Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους

Η Κονιόρδου συγκαλεί εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους Facebook Twitter
1

Ευρεία σύσκεψη, με τους εφόρους από όλη την Ελλάδα, συγκαλεί τις επόμενες ώρες το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανέφερε ότι το υπουργείο προσπαθεί, με τα μέσα που διαθέτει, να κρατάει ανοικτούς τους χώρους και πως τα προβλήματα λειτουργίας, αυτή τη στιγμή αφορούν χώρους οι οποίοι είτε βρίσκονται σε φάση επισκευής είτε σε φάση όπου γίνονται εργασίες, ή είναι χώροι με πολύ μικρή επισκεψιμότητα.

 

«Το θέμα της φύλαξης και των ωραρίων των αρχαιολογικών χώρων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ σοβαρά. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ δύσκολο να προσληφθεί προσωπικό για να παραμένουν ανοιχτά όλη την ημέρα. Ωστόσο, όπως ίσως να γνωρίζετε, έχουν γίνει προσλήψεις εποχικών φυλάκων -1.300 περίπου- κάτι που μας έχει επιτρέψει τους χώρους με τη μεγάλη επισκεψιμότητα να τους κρατάμε ανοιχτούς από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ», ενημέρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

 

Η κ. Κονιόρδου αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και κάποια μουσεία που είναι απομακρυσμένα ή έχουν πολύ μικρή επισκεψιμότητα και, δυστυχώς, αυτοί οι χώροι δεν μπορεί να είναι μόνιμα ανοιχτοί, «παρόλα αυτά, με τη βοήθεια των εφόρων και κατόπιν συνεννόησης, ανοίγουν και μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν αυτούς τους χώρους». Η υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι «με πραγματικά μεγάλη προσπάθεια των εφόρων και των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, όταν έρχεται μια μεγάλη ομάδα παραμένουν ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, κατόπιν συνεννοήσεως, και μετά τις 15.00, για να υποδεχτούν ένα μεγάλο γκρουπ που θέλει να τους επισκεφτεί. Αυτό γίνεται με προσωπική προσφορά των εργαζομένων, χωρίς υπερωριακή απασχόληση».

 

«Αυτό συμβαίνει παντού και θέλω να το τονίσουμε αυτό, γιατί, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Όπου και να πας στην Ελλάδα -και αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες, σας διαβεβαιώ- βλέπεις φροντισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ακόμα και σε ένα απομακρυσμένο νησί, ακόμα και σε ένα χώρο που δεν είναι τόσο συχνά επισκέψιμος», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον βουλευτή του Ποταμού: «Επομένως, οι χώροι που λέτε ότι παραμένουν κλειστοί, είναι χώροι οι οποίοι είτε βρίσκονται σε φάση επισκευής, σε φάση όπου γίνονται εργασίες μέσα, είτε, όπως σας είπα, είναι με πολύ μικρή επισκεψιμότητα και δυσκολεύει αυτό το να τοποθετηθεί φύλακας, γιατί θα στερηθεί από κάποιους άλλους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα». Η κ. Κονιόρδου ενημέρωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει άλλους 400 φύλακες για να προστεθούν στους 1.300. Επιπλέον, οι 200 μόνιμοι φύλακες που είχαν ζητηθεί, έχουν ήδη εγκριθεί και θα κατανεμηθούν στους χώρους.

 

«Δεν αρκεί η καλή θέληση του προσωπικού, των αρχαιοφυλάκων κ.λπ. για να μείνουν ανοικτοί οι χώροι», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Εδώ χρειάζεται ένα σχέδιο, χρειάζεται η εκπόνηση ειδικών μελετών. Τι θα σας πρότεινα εγώ: Θα σας πρότεινα να δούμε πώς το κάνουν οι έξω, αλλά πώς το κάνουν και οι μέσα. Και γίνομαι πολύ συγκεκριμένος: Στο εξωτερικό υπάρχει σύμπραξη ιδιωτών με τα μουσεία. Παίρνουν χορηγίες, φτιάχνουν πολιτιστικά προγράμματα δεκαετίας, έχουν ίδιους πόρους και δεν επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό για την οργάνωσή τους και την ανάδειξη των εκθεμάτων τους».

 

Ο βουλευτής επικαλέστηκε και τη συνεισφορά από το «Διάζωμα». «Θα σας δώσω ως παράδειγμα το “Διάζωμα”, που είναι μια συγκλονιστική κίνηση πολιτών. Την ξέρετε πάρα πολύ καλά, βεβαίως, και εσείς την κίνηση αυτή. Έχουν αναδειχθεί, έχουν ανακατασκευαστεί, έχουν τοποθετηθεί ξανά στις αρχαίες τους βάσεις, στις πέτρες και στις κερκίδες τους δεκάδες αρχαία θέατρα με την κινητοποίηση, βεβαίως, εθελοντών και ιδιωτών», ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς.

 

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συγκριθούμε με χώρες όπου δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα σε αυτό που αναφέρατε, στη συνεργασία με ιδιώτες, όσον αφορά τις εξειδικευμένες γνώσεις και τη μεγάλη ευθύνη που έχει η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έχουν αρχαιολογικούς θησαυρούς. Επομένως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το να υπάρξει ιδιωτική φύλαξη αυτών των χώρων. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι σωστά στα χέρια των φυλάκων που έχουν αυτήν την εξειδίκευση, έχουν αυτήν την ευθύνη και αυτή τη γνώση όλα αυτά τα χρόνια», απάντησε η υπουργός Πολιτισμού. Αναφερόμενη στο «Διάζωμα», η κ. Κονιόρδου επισήμανε ότι δεν κάνει το ίδιο τις εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους ούτε τους φυλάσσει. Το «Διάζωμα» βοηθάει, κινητοποιεί, ευαισθητοποιεί τους πολίτες, συγκεντρώνει τα χρήματα για να ωριμάσουν οι μελέτες και οι μελέτες δίνονται στο υπουργείο Πολιτισμού, είπε και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι αυτό που πραγματοποιεί τις αναστηλώσεις, τις συντηρήσεις, το υπουργείο Πολιτισμού έχει την ευθύνη.

 

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, να κρατούμε ανοικτούς τους χώρους. Είναι ογδόντα πέντε οι ανοικτοί χώροι που αυτή τη στιγμή λειτουργούν», είπε η υπουργός Πολιτισμού και ενημέρωσε: Σήμερα μάλιστα και αύριο συγκεντρώνονται στο υπουργείο Πολιτισμού όλοι οι έφοροι, όλης της Ελλάδας ακριβώς για να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να θέσουμε και τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, για να βοηθήσουμε τους εφόρους και τους αρχαιολογικούς χώρους να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό, μέσα στις -επαναλαμβάνω- πολύ δύσκολες συνθήκες και στη συγκυρία που είμαστε τώρα».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM