Συνέντευξη: Τι θα ξημερώσει μετά τις εκλογές σε μια χώρα διχασμένη από το λαϊκισμό και το Brexit;

Συνέντευξη: Τι θα ξημερώσει μετά τις εκλογές σε μια χώρα διχασμένη από το λαϊκισμό και το Brexit; Facebook Twitter
Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Τερέζα Μέι να προηγείται από 3 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως, με αυτήν τη διαφορά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η νίκη της, γιατί οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα του 2016, όπως θυμάστε, έπεσαν όλες έξω.
0

Οι εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύονται οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Στην αρχή είχαν χαρακτηριστεί μια διαδικαστική εκλογική αναμέτρηση, αλλά στην πορεία απρόσμενα γεγονότα μετέβαλαν την κατάσταση. Η εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται πλέον στη σκιά των τρομοκρατικών χτυπημάτων και η επόμενη μέρα περιλαμβάνει μια δύσκολη διαπραγμάτευση για το Brexit. Συνεπώς, κυριαρχούν ο φόβος και το άγχος εν όψει ενός αβέβαιου μέλλοντος. Οι έλεγχοι σε πολυσύχναστα σημεία του Λονδίνου και η καχυποψία ανάμεσα στους κατοίκους έχουν αυξηθεί, ενώ ο λογαριασμός –είτε λόγω της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε λόγω των πολυάριθμων αθώων θυμάτων– αναμένεται βαρύς. Μέσα σε αυτό το κλίμα η συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιζητά τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια φρέσκια λαϊκή εντολή, για να να προσέλθει δυνατή στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Αντίθετα, ο βασικός της αντίπαλος, υποψήφιος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του σε τομείς της καθημερινότητας, όπως η υγεία και οι ανισότητες, κι έχει μειώσει κατά πολύ τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Κύριο θέμα των τελευταίων ωρών της προεκλογικής συζήτησης στη Βρετανία είναι το αίτημα του Κόρμπιν για παραίτηση της Τερέζα Μέι με την αιτιολογία ότι ήταν υπουργός Εσωτερικών την περίοδο 2010-2016 και με δική της απόφαση το Αστυνομικό Σώμα μειώθηκε κατά 20.000 περίπου. Οι τρομοκρατικές ενέργειες σε Μάντσεστερ και Λονδίνο έχουν δημιουργήσει αναταραχή στην καθημερινότητα των Βρετανών και μετά το δημοψήφισμα που τάχθηκε υπέρ του Brexit οι εκλογές της Πέμπτης έχουν αναχθεί σε γεγονός κομβικής σημασίας. Παράλληλα, ισχυρός φαίνεται ότι θα είναι και ο ρόλος των social media στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού, σύμφωνα με έρευνα, τα τρία κριτήρια που θα επηρεάσουν την πρόθεση ψήφου θα είναι η τηλεόραση, το οικογενειακό περιβάλλον και το Facebook, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους πέντε ψηφοφόρους ενημερώνεται από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τι άλλαξε στη Μεγάλη Βρετανία και τι θα σημάνει μια καθαρή εκλογή της Τερέζα Μέι; Τι ρόλο θα παίξουν τα social media και πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα στην Ευρώπη μετά τις βρετανικές εκλογές; Αναλύει και εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κρατήσει τιμωρητική ή εκδικητική στάση απέναντί στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο αν επιθυμεί να έχει ένα δικαίωμα, θα πρέπει να αποδεχτεί και τις σχετικές υποχρεώσεις.

— Πού οφείλεται η κοινωνική και πολιτική μετάλλαξη στη Μεγάλη Βρετανία;

Η Μεγάλη Βρετανία έχει πίσω της ένα δημοψήφισμα που τη δίχασε και δημιούργησε ένα ρήγμα στην κοινωνία. Βρισκόμαστε μπροστά στη βαθύτερη πολιτική και κοινωνική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα. Από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές σε επίπεδο διακυβέρνησης, μάλλον βιώνει μια κοινωνική και πολιτική μετάλλαξη.


