«Ξεμπλοκάρει» το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα

«Ξεμπλοκάρει» το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)
1

Με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ, ξεμπλοκάρει το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα.

Κατά την παρουσίαση της ΑΕΠΟ, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα και του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ξεκαθάρισε ότι το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου και καθίσταται πλέον αμιγώς ηδροηλεκτρικό ικανοποιώντας απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως έγινε γνωστό, το έργο είχε ξεκινήσει προ δεκαπενταετίας και είχε μπλοκάρει εξαιτίας της σύνδεσής του με την εκτροπή του Αχελώου, η οποία είχε καταπέσει στο ΣτΕ. Στην περιοχή έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, το οποίο όπως εκτιμάται, ύστερα από την υπογραφή της ΑΕΠΟ, στους επόμενους 25 μήνες πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία, παράγοντας 362GWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο - ίση με όση απαιτείται για την ηλεκτροδότηση ενός νησιού όπως η Κέρκυρα.

Όπως υπογραμμίστηκε, κομβικής σημασίας για την αποπεράτωση του έργου είναι η επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων, καθώς και η απαιτούμενη μετεγκατάσταση κατοίκων της περιοχής, όπου θα γίνουν τα έργα.

«Στα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση. Μας κατηγορούν αυτοί που όχι μόνο καθυστέρησαν, αλλά ναρκοθέτησαν το έργο. Καμία διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης δεν έχουμε. Μόνος στόχος μας η περιβαλλοντική προστασία και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, πρόκειται για ένα καθαρό υδροηλεκτρικό έργο που συνδέεται άμεσα με τον ενεργειακό σχεδιασμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς επίσης και τη σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, συμβάλλοντας στα χαρακτηριστικά της ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ, τόνισε ότι πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όσο και στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος, στην ΑΕΠΟ λαμβάνεται υπόψη η σχετική μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προβλέπονται με τους πλέον προηγμένους τεχνολογικά όρους οι συνθήκες ευστάθειας, ενώ άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Μάλιστα, πρόκειται να ενσωματωθεί πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Πύλης, ενώ θα συνταχθεί πολεοδομική μελέτη για την αναβάθμιση του οικισμού. Με ευθύνη του δήμου Πύλης θα γίνει η ρυμοτόμηση, και πλήρης αποζημίωση και για το κατακλυζόμενο τμήμα, καθώς επίσης και για τους θύλακες του μη κατακλυζόμενου.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα αποζημίωσης θα έχουν και όσοι κάτοικοι επιθυμούν από το μη κατακλυζόμενο τμήμα να αποχωρήσουν. Με ευθύνη της ΔΕΗ πρόκειται να κατασκευαστούν τα έργα υποδομής όπως ο οδοφωτισμός και η ύδρευση για να μεταφερθούν οι κάτοικοι που θα αιτηθούν την μετεγκατάστασή τους.

«Απαιτούνται ενέργειες προκειμένου να προλάβουμε την κοινωνική αποκατάσταση της περιοχής», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ενώ όπως έκανε γνωστό, η εταιρεία με βάση τη σύμβαση υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου προς τους κατοίκους που πρόκειται να μετεγκατασταθούν. «Για οποιαδήποτε προβλήματα, ο φορέας του έργου οφείλει να αποκαταστήσει τη ζημιά, ενώ τα μέτρα προσδιορίζονται στην ΑΕΠΟ, και ικανοποιούν κοινωνικά ζητήματα που είχαν μείνει ανοιχτά στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Όπως είπε, θα τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί της χώρας, και ο κανονισμός ασφάλειας φραγμάτων, ενώ δεν θα υπάρξει κατάχρηση των πόρων, καθώς όλες οι δράσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των αδειών. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο θα θεσμοθετηθεί και θα επιλυθεί το θέμα της τροποποίησης του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει πολιτικά αντίθετη και δεν διαθέτει καμία διάθεση «σαλαμοποίησης» της εκτροπής, ενώ τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων για τη Θεσσαλία.

Απ' την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του τόνισε ότι «το φράγμα της Μεσοχώρας, οφελεί και δεν βλάπτει κανέναν», χαρακτηρίζοντάς την ΑΕΠΟ το ως ένα ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση του έργου. Σε σχέση με τις καθυστερήσεις ανέφερε: «αυτή η παθογένεια να γίνει μάθημα, προκειμένου να αλλάξει η κακονομία και η πολυνομία», προσθέτοντας ότι χρειάζεται «να προχωρήσουμε γρήγορα για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα, «δείγμα ότι υπάρχει βούληση για την ολοκλήρωση του έργου. Η Θεσσαλία διψά για θέσεις εργασίας και για ανάπτυξη, όπως επίσης και για ποσότητες νερού. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και αναίτιες καθυστερήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε έμφαση στις απαλλοτριώσεις, καθώς, όπως είπε, εάν ολοκληρωθούν το έργο θα τελειώσει. Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το έργο θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων, τις εισαγωγές καυσίμων, η χώρα θα αποκτήσει εν δυνάμει τη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τονώνεται η τοπική κοινωνία και εκπληρώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον Δήμο Πύλης, για τον νομό Τρικάλων και για ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Κώστας Μαράτας, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ΥΠΕΝ. «Σαν δήμος Πύλης αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου όλα να πάρουν το δρόμο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας και την ευαρέσκεια των δημοτών.

Ο πρόεδρος ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έκανε λόγο για «ιστορική μέρα τόσο για την ΔΕΗ όσο και για την περιοχή». Όπως έκανε γνωστό, η εταιρία που έχει ήδη δαπανήσει 531 εκατομμύρια για το φράγμα, πρόκειται το προσεχές διάστημα να δαπανήσει επιπλέον 20 εκατομμύρια για επισκευές και επιπλέον 80 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις και τον οικισμό.

«Για ένα έργο που έχουμε κατασκευάσει εδώ και 15 χρόνια, επιτέλους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αρχίσει να αποδίδει για την επιχείρηση και για την τοπική κοινωνία», ανέφερε. Τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργήσει το έργο. Πρόσθεσε ότι τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να έχει αρχίσει η έμφραξη του φράγματος και ύστερα θα αρχίσει πυλωτικά η λειτουργία, ωστόσο όπως είπε, με υπεραισιόδοξη προοπτική μπορεί το έργο μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί και τον Αύγουστο του 2018.

«Οι όροι για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που θα θιγούν είναι πρωτότυποι και σε θετική κατεύθυνση προς όφελός τους. Και οποιαδήποτε ζητήματα χρειαστούν να αντιμετωπιστούν, θα επιλυθούν με διάλογο», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το έργο βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, ενώ η έκταση της λεκάνης του φράγματος είναι 633 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το όφελος από την παραγόμενη ενέργεια αναμένεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ για πλήρη απόσβεση θα απαιτηθούν πάνω από 20 χρόνια. «Μόνο μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο μπορούν να υλοποιήσουν τέτοιου είδους έργα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι «με διάλογο και με συνεργασία θα βοηθήσουμε για την ανάπτυξη της περιοχής για την οποία δημιουργούνται νέοι όροι και νέες προϋποθέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δηλαδή το νερό που θα χρησιμοποιείται για την λειτουργία του φράγματος, δεν θα προέρχεται από την εκτροπή του Αχελώου? Μάλιστα αυτή η κυβέρνηση όλα τα μπορεί, φαντάζομαι θα το τροφοδοτούν από μοναδα αφαλάτωσης. Και εξ όσων γνωρίζω τα φράγματα ανάλογα με την χρονιά λειτουργούν αρκετά τον χειμώνα, υπάρχει υδραυλικη μελέτη που να προβλέπει τι θα συμβεί στον Πηνειό και τις κατάντη του φράγματος περιοχές σε περίπτωση απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων νερού?