Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ, είτε λόγω προσωπικής πείρας είτε βάσει της κοινής λογικής, πως η ακμή στο πρόσωπο είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση. Όχι τόσο από θέμα αντιμετώπισης, μια και πλέον υπάρχουν λύσεις και θεραπείες, όσο γι αυτό το όχι και τόσο ευχάριστο συναίσθημα που σου προκαλεί η εμφάνισή της. Ειδικά όταν η ακμή παρουσιάζεται κατά την περίοδο της εφηβείας, η οποία χαρακτηρίζεται από μία μεγαλύτερη συναισθηματική ευαισθησία, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σκληρά.
Η ακμή μπορεί από μόνη της να γίνει πηγή απογοήτευσης, καθώς τα σπυράκια μπορεί να είναι επώδυνα, δημιουργώντας συναίσθημα ντροπής και είναι αρκετά πιθανόν να αφήσουν "αναμνηστικά" από την παρουσία τους. Πιο κάτω ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των σημαδιών και των ουλών, ώστε να έχετε καθαρή επιδερμίδα και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση.
Τι είναι τα σημάδια της ακμής;
Ένα απλό και ταπεινό σπυράκι είναι ένδειξη φλεγμονής. Το δέρμα αντιδρά με το να αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή και μεταφέρει λευκοκύτταρα που αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και τα οποία έρχονται με σκοπό να επανορθώσουν τις βλάβες. Δυστυχώς όμως, αυτή η τόσο έντονη αντίδραση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί ακόμα και όταν έχει φύγει η ατέλεια, αφήνοντας έτσι ένα κόκκινο σημάδι. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.
Από την άλλη μεριά, στις πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες, η φλεγμονή μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, δημιουργώντας ένα μόνιμο καφέ σημάδι. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση από τους γιατρούς.
Σε περίπτωση που αυτά τα σημάδια δεν αντιμετωπιστούν, τότε μπορεί να παραμείνουν για μήνες. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις. Σε κάθε φαρμακείο υπάρχουν αποτελεσματικές δερμοκαλλυντικές λύσεις, καθώς και συνταγογραφούμενες επιλογές οι οποίες περιλαμβάνουν ρετινοειδή για χημική απολέπιση του δέρματος, έτσι ώστε τα κεχρωσμένα κύτταρα να ανέβουν προς την επιφάνεια. Πρωτίστως όμως υπάρχουν ορισμένες πολύ απλές συμβουλές που μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργία σημαδιών αλλά και ουλών.
Εμβυθισμένες ουλές
Οι ουλές της ακμής προέρχονται από μια βαθιά ατέλεια η οποία παρουσιάζει τόσο μεγάλη φλεγμονή, ώστε τα ένζυμα έχουν καταστρέψει δομικά στοιχεία του δέρματος, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Τότε το δέρμα παράγει ουλώδη ιστό για να θεραπεύσει τη βλάβη, όμως το αποτέλεσμα είναι μια εμβυθισμένη ουλή που δεν έχει και τόσο ωραία όψη. Είναι αυτό που εμείς λέμε κρατήρα, ενώ οι δερματολόγοι ονομάζουν ατροφική ουλή.
Αντιμετώπιση σκούρων σημαδιών και ουλών
Σχετικά με τις ουλές ακμής, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, μια και το να απαλλαγούμε από αυτές μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Φυσικά μιλάμε για το laser, το χημικό peeling, τη δερμοαπόξεση και διάφορες άλλες μεθόδους. Η πιο καλή τακτική είναι να σιγουρευτείτε πως ακολουθείτε τη σωστή θεραπεία για την ακμή, έτσι ώστε να αποφύγετε αυτά τα σημάδια.
Οι 5 χρυσοί κανόνες για να αποφύγετε τα σημάδια ακμής και τις ουλές
Μην τσιμπάτε ή ζουλάτε τα σπυράκια
έτσι η φλεγμονή γίνεται μεγαλύτερη και εξαπλώνεται η μόλυνση.
Μην χρησιμοποιείτε σκληρά προϊόντα καθαρισμού ή peeling.
Οποιοδήποτε επιθετικό προϊόν θα επιδεινώσει τη φλεγμονή που ευθύνεται για τις ουλές και τα σημάδια.
Μην παραλείπετε την ενυδάτωση.
Μπορείτε απλά να διαλέξετε ένα μη λιπαρό ενυδατικό προϊόν γιατί η ενυδάτωση είναι απαραίτητα για τη σωστή επούλωση.
Μην παραλείπετε την προστασία SPF.
Μπορεί να πιστεύετε ότι η προστασία SPF είναι λιπαρή και θα φράξει τους πόρους, όμως η ακτινοβολία UV επιδεινώνει την εμφάνιση των ουλών και των σκούρων σημαδιών, οπότε χρησιμοποιήστε ένα μη λιπαρό, με φαγεσωρογόνο αντηλιακό προϊόν σε καθημερινή βάση.
Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο
για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σχετικά με την ακμή.