— Τι μπορεί να σημάνει μια καθαρή εκλογή της Τερέζα Μέι και τι θα προκύψει αν η διαφορά με τον Τζέρεμι Κόρμπιν είναι μικρή; Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι στις εκλογές τον σημαντικότερο ρόλο θα παίξουν τα social Media. Μπορεί να επηρεάσουν προς το χειρότερο;

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Τερέζα Μέι να προηγείται από 3 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως, με αυτήν τη διαφορά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η νίκη της, γιατί οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα του 2016, όπως θυμάστε, έπεσαν όλες έξω. Πιο κομβικό κρίνεται το ερώτημα σχετικά με το αν θα πετύχει αυτοδυναμία. Θα συγκεντρώσει, άραγε, τις απαιτούμενες 326 έδρες; Με μια ισχνή αυτοδυναμία η Μέι θα πάει αποδυναμωμένη στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Αν, βέβαια, χάσει την αυτοδυναμία, τότε μια νέα πολιτική κρίση θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Όσον αφορά τον ρόλο των social media, όπως έχει φανεί και σε άλλες, πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, για παράδειγμα σε ΗΠΑ και Γαλλία, φαίνεται να προτιμούν σε μεγαλύτερο βαθμό τους λαϊκιστές υποψηφίους.


— Το Brexit είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας του λαϊκισμού ή κάτι περισσότερο; Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στη Βρετανία έλλειμμα ηγετικών προσωπικοτήτων. Πώς το εξηγείτε;

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι κάνατε με τόσο λαϊκισμό, ιδιοτέλεια και υστεροβουλία. Πήρατε στον λαιμό σας κόσμο φτωχό, απελπισμένο, που πίστεψε στα ψέματά σας. Νόμιζε ότι θα κερδίσει την ελευθερία του από τους "δυνάστες" των Βρυξελλών και τώρα θα χάσει τα λεφτά και τη δουλειά του. Αλλά εσείς φεύγετε, ανέμελοι, αφήνοντας πίσω σας συντρίμμια». Αυτά έγραφε η βρετανική εφημερίδα «Guardian» λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα που άνοιξε τον δρόμο για το Brexit. Προφανώς, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο λαϊκισμός, όμως συνέβαλε και η έλλειψη αξιόπιστης διακυβέρνησης. Αρκεί να υπογραμμίσουμε πως οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής που προετοίμασαν το έδαφος για το Βrexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ή δεν κατάφεραν να το εμποδίσουν, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον, έχουν εγκαταλείψει το καράβι. Επίσης, η Τερέζα Μέι που ανέλαβε το δύσκολο έργο της υλοποίησης του Brexit έδειξε πως δεν είχε κανένα σχέδιο για τον τρόπο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσίασε μια διχασμένη κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε να χαράξει στρατηγική όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του «διαζυγίου» με τις Βρυξέλλες.


— Πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα στην Ευρώπη μετά τις εκλογές και τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας; 

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, θα πρέπει να υπάρξουν ειλικρινείς και δίκαιες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κρατήσει τιμωρητική ή εκδικητική στάση απέναντί του. Αυτό που δεν πρέπει να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η επιλεκτική επιλογή ή απόρριψη πολιτικών. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να έχει ένα δικαίωμα, θα πρέπει να αποδεχτεί και τις σχετικές υποχρεώσεις.

Ιnfo:

Αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Σωτήρη Ντάλη Η «δύσκολη» Ευρώπη. Σε αναζήτηση της νέας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Για πρώτη φορά στο τραπέζι των Χριστουγέννων με τους «κοινούς θνητούς» συγγενείς της Καμίλα

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Για πρώτη φορά στο τραπέζι των Χριστουγέννων με τους «κοινούς θνητούς» συγγενείς της Καμίλα

Φέτος θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη συνάθροιση στο βασιλικό κτήμα Σάντριγχαμ - Ο λόγος που το παλάτι ζήτησε ιδιωτικά από τον πρίγκιπα Άντριου να μην παραστεί
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση»

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση»

Στεκόμενος στην κορυφή του όρους Ερμών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στην κορυφή του «μέχρι να βρεθεί μια άλλη διευθέτηση που να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM