έπαιρναν παράταση για την επιβολή του.
Χθες όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος είπε, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο «πρόστιμο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τέλος αυτό είναι κάτι σαν «πρόστιμο» για κάθε δήμο που θάβει τα σκουπίδια του στο χώμα χωρίς προηγουμένως να τα επεξεργαστεί για να βγάλει από μέσα χρήσιμα υλικά. Βάσει των τότε προβλέψεων, όποιος δήμος προχωρούσε σε απευθείας ταφή (πρακτικά όλοι ανά την Ελλάδα) θα πλήρωνε πρόσθετο ποσό 35 ευρώ ανά τόνο και το ποσό θα ανέβαινε ετησίως για να φθάσει τα 55 ευρώ μετά 4 χρόνια.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι κυβερνήσεις απλώς έδιναν ετήσια αναστολή εφαρμογής αλλά χθες ο κ. Φάμελλος είπε πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.
Οι δήμοι της Αττικής πληρώνουν σήμερα στον αρμόδιο για τα απορρίμματα σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) περίπου 43 ευρώ ανά τόνο για τα σκουπίδια που θάβονται στη Φυλή και μοιράζουν αυτό το κόστος στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Εάν, επιβληθεί πρόσθετο τέλος, το κόστος ανά τόνο θα ανέβει με το ισχύον καθεστώς στα 78 ευρώ το 2018, στα 83 ευρώ το 2019